Intense chocolade tulband

van Demi
Intense chocolade tulband


Moeilijkheidsgraad | ❀

De chocolade tulband. Soms heb je van die dagen, dan snak je gewoon naar chocolade. Hagelslag, repen, koekjes, het maakt niet uit wat. Een chocolade vreetkick komt iedereen wel bekend voor. Alleen komt er bij mij vaak geen einde aan, dit omdat de chocolade niet echt verzadigd werkt tot dat je kotsmisselijk met een schuldgevoel naar de kruimels kijkt. Maar dat is sinds nu voorbij! De perfecte chocolade tulband welke de smaak heeft van een brownie, maar de luchtigheid heeft van de tulband. Benieuwd? Dit heb je qua materiaal nodig:

  • Tulbandvorm (Optioneel: Kugelkopf, Nordic Ware)
  • Steelpannetje
  • Mixer of garde

Pssst. De tulbandvormen van Nordic Ware zijn iets groter dan de Nederlandse tulband vormen. Maak je gebruik van een Nederlandse vorm? Gebruik dan 75 – 85% van de hieronder aangegeven hoeveelheden.

Intense chocolade tulband

Print
Personen: 10 - 12 Bereidingstijd: Baktijd:

Ingrediënten

Intense chocolade tulband
◇ 220g ongezouten roomboter
◇ 80g cacao (hoge kwaliteit)
◇ 90ml water
◇ 90ml melk
◇ 385g fijne kristalsuiker
◇ 240g crème fresh
◇ 1 elvanille extract
◇ 3 middelgrote eieren
◇ 260g bloem
25g maizena
2 tl baking soda
1/2 zakje bakpoeder
1 snufje zout

Chocolade ganache
◇ 100g pure chocolade
◇ 65g ongezouten roomboter
◇ 2 tl honing
◇ snufje kaneel

Stap voor stap uitleg

Tulband

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden en vet de tulbandvorm in.
  2. Smelt in een steelpannetje de boter, voeg hierna de cacao toe en roer met een garde tot je een egaal mengsel hebt. Voeg nu het water en de melk eraan toe, laat het een minuutje verwarmen en draai het gas uit.
  3. Doe in een kom de suiker, crème fresh, vanille extract en eieren. Voeg het warme chocolade mengsel toe en mix het 2-3 minuutjes op een middelhoge stand. Zeef vervolgens de bloem, maizena, bakingsoda, bakpoeder en het zout en voeg dit toe aan het mengsel. Zet de mixer aan op een lage stand en zorg ervoor dat het een egaal mengsel wordt. Ja dit mengsel is best waterig! Ik schrok me rot en dacht dat ik een berekenfout had gemaakt… Gelukkig bleek dat niet zo te zijn.
  4. Giet het mengsel in de tulbandvorm en bak deze zo een 45 tot 50 minuten. Is je over nou niet heel hoog? Bekleed de bovenkant van de bakvorm met zilverfolie en prik hier wat gaatjes in. Hierdoor zorg je dat de cake gelijk gaart.
  5. Prik na het bakken voor de zekerheid even met een saté prikker in de taart. Komt hij er groot en deels schoon uit dan is je taart klaar.
  6. Haal de vorm met folie eruit en laat afkoelen, wanneer hij afgekoeld is haal je de taart uit de vorm en verpak je deze luchtdicht zodat het kleine beetje warmte wat nog in de taart zit niet kan ontsnappen, zo blijft hij lekker smeuïg.

Chocolade ganache

  1. Hak de chocolade fijn en snij de boter in blokjes. Doe deze vervolgens in een vuurbestendige kom met de honing en kaneel en laat deze au bain marie smelten.
  2. Wanneer alles gesmolten is draai je het vuur uit en laat je de ganache zo’n 5 minuten afkoelen. Let op! Hij mag niet kouder worden dan zo’n 50 graden.
  3. Drapeer de chocolade door middel van een lepel of spuitzak over de cake en laat even afkoelen.

Bakze! Psssst, supertof als jij jouw resultaat deelt op instagram met de #suikerjunkie of @suikerjunkie! Wie weet verschijn je wel in mijn story!

 

bekijk ook

Laat een reactie achter