Kunstig gevlochten appeltaart

van Demi
Kunstig gevlochten appeltaart


Moeilijkheidsgraad | ❀

De kunstig gevlochten appeltaart. Appeltaartje o appeltaartje wat ben ik fan van jou! Alleen niet wanneer ik het deeg moet uitrollen. Telkens, maar dan ook telkens breek je weer. Waardoor jouw mooie geruite bovenkant verandert in een bij elkaar geraapt zooitje van stukjes deeg. Iets waar jij, maar vooral ook ik, niet blij van wordt. Maar niet getreurd, want hier is het recept voor de appeltaart met het deeg dat niet breekt en dat je zelfs kunt vlechten! Het handigste is om het deeg een avond van te voren te maken, hierdoor hoef je niet lang te wachten wanneer je wilt beginnen en is het goed genoeg gekoeld. Maar wanneer je plots zin krijgt in appeltaart is het niet onoverkomelijk als je de dag zelf pas begint!

Kunstige appeltaart

Print
Personen: 5 Bereidingstijd: Baktijd:

Ingrediënten

Appeltaart deeg (15cm)
◇ 155g ongezouten roomboter (zo koud mogelijk!)
◇ 150g bloem
◇ 150g amandelmeel
◇ 100g ei
◇100g poedersuiker
◇ 1 zakje vanille suiker
◇ 1 theelepel vanille extract
◇ Vleugje zout
◇ Extra poedersuiker om het deeg uit te rollen

Vulling
◇  4/5 appels
◇ 2 opscheplepels (50-70g) witte basterdsuiker
◇ 4 eetlepels kaneel
◇ 2 eetlepels custardpoeder
◇ 1 eetlepel maizena
◇ Beetje paneermeel

Stap voor stap uitleg

  1. Meng in een kom de bloem, amandelmeel, de poedersuiker en het zout door elkaar. Voeg hieraan de boter in blokjes toe en laat je keukenmachine met de platte menghaak het voorzichtig mengen tot dat je een soort appelkruimel structuur hebt. Wanneer je over geen keukenmachine met platte menghaak beschikt, kun je dit ook met de hand doen. Duw met je vingertoppen het boter door het bloem/suiker/zout mengsel tot je een kruimelachtige structuur hebt.
  2. Voeg nu het ei en de vanille extract toe en laat kloppen tot een bonk deeg.
  3. Wikkel het deeg in plastic folie en laat het minimaal een uur in de koelkast koelen, langer mag ook!
  4. Voor de vulling schil je de appels en snij je deze in dunne plakjes. Voeg vervolgens de suiker en het kaneel toe en laat dit mengsel intrekken in de koelkast.
  5. Voor de uitleg over hoe je het deeg precies vlecht kun je de video hieronder bekijken. Ook heb ik een tip voor wanneer je het deeg gaat uitrollen, zorg dat je veel poedersuiker gebruikt zodat het niet aan je werkbalk blijft plakken.
  6. Wat wel belangrijk is om te weten, is dat de appeltaart in twee delen wordt gebakken. Wanneer de bodem en randen bekleed zijn, bak je deze 10 minuten blind op 180 graden. Dit houdt in dat je in je bakvorm een bakpapiertje legt en deze vult met bakknikkers, knikkers of iets anders zwaars dat tegen de hitte van de oven kan Na 10 minuten blind bakken, haal je de vulling eruit en bak je hem nog even 5 – 10 minuten lichtbruin. Laat je bakvorm met uitgeharde bodem afkoelen voordat je deze gaat vullen met het paneermeel en de appels.
  7.  Nu ga je de appeltaart vullen en laat je het ontstane vocht uit de vulling lopen of zeef je deze even. Bedek de bodem met paneermeel of gemalen beschuit om een sompige bodem te voorkomen. Hierna voeg je aan de vulling de maizena en custardpoeder toe, dit neem een deel van het vocht op dat ontstaat in de oven. De bodem van de appeltaart bedek je tevens met paneermeel of gemalen beschuit. Nu kan je de taartbodem vullen met de vulling.
  8. Hierna kun je de taart afwerken (randen vlechten) en bak je hem nog 30 minuten op 180 graden.

Bakze! Psssst, supertof als jij jouw resultaat deelt op instagram met de #suikerjunkie of @suikerjunkie! Wie weet verschijn je wel in mijn story!

bekijk ook

Laat een reactie achter