Moeilijkheidsgraad | ❀❀
De zomerse aardbeientaart. De laatste paar weken is het echt wel zomers in Nederland en daarom was ik ook toe aan een verfrissend recept waarbij je niet al te lang in de keuken hoeft te staan. En wat staat gelijk aan de zomer? Aardbeien natuurlijk! Maar enkel en alleen zullen zij de taart niet tot een waar spektakel maken. Deze aardbeien zijn gevestigd op een krokant zoete bodem van pâte sucrée en een bedje van room. Poeh poeh laat je niet afschrikken door dit heerlijk dubbelzinnige taalgebruik. Het recept is namelijk supermakkelijk! Wat heb je ervoor nodig?
- Bakpapier
- Mixer
- Bak/quicevorm (15cm doorsnee)
- Bakvulling (bakknikkers of rijst)
- Zeef
- Staafmixer
Zomerse aardbeientaart met room
PrintIngrediënten
Pâte Sucrée bodem
◇ 95g tarwebloem
◇ 35g poedersuiker
◇ 50g boter (koud in blokjes)
◇ 55g amandelmeel
◇ 8g eiwit
◇ 1 mespunt zout
Room
◇ 250ml melk (ik gebruikte toevallig lactofree)
◇ 2 eierdooiers
◇ 70g suiker
◇ 20g custard
◇ 1 vanillestokje
◇ 2 tl vanille extract
◇ Blokje boter
Aardbeivulling
◇ 250g verse aardbeien
◇ 150g – 200g diepvries aardbeien
◇ 300g kristalsuiker
Stap voor stap uitleg
- Meng de bloem (gezeefd), het zout en de boter tot je een zanderige uitstraling krijgt.
- Voeg het eiwit met de poedersuiker (gezeefd) en het amandelmeel (gezeefd) toe en mix op een lage stand totdat de randen van de kom schoon achterblijven.
- Verpak het deeg in folie en laat het zo’n 2 uur rusten (het liefst een nachtje) in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Rol de pâte sucrée uit op een koele ondergrond in een koele omgeving. Het deeg is erg kwetsbaar en breekt snel bij warmere temperaturen. Te warm? Bekleed de ingevette bakvorm dan zoals je ook bij een appeltaart zou doen. Dus kleine stukjes deeg uitrollen en met de hand aandrukken en verdelen over de bakvorm.
- Leg over de beklede bakvorm een bakpapiertje en vul deze met bakknikkers of rijst. Zorg dat de bakvulling de deegranden niet raakt en het bakpapier de hele vorm (inclusief randen) bedekt. Bak de bodem 5 – 8 minuten en haal vervolgens de bakvulling eruit. Bak de bodem nu nog 10 – 15 minuten. Laat de bodem afkoelen
Room
- 1) Schraap het vanillestokje leeg en doe de melk in een steelpan. Voeg aan de melk de vanille inclusief de peul en de vanille extract toe. Verwarm de melk zo een 5 minuten (niet koken!). Zo laat je de vanillesmaak goed in de melk trekken.
- Doe ondertussen het eigeel en de suiker in een kom en mix deze totdat hij een wittige uitstraling krijgt (ruban). Voeg hier vervolgens de custard aan toe en mix deze tot hij volledig is opgenomen.
- Verwijder de vanille peulen uit het warme melk mengsel en giet dit al mixend op het eiermengsel. Zodra alles goed is opgenomen, check de randen en bodem, kun je het mengsel terug in de steelpan gieten en lichtjes verwarmen totdat deze indikt. LET OP! Omdat we een kleine hoeveelheid room maken dikt deze supersnel in (vla/yoghurt dikte). Zorg dat je een bakje klaar hebt staan om de room in te gieten.
- Dep met een blokje boter de bovenkant van de room, hierdoor ga je de vorming van een velletje tegen. Bedek de room met folie en laat deze een half uur afkoelen in de koelkast.
- Vul de hiervoor gemaakte bodem met room en zet deze apart.
- Snij de verse aardbeien in de lengte door en leg deze half over elkaar op de afgebakken bodem die gevuld is met room. Werk in een cirkel van buiten naar binnen.
- Doe de diepvriesaardbeien en de kristalsuiker in een steelpannetje en laat dit zo’n 15 minuten pruttelen op laag vuur. Pureer de overige aardbeien met een staafmixer. Wanneer het mengsel dik genoeg is (je kunt een streep trekken die niet meteen verdwijnt) zet je het vuur uit en zeef je het mengsel. Laat het aardbeienmengsel 5 minuten afkoelen en giet dit voorzichtig in een dunne laag over de aardbeien op het aardbeientaartje. Weet je niet precies wanneer het mengsel dik genoeg is? Gebruik dan agar agar of gelatine, dan lukt het altijd!
- Laat het taartje minimaal 30 minuten koelen in de koelkast en ik verzeker je een heerlijk zomers taartje!
Bakze! Psssst, supertof als jij jouw resultaat deelt op instagram met de #suikerjunkie of @suikerjunkie! Wie weet verschijn je wel in mijn story!