![](https://i0.wp.com/www.suikerjunkie.nl/wp-content/uploads/2018/01/paas-video-2.jpg?resize=1024%2C746&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/www.suikerjunkie.nl/wp-content/uploads/2018/01/paas-video.jpg?resize=768%2C1024&ssl=1)
Moeilijkheidsgraad | ❀
Dit is een sinaasappel worteltaart met een meringue topping. De sinaasappel geeft de taart een iets frisser vleugje waardoor hij perfect bij het jaargetij voorjaar past. Maar ik heb in oktober al zin in het voorjaar dus maakt de worteltaart hem geschikt voor alle jaargetijden. De citroenmeringue maakt dit gegeven helemaal af en ideaal als je niet al te veel tijd hebt en je toch voor een spektakel wilt zorgen. Wat heb je nodig?
- Ronde bakvorm of ring (15 tot 20 cm)
- Mixer
- Keukenthermometer
- Gasbrander (optioneel)
- Spuitzak (optioneel)
- Spuitmondjes (optioneel)
- Draaiplateau (optioneel)
Frisse worteltaart met meringue
PrintIngrediënten
Sinaasappel worteltaart
◇ 3 eieren
◇ 150g basterdsuiker
◇ 1 mespunt zout
◇ 135ml zonnebloemolie
◇ 185g zelfrijzend bakmeel
◇ 2 tl kaneel
◇ 1/2 tl nootmuskaat
◇ 8g bakpoeder
◇ 80g winterpeen
◇ 1,5 banaan
◇ 1,5 geperste sinaasappel
◇ Handje vol noten
Italiaanse meringue
◇ 2 tl citroensap
◇ 200g eiwit
◇ 80g poedersuiker
◇ 350g kristalsuiker
◇ 120g water
Stap voor stap uitleg
Sinaasappel worteltaart
- Verwarm de oven voor op 165 °C en vet de springvorm in.
- Rasp de wortels, prak de bananen fijn, per de sinaasappel en hak de walnoten. Zet apart om later te gebruiken.
- Doe de eieren, basterdsuiker en het zout in een kom en mix deze op de middelste stand tot een schuimige crème (ongeveer 10min.). Zet de mixer op de laagste stand en giet nu langzaam de zonnebloemolie en het sinaasappelsap erbij. Laat de mixer op de laagste stand draaien tot de olie helemaal is opgenomen.
- Zeef het bakmeel, de bakpoeder, de nootmuskaat en de kaneel boven het vorige mengsel en vouw het voorzichtig met een spatel door elkaar (ongeveer 5 minuten dus.. armspieren kweken!).
- Voeg de wortel, banaan en de walnoten toe aan het mengsel en spatel nog even vluchtig door. Verdeel het mengsel over de twee springvormen en bak 60-80 minuten. Controleer na 60 minuten regelmatig of de taart gaar is, niet eerder! Wanneer je eerder de deur opent zal de taart inzakken vanwege de koude lucht die er dan bijkomt. Omdat hij nog niet gaar en stevig genoeg is zal hij hierna inzakken waardoor je een flinke knik in je taart zult hebben. Laat de taart in de springvorm afkoelen.
- Scheid de eieren en zorg dat er geen enkel spoortje eigeel bij het eiwit zit.
- Ontvet de mixkom en de garde met wat citroensap.
- Doe het eiwit in de kom en klop deze langzaam op. Wanneer deze wit en stevig begint te worden zet je de mixer uit. Pas op dat je niet te lang door mixt en daardoor het opgeklopte eiwit stuk klopt. Om te kijken of je eiwit stevig genoeg is hou je de kom even op z’n kop. Als het eiwit niet verschuift is hij stevig genoeg!
- Omdat we het eiwit nog niet meteen gebruiken zetten we de mixer op de laagste stand en voegen hier schep voor schep de poedersuiker aan toe. Hierdoor wordt het mengsel steviger en zal het de komende tijd niet inzakken. Wanneer alle poedersuiker is opgenomen zet je de mixer uit.
- Doe het water en de kristalsuiker in een steelpannetje, plaats de keukenthermometer erin en verwarm het op laag/middelhoog vuur tot zo’n 121 graden.
- Wanneer het mengsel de 118 graden bereikt zet je de mixer alvast aan op de laagste stand.
Bij 121 graden haal je pannetje van het vuur en giet je de gemaakte suikersiroop in een langzame maar consistente straal bij het eiwitmengsel. Wanneer je alles erbij hebt gegoten zet je de mixer op de hoogste stand en blijf je kloppen totdat het mengsel is afgekoeld (10 – 15 minuten). Je zult aan het einde zien dat er pieken ontstaan. - Voor de afwerking schep of spuit je de meringue op de worteltaart en brand je deze iets bruin door middel van een gasbrander. Heb je geen gasbrander? Je kunt hem even kort onder de grill zetten, het taartje wordt dan wel iets droger.
Bakze! Psssst, supertof als jij jouw resultaat deelt op instagram met de #suikerjunkie of @suikerjunkie! Wie weet verschijn je wel in mijn story!