Moeilijkheidsgraad | ❀❀❀
De galaxy heelal taart. Dit is mijn spektakelstuk ter viering van mijn eerste 1.000 volgers op Instagram. Als je hieraan begint raad ik je aan om het recept over twee dagen te verdelen. Ja het is een mega recept. Wil jij de show stelen van iedereen? Dan is dit het ultieme recept! Maar waarom zolang? Als er iets is waar ik een graftakkenhekel aan heb, zijn het wel incomplete bak beschrijvingen. Dus daarom hier het complete boekwerk van de heelal taart. Ja het zijn immens veel stappen die je moet doorlopen om tot het eindresultaat te komen, maar dan heb je ook wel iets om trots op te zijn. Zijn jullie er klaar voor?! Dit zijn de materialen die je sowieso nodig hebt:
- Springvorm 2 keer (12cm)
- Paletmes
- Keukenthermometer (kan zonder, maar ik raad het je niet aan)
- Kwast (Xenos heeft 3 kleine formaten)
- Staafmixer (optioneel)
- Zeef (optioneel)
Galaxy heelal taart
PrintIngrediënten
Taartbodems (chocolade)
◇ 135g bloem
◇ 20g maizena
◇ 115g kristalsuiker
◇ 50g donkere basterd suiker
◇ 15g cacaopoeder
◇ 75g zachte roomboter (ongezouten)
◇ 2 eieren
◇ 100g griekse yoghurt
◇ 1 tl bakpoeder
◇ 1/2 tl bakingsoda
◇ snufje zout
◇ 1 el vanille extract
◇ 250g frambozen (optioneel)
Zwitserse meringue botercrème
◇ 100g eiwit
◇ 165g boter (kamertemperatuur)
◇ 75g kristalsuiker
◇ 1 tl vanille extract
Vulling taart
◇ 50g donkere chocolade
◇ Chocolade bolletjes (optioneel)
De spiegel
◇ 170g witte chocolade
◇ 150g kristalsuiker
◇ 88g koud water (voor de gelatine)
◇ 45g water
◇ 112g honing
◇ 115g gecondenseerde melk
◇ 4,5 gelatineblaadje (of 7 gram poeder)
◇ Roze kleurstof
◇ Donkerblauwe kleurstof
◇ Zwarte kleurstof
◇ Lichtblauwe kleurstof
◇ Paarse kleurstof
◇ Witte kleurstof
Stap voor stap uitleg
Taartbodems
- Verwarm de oven voor op 170 graden en vet de bakvormen in.
- Zeef de bloem, maizena, cacao, bakpoeder, bakingsoda en het zout en voeg dit samen in een beslagkom.
- Klop de boter ongeveer 5 minuten lang op, je zult zien dat het wit en schuimig wordt. Voeg de kristal- en basterdsuiker toe en klop nog een paar minuutjes.
- Voeg de licht geklopte eieren toe en mix geleidelijk naar medium snelheid. Voeg de vanille extract toe en klop dit geheel zo’n 10 minuten. Je klopt op dit moment als ware het lucht in je beslag.
- Voeg de helft van het bloemmengsel toe, dan de yoghurt en de rest van het bloemmengsel. Klop op lage snelheid tot het een glad mengsel is. Niet meer dan 1 minuut. Ook kan je het beslag vouwen, hierdoor zal het iets luchtiger blijven. Wel kost dit meer tijd. Vouw vervolgens met een spatel de frambozen door het beslag.
- Verdeel dit beslag over de twee ingevette springvormen en bak ze ongeveer 40-50 minuten.
- Check even met een satéprikker of je bodems gaar zijn (deze moet er schoon uitkomen) en laat vervolgens de bodems 5 minuten rusten in de warme oven met een handschoen tussen de deur. Laat ze hierna op kamertemperatuur afkoelen.
Zwitserse meringue botercrème
- Zet een steelpannetje met water op en breng dit langzaam aan het pruttelen (niet koken).Doe het eiwit, samen met de kristalsuiker in een vuurbestendige kom en klop dit een beetje op met een garde of vork. Het gaat als het goed is licht schuimen.
- Zet de vuurvaste kom op het pannetje water en verwarm zo au bain marie het suiker/eiwit mengsel. Verwarm dit tot 65 graden en blijf gedurende tijd het mengsel roeren met de garde.
- Bij 65 graden haal je de kom van het pannetje en giet je het mengsel in de kom waar je het mengsel in gaat mixen. Zet de mixer aan op een hoge stand en klop het mengsel op tot dat een luchtige meringue gevormd is. Zodra de meringue kamertemperatuur bereikt heeft kun je schepje voor schepje de boter toevoegen. Voeg als laatste de vanille extract toe en laat nog een paar minuutjes kloppen.
Taartvulling
- Smelt de chocolade au bain marie en laat even afkoelen.
- Smeer de bovenkant van de eerste taartbodem in met chocolade en versier deze met de chocolade bolletjes. Smeer hier vervolgens een laag botercrème overheen en bedek deze weer met chocolade en chocolade bolletjes. Stapel de lagen op elkaar en werk de buitenkant af met de roomkaas. Schraap met een paletmes of broodschraper de overtollige botercrème weg, zet in de koelkast om te koelen (minimaal 2 uur, het liefst een nacht). Als je de glaze eerder kan het zo zijn dat hij niet goed hecht aan de taart en er zo weer vanaf druipt.
De spiegel
- Week de gelatine in het koude water of los de poeder erin op. Hak de chocolade fijn en zet dit in een ruime en vuurbestendige kom aan de zijkant.
- Doe het water, de honing en de kristalsuiker in een steelpan (even goed doorroeren met een garde) en zet het vuur op een middel lage stand. Wacht zo’n 5-6 minuten en je zult zien dat het begint te borrelen. Zet na 5-6 minuten het vuur uit en los de gelatine in het mengsel op, wanneer je van blaadjes gebruik maakt verwarm je het overige water even tot zo’n 50 graden en voeg je dit alsnog toe.
- Voeg vervolgens de gecondenseerde melk toe en roer tot het een geheel is. Schenk dit mengsel bij de witte chocolade en laat dit 1 minuutje zitten. Na een minuut roer je het even kort door met de garde en voor een optimale fijnheid kun je nog even met de staafmixer de laatste stukjes fijn maken. Schenk het mengsel vervolgens door een zeef in een nieuwe kom. Laat het mengsel afkoelen tot zo’n 45 tot 40 graden voordat je verder gaat met de volgende stap.
- Pak 5 kommetjes (2 grote en 3 kleine) en verdeel het mengsel met de volgende verhoudingen en kleuren.3.5/10 3 druppels donker blauw en 2 druppels zwart3.5/10 3 druppels licht blauw en 2 druppels donkerblauw1/10 2 druppels licht blauw1/10 2 druppels roze
1/10 2 druppels paars
- Wanneer het mengsel 35 graden is kun je ermee gaan werken. Giet de grootste twee mengsel bij elkaar en roer er heel lichtjes doorheen, het mag niet een brei worden! Zorg dat je gekoelde taart op iets staat wat kleiner is dan de taart zelf en giet het eerste mengsel erover heen. Wanneer je dit gedaan hebt kun je met de overige mengsels streepjes trekken en dit voorzichtig doortrekken met een paletmes. Laat de taart 10 min. uitdruppen.
- Wanneer de taart is uitgedrupt kun je voorzicht een paar druppels witte kleurstof mengen met wat water. Besprenkel vervolgens de taart door middel van een kwastje met de witte kleurstof voor een sterren effect en laat de taart verder nog een half uurtje koelen in de koelkast.
Zijn jullie er nog?! Voor wie deze uitdaging aangaat heb ik diep respect en wens ik heel veel succes. Bakze! Psssst, supertof als jij jouw resultaat deelt op instagram met de #suikerjunkie of @suikerjunkie! Wie weet verschijn je wel in mijn story!
7 reacties
Hee,
Wat een parel! Ik wil de taart ook graag maken, als je deze taart wil bewaren en in de koelkast zet, blijft de spiegel dan zo mooi?
Groetjes
Hi! Ja hoor gaat prima! Let er wel op dat je er niets tegenaan zet of op valt 😉 beste kun je hem in een taartdoos bewaren.
Hee, wat een mooie taart! Ik wil hem ook maken. Blijft de spiegellaag mooi in de koelkast?
Hi! Ja dat gaat prima! Gewoon even in een taartdoos zetten maar kan ook zonder.
Hoi!
Wat een geweldige taart. Ik ga hem ook maken dit weekend!
Klein vraagje:
Taartvulling, punt 2: afsmeren met roomkaas. Bedoel je ook echt roomkaas of gewoon afsmeren met botercreme?
Bedankt voor het fantastisch uitwerken van alle stapjes!
Hi! Leuk en dankjewel! Gewoon afsmeren met de chocolade botercrème hoor! Je kunt voor een smaakafwisseling een deel van de chocolade botercrème pakken en daar 100g roomkaas doormixen, dit kan je dan tussen de lagen in smeren, niet aan de buitenkant 😃
Oeps zie net dat dit een ander recept is dan ik dacht haha! Vergeet mijn eerste reactie 🤣 maar gewoon afsmeren met de botercrème klopt inderdaad!