BLOG 3. Arrivederci Olanda en buongiorno Italia!

van Demi

Na bijna een week heb ik de tijd gevonden om een blog te schrijven. Vorige week zondag vertrok ik ‘s ochtendsvroeg vanaf Schiphol naar Fiumicino. In deze blog probeer ik jullie een beetje up-to-date te houden en tips te geven voor als je deze zomer ook naar Rome gaat. Als ik tijd heb zullen er ook aparte blogjes online verschijnen, maar die tijd is op dit moment ver te zoeken. Oké klaar? Komt ie! 

Zondag 6 mei – Te zware koffers

Super zenuwachtig en met twee koffers volgeladen was het tijd om te vertrekken. En dan kom je bij van die elektronische apparaten waarbij je zelf je bagage moet inchecken. Nou ik weet het niet hoor, maar bij mij hebben die altijd een storing of ik doe iets verkeerd. Ik dus de koffer erop gezet… geeft ie aan 30 kilo… Je mag 24 kilo per koffer hebben en voor elke koffer te zwaar moet je 70,- bijbetalen. Ik had het toch echt gewogen thuis! Nou die weegschaal geloof ik nooit meer… naja na als een gek een deel uit mijn koffer gehaald te hebben, heb ik dit in mijn handbagage gestopt en een deel achtergelaten in de handen van mijn ouders. Doei lief haarspul. Na een korte vlucht kwam ik aan in Fiumicino en wauw! na het landen had ik binnen 20 minuten mijn bagage en zat ik al in de taxi die ik geregeld had… Schiphol, hier kan je van leren.

Na 30 minuten rijden kwamen de oude stadsmuren van Rome inzicht en werd ik afgezet in mijn straat. Via Cavour. Als je het niet kent, het is 10 minuutjes lopen vanaf Termini en 10 minuutjes naar het Colosseum. Probleem 2. Ik heb twee koffers, mijn appartement is op de vierde verdieping en ja er is geen lift. De eigenaresse kwam mij gelukkig helpen, maar de spierpijn voel ik nog hoor! Mijn kamer is gelukkig echt groot! Groter dan de meeste hotelkamers en ik heb 2 kleine balkonnetjes, jeej!

Maandag 7 mei – Taalniveau a1/2…

Veel rust kreeg ik niet want op maandag stond mijn eerste les al gepland. Na een taaltest gemaakt te hebben werd iedereen in een klas geplaatst. Samen met een aantal andere nieuwe had ik helaas niet echt geluk… de klas was echt veel te laag van niveau… gelukkig konden we switchen na 2 dagen maar ook die klas bleek te laag te zijn… Vandaag (maandag) ga ik nog een niveau hoger en als goed is dat het juiste niveau. Gelukkig heb ik nog 12 weken te gaan dus kon ik dit weekje een beetje inkomen. Na de eerste les hebben we gegeten in de school en hadden we daarna een bijeenkomst met uitleg over de activiteiten. Ja dat is echt heel leuk! 6 Dagen per week wordt er door de school een activiteit georganiseerd. Soms een kleine wandeling en vaak op zaterdag een betaalde excursie naar bijvoorbeeld Pompeii.

Dinsdag 8 mei – Iets met de maffia?

5 Dagen per week heb ik les van 9.00 – 12.30, daarna heb ik heerlijk de middag vrij. Dinsdag was er een passeggiata georganiseerd, of te wel een wandeling. Omdat deze wat later ben ik na school in de gezamenlijke tuin gaan zitten in het zonnetje en mijn huiswerk gemaakt. Toen de passeggiata eenmaal begon sloeg het weer om. Ik heb nog nooit zo snel straten in rivieren zien veranderen hahaha! De kerk (S. Giorgio al Velabro) die we hebben bezocht is niet zo populair en mooi als al het andere in Rome maar heeft wel een interessante achtergrond. Helaas is hij in 1993 voor een deel vernietigd door een autobomaanslag door de maffia.

Woensdag 9 mei – Aperitivo!

Wil je veel mensen ontmoeten? Doe een taalcursus en ga naar zoveel mogelijk activiteiten. Voor 10,- kan je met de school s’avonds heerlijk uiteten bij een Italiaans restaurant en ontmoet je zo weer een aantal nieuwe mensen. Dit restaurant beveel ik zeker aan en er zitten vooral Italianen. De naam? Ik weet het niet meer zeker maar het ligt in Quatiere Salario en ik denk dat het het Tribeca Café was. Aanrader dus! PS. Als het geregend heeft en je denkt hmm laat ik een klein sprongetje maken over de plas die ergens ligt: ABORT MISSION. Ik heb een paarse knie.

Donderdag 10 mei – Villa Borghese

Wauw… meer woorden heb ik niet voor dit prachtige park dat in elk opzicht uit een sprookje kan komen! Een aanrader is om aan de kant van Porta Pinciana te beginnen en via Tempia di Esculapio en Passeggiata del Pincio langzaam naar piazza del Popolo toe te lopen. TIP: ga niet naar binnen zonder muggen bescherming, ik heb een muggenbult ter grootte van een ei. Bij Tempia di Esculapio kun je heel leuk voor 3,- per persoon met een bootje varen voor 20 minuten. Echt geweldig!

villa borghese

Vrijdag 11 mei – Parco delgli aranci

Dit enorm schattige park is vanaf mijn huis een half uurtje lopen. Voordat je het park in gaat heb je een rozentuin de je absoluut niet mag overslaan. Prachtige bloemen en overal staan bankjes waar je even heerlijk kunt uitrusten. Eenmaal bovenaan heb je het park, wat vergeleken met Villa Borghese echt heel klein is. Wel heb je een enorm mooi uitzicht op het vaticaan en zijn er verschillende leuke fonteintjes, zoals in heel Rome, waaruit je kunt drinken. Maar vergeet niet door te lopen! Aan het einde van de straat, iets wat in eerste instantie niet zo lijkt, is het bekende sleutelgat!

parco degli aranci

Zaterdag 12 mei – Foro Romano, Palatino & Colosseo

Je zou zeggen met het eerste weekend in zicht dat ik een beetje rustig aan zal doen. Nee hoor! Mijn hele dag was alweer volgepland. Door de school werd er een rondleiding door het Foro Romano gegeven. Een echte aanrader, ook al zeggen sommige van niet. Je loopt als het ware door een oude stad die je nergens anders kunt vinden, prachtig! Wanneer je een ticket voor het Foro Romano koopt is deze meteen ook 2 dagen geldig voor het Palatino (dit zit in hetzelfde park) en het Colosseo. Let op! Je kunt maar een keer ergens naar binnen. Het Palatino is ook een echte aanrader en de mooiste plek om van het Colosseo te genieten zonder een mierenhoop van toeristen (in de ochtend dan). Wist je trouwens dat elke eerste zondag van de maand je gratis naar binnen kunt bij alle musea en veel archeologische plaatsen?! Na Foro Romano en Palatino ben ik het Colosseo ingegaan. Dit is mooi, maar als je niet zoveel tijd hebt geen must. Persoonlijk vind ik het Colosseo aan de buitenkant mooier.

colosseo, foro romano, palatino

Zondag 13 mei – Tivoli… wat waar?!

Nee hoor geen dag rust voor mij! Een echte aanrader om even van de drukke stad te ontvluchten is Tivoli. Je kunt de trein voor 2,50 pakken vanuit Termini of met de bus gaan. Let wel op! Bij de trein moet je je geprinte ticket door een machine halen die er een gaatje in maakt voordat je de trein in gaat en staan niet op elk perron! Boetes kunnen erg hoog zijn. In Tivoli kun je 3 dingen bezoeken. Villa d’este, Villa Gregoriana en Villa Adriana. Omdat de bus voor Villa Adriana niet op kwam dagen heb ik alleen de eerste twee kunnen bezoeken. Villa Gregoriana is een prachtig park waarbij je gaat twijfelen of je nog wel in Italia bent! Smalle oude paden leiden je door een soort van subtropische omgeving waarbij de buitenwereld ver te zoeken is. Watervallen en grotten zijn in elke hoek te vinden en het uitzicht is magisch mooi.

Nadeel: dit park is echt niet geschikt als je slecht ter been bent of geen conditie hebt. Bedenk maar dat ik deze dag 52 verdieping heb beklommen. Villa d’este daarentegen is makkelijker te bezichtigen maar heeft ook duidelijk hoogteverschillen. Deze Villa was vroeger privé en echt gigantisch! Het schijnt dat de eigenaar van waterspelletjes hielt en de hele tuin daarom vol staat met tientallen gigantische fonteinen en ik denk wel 50 kleintjes. Je kijkt werkelijk je ogen uit.

villa d'este

Morgen begint een nieuwe week en ik denk dat het dan wat makkelijker is om jullie op de hoogte te houden. Dat hoop ik dan.

Liefs,

Suikerjunkie

bekijk ook

1 reactie

Opa Henk 15 mei 2018 - 16:35

Hoi Demi, wij, oma en ik genieten van je verhalen over je tijd in Italië, het komt ons heel bekend voor. Vooral het verhaal over de fonteinen en watervallen. De foto die in je blog staat heb ik ook genomen toen wij daar waren . Als je nog in de gelegenheid komt om naar villa Adriana te gaan moet je dat beslist doen. Wij zijn er ook geweest en het was zeker de moeite.
Nog een mooie en leerzame tijd gewenst en we kijken uit naar je volgende verhaal.
Groetjes oma Nellie en opa Henk

Reply

Laat een reactie achter