Moeilijkheidsgraad | ❀
Een goddelijke combinatie als je van bessen houdt is toch wel met pure chocolade en ik zeg het je, mijn familie is verslaafd aan dit gebakje. En ik ook! Het bakken van dit taartje doe ik in twee delen. Een avond of een paar avonden van te voren het taartdeeg en een dag of paar dagen erna het taartje zelf. Waarom? Het deeg is erg vochtig en door het goed te laten rusten in de koelkast (het liefst een nachtje) is het makkelijker uit te rollen. Wat heb je qua materiaal nodig voor dit heerlijke taartje?
- Tartelette vormpjes (ik heb ze van de AH)
- Rijst of bakknikkers als blindbakvulling
- Deegroller
Tartelettes met rood fruit en chocolade
PrintIngrediënten
Tartelette deeg
◇ 75g ongezouten roomboter (zo koud mogelijk!)
◇ 175g bloem (je kunt ook 50g inruilen voor amandelmeel, erg lekker!)
◇ 55g ei
◇ 40g kristalsuiker
◇ 10 g poedersuiker
◇ 1 zakje vanille suiker
◇ 1/2 theelepel vanille extract
◇ Vleugje zout
◇ 100g poedersuiker*
Tartelette vulling
◇ 200g chocolade
◇ 100ml slagroom
◇ 30g honing
◇ Fruit ter garnering
*Het deeg is plakkering, gebruik veel poedersuiker tijdens het uitrollen van het deeg, zo blijft het heel.
Stap voor stap uitleg
Tartelettes
- Meng in een kom de bloem, het suiker en het zout door elkaar. Voeg hieraan de boter in blokjes toe en laat je keukenmachine met de platte menghaak het voorzichtig mengen tot dat je een soort appelkruimel structuur hebt. Wanneer je over geen keukenmachine met platte menghaak beschikt kun je dit ook met de hand doen. Duw met je vingertoppen het boter door het bloem/suiker/zout mengsel tot je een kruimelachtige structuur hebt.
- Voeg nu het ei en de vanille extract toe en laat kloppen tot een bonk deeg. Wanneer dit deeg stug aanvoelt kun je er nog even twee eetlepels koud water bij doen.
- Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het minimaal een uur in de koelkast koelen, langer mag ook!
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Rol het deeg uit en vul de tartelette vormpjes, wanneer je deze vervolgens even in de vriezer zet zal het deeg minder inkrimpen in de oven. Leg over de tartelette een bakpapier en vul deze met bakknikkers of rijst. Zo heeft het taartje geen kans op te gaan rijzen.
- Bak de vulling 10 minuten, haal de tartelettes eruit en verwijder de bakvulling. Bak ze dan nog 10 – 15 minuten tot ze goudbruin kleuren.
- Laat de bakjes een minimaal half uur afkoelen.
Vulling
- Hak de chocolade zo fijn mogelijk en zet apart in een kom.
- Verwarm de slagroom samen met de honing tot het begint te koken.
- Haal van het vuur en giet over de chocolade heen, laat dit 30 seconden tot een minuut lang staan. Roer daarna voorzichtig met een spatel of een lepel totdat de de chocolade en het slagroommengsel een mengsel zijn geworden.
- Vul de tartelettes tot de helft en laat deze en half uur koelen in de koelkast.
- Versier met bessen en fruit naar keuze en besprenkel het taartje met een klein beetje honing.
Bakze! Psssst, supertof als jij jouw resultaat deelt op instagram met de #suikerjunkie of @suikerjunkie! Wie weet verschijn je wel in mijn story!