Moeilijkheidsgraad | ❀
Al een paar keer zag ik deze leuke gebakjes voorbij komen. Maar telkens had ik geen tijd om ze weer eens te maken. Maar toevallig had ik van de week nog een doosje ingevroren fruit liggen toen ik een enorme trek kreeg in iets zoetigs. Hoewel ingevroren fruit nooit zo lekker is als vers fruit besloot ik de uitdaging aan te gaan, aangezien ik op dat moment even te lui was om de supermarkt te bezoeken. En ja Pavlova werd het! Pavlova? Meringue? Nee bijna! Iets Russisch? Ook niet echt… Ze zijn er nog steeds niet uit waar Pavlova nou eigenlijk vandaan komt. Nieuw-Zeeland of Australië het zal een mysterie blijven ?.
Wel gaat het volgende verhaal in de rondte: het gebakje is gebaseerd op de Russische balletdanseres Anna Pavlova welke op dat moment op tournee was in Nieuw-Zeeland en Australië. Een bakker was destijds zo onder de indruk van de danseres dat hij haar ‘lichtvoetigheid’ ?wilde overbrengen door haar tutu vorm te geven in een bakje. En tadaa daar ontstond de pavlova! Het lijkt misschien op meringue en het kan ook wel een zusje genoemd worden. Alleen wordt er bij pavlova gebruik gemaakt van een zuur (citroensap, azijn etc.) en maïzena. Hierdoor is hij iets slapper tijdens het opspuiten maar knapperiger na het bakken! Verder wordt pavlova traditioneel gevuld met room en fruit, JAMMIE!
Mini pavlova
PrintIngrediënten
Pavlova
◇ 60g eiwit (ongeveer 3 / 4 eieren)
◇ 150g kristalsuiker
◇ 2 tl citroensap
◇ 1 el maïzena (ongeveer 10 gram)
Room
◇ 40g slagroom
◇ 1 el poedersuiker
◇ 50g mascarpone
◇ Fruit voor garnering (optioneel)
Stap voor stap uitleg
Pavlova schuim
- Klop de eiwitten stijf in een kom.
- Voeg al mixend in delen de kristalsuiker, citroensap en maïzena toe. De suiker kun je het beste toevoegen wanneer het eiwit in de overgang zit van schuimig naar vast, hierin lost hij het beste op. Wanneer alles is opgenomen is het een kwestie van wachten. Blijf mixen op een middelhoge stand totdat de suiker compleet is opgenomen in het beslag. Dit kun je testen door een beetje van het mengsel tussen je vingers te wrijven, als je dan nog suiker voelt moet het nog even doormixen. Bij mij duurde dit wel ruim 10 minuten!
- Verwarm nu de oven voor op zo’n 100 graden en schep of spuit de pavlova op de bakplaat. Schrik niet, deze kan iets inzakken of uitlopen aangezien pavlova minder stevig is als meringue.
- Bak (droog) de pavlova zo’n 1,5 tot 2,5 uur. Bij 1,5 uur is de binnenkant nog een beetje smeuïg
- Bij 2 tot 2,5 uur zal de pavlova helemaal vast van structuur zijn, alhoewel deze dan ook iets kwetsbaarder is en dus eerder zal breken. Laat vervolgens afkoelen.
Vulling
- Voor de vulling klop je de slagroom stijf en mix je op de laagste stand de mascarpone en poedersuiker er doorheen.
- Afwerking: Dit kun je het beste zo kort mogelijk voor gebruik doen. Door de room kan de pavlova anders wat zacht worden. Verder kan je de pavlova apart wel tot 2 weken bewaren, zorg er voor dat deze dan buiten de koelkast op een schaaltje staan.
Bakze! Psssst, supertof als jij jouw resultaat deelt op instagram met de #suikerjunkie of @suikerjunkie! Wie weet verschijn je wel in mijn story!