Eclairs met chocolade spiegel en gevuld met room

van Demi
Eclairs


Moeilijkheidsgraad | ❀❀❀

Nu de dagen korter worden, de tempraturen steeds meer dalen en ik langzaam verander in een levend ijsblokje, is het weer tijd om flink te gaan bakken. Niets warmt mij meer op dan dat ik even de keuken in duik. Het liefst met stromende regen en onweer. Eigenlijk precies op zo een dag als vandaag. Maar genoeg gekletst. Veel van jullie vroegen om het recept van mijn eerste poging tot het maken van eclairs. Voor inspiratie ben ik een oud kookboek ingedoken (Zelf koken en bakken van V&D) toen ik de Eclairs tegen kwam. Een online zoektocht en vele vergelijkingen met verschillende recepten volgde. Uiteindelijk heb ik dit recept tevoorschijn weten te toveren, en wonder boven wonder lukte dat. Een dingetje, met tarwebloem schijnen je eclairs holler, steviger en egaler te worden. Helaas had ik deze niet in huis, dus ben ik met patentbloem aan de slag gegaan. Werkt ook, alleen dan zullen ze iets minder egaal zijn.

Wat heb je nodig?

 • Spuitzak
 • Spuitmond rond of met kartels (optioneel)
 • Mixer
 • Brandertje voor meringue (optioneel)

Tip: Eclairs is best wel klus en bestaat uit vier delen: 1. Soezendeeg 2. Room 3. Glaze 4. Meringue. Maak de room een avond van tevoren als je niet alle tijd hebt. De tijd die hieronder staat beschreven zijn eclairs zonder decoratie zoals de glaze en de meringue.

Eclairs

Print
Personen: 12 Bereidingstijd: Baktijd:

Ingrediënten

Soezendeeg
◇ 110g boter
◇ 125ml water
◇ 125ml melk
◇ 125g (tarwe)bloem
◇ 4 medium eieren (145g)
◇ 10g suiker
◇ snufje zout
◇ Poedersuiker

De room
◇ 500ml volle melk
◇ 2 vanillestokjes (kan zonder, voeg dan iets meer extract toe)
◇ 2 tl vanille extract
◇ 80g suiker
◇ 2 eidooiers
◇ 35g maizena (custard kan ook, deze maakt hem iets geler)

De spiegel/glaze (optioneel, kost veel tijd)
◇ 170g witte chocolade
◇ 150g kristalsuiker
◇ 85g koud water (voor de gelatine)
◇ 40g water
◇ 112g honing
◇ 115g gecondenseerde melk
◇ 4,5 gelatineblaadje (of 7 gram poeder)
◇ Kleurstof naar keuze

1 x meringue volgens dit recept (optioneel)

Stap voor stap uitleg

Soezen 

 1. Doe de boter, water en melk in een pannetje en laat smelten op een laag/middel vuur. Verwarm totdat deze tegen het kookpunt aanzit. Verwarm de oven (hete lucht) ondertussen op 190 graden voor.
 2. Mix ondertussen de bloem met de suiker en het zout en zeef deze twee keer.
 3. Wanneer je boter/water/melk mengsel goed suddert/kookt voeg je in een keer al het bloem toe en roer je stevig met een spatel door het deeg. Je zult zien dat het deeg nu een soort bal vorm aanneemt. Blijf roeren tot het deeg niet meer plakt aan de randen (4 minuutjes) of dat het deeg zo een 75 graden is (checken met thermometer). Meestal laat het een velletje in de pan achter, maar dit hoeft niet zo te zijn.
 4. Wanneer het deeg de juiste tempratuur heeft zet je het vuur uit en schep/giet je de gevormde bal over in een mix kom. Laat 15min afkoelen (60 graden).
 5. Klop ondertussen de eieren los in een kom en leg de spuitzak alvast klaar. Om de eclairs mooi op te spuiten kun je het beste een gekartelde spuitmond gebruiken. Vind je de kartels niet zo mooi, ook al zie je ze maar heel lichtjes aan het einde. Dan kan je net zoals ik gewoon een ronde spuitmond gebruiken. De maten de ik gebruik zijn: 1A (rond) en 8B (kartels) van Wilton. Geen spuitmond? Kan ook, maar het wordt dan wel iets minder mooi!
 6. Nu het deeg redelijk is afgekoeld, kunnen we verder. Mix een voor een op de laagste stand de eieren erdoor. Hierbij is het belangrijk dat het eerste ei volledig is opgenomen voordat je het volgende ei toevoegt. Wanneer je met een wat professionelere keukenmachine werkt, zou ik zeker de platte menghaak aanbevelen! Wanneer alle eieren zijn toegevoegd laat je de mixer nog maximaal 1,5 minuut draaien zodat alles goed wordt opgenomen. Laat het deeg verder afkoelen voordat je het in de spuitzak schept.
 7. Schep de vulling in je spuitzak en bekleed de bakplaat met bakpapier of een silicone mat. Je kunt voor jezelf even de lengte aftekenen (zo een 10 – 13 cm). Hou tijdens het opspuiten van de eclairs de spuitzak in een hoek van 45 graden. Belangrijk! Zorg dat je handen en de spuitzak vetvrij zijn, dat je de spuitzak strak hebt gebonden aan het einde, er mag geen lucht meer in zitten en dat je tijdens het spuiten kracht zet aan de achterkant van de spuitzak. De hand bij de spuitmond is alleen voor ondersteuning. Houdt ongeveer 5cm afstand tussen elke eclair. Wanneer je aan het einde komt van het spuiten van een eclair, stop je de druk op de spuitzak en maak een snelle beweging tegen de richting in om het deeg los te laten. Check de video onderaan voor de precieze beweging!
 8. Nu al het deeg op de bakplaat gespoten is moeten we natuurlijk wel die lelijke afwerk puntjes wegwerken. Hiervoor doop je je vinger in een beetje water en strijk je deze plat. Om de soezen een extra lekkere smaak te geven, strooien we er als laatste poedersuiker overheen. Je kunt dit gewoon direct uit het poedersuikerblik halen, natuurlijk wel op de zeefstand.
 9. Doe de soezen nu 10 minuten in de oven.
 10. Doe de ovendeur 30 seconden open en daarna weer dicht. Verlaag nu de temperatuur naar 155 graden en bak 10 – 15 minuten goudbruin.
 11. Laat afkoelen op een rooster en prik in elk, nu ze nog heet zijn, een gaatje in de onderkant (of alvast 3, handig voor het vullen straks, wees niet bang de room loopt er niet uit). Zo kan de stoom eruit en voorkom je een sompige binnenkant.

De room

 1. Schraap de vanille uit de stokjes. Doe de volle melk, vanille, extract en de stokjes in een steelpan op middel vuur. Verwarm deze tot het begint te sudderen. Hierdoor komen de smaken goed vrij.
 2. Doe de suiker en eierdooiers in een kom en klop deze goed los. Het wordt als het goed is wat wittig (ruban). Mix kort de maizena er doorheen.
 3. Wanneer de melk begint te sudderen zet je het vuur zacht en haal je de vanillestokjes eruit. Giet de helft van de melk al roerend bij het eiermengsel en plaats het pannetje terug op het vuur. Klop het eiermelkmengsel goed door totdat deze een egale structuur heeft. Giet deze vervolgens bij de overige melk in de steelpan, blijf roeren en breng aan de kook. Laat hem nog 4 – 8 minuutjes pruttelen zodat de room goed indikt. Als de room de juiste dikte heeft giet je deze over in een kom en bedek je de room met plasticfolie. Zorg dat de folie echt op de room ligt. Laat even afkoelen en zet hem daarna voor een uurtje in de koelkast.

Eclairs vullen
Wanneer de room is afgekoeld mix je deze nog even goed door met een handmixer, waarna je hem in een spuitzak met een smal spuitmondje schept. Het kan ook zonder spuitmond, zorg dan dat je gaatjes in de eclair wat groter zijn. Ik spuit de eclair op drie plekken in zodat de vulling goed verdeeld is. Ik stop pas wanneer de vulling er bij alle drie de gaatjes weer uitloopt. Een eclair moet goed gevuld zijn! Leg daarna de eclairs in de koelkast zodat ze koud blijven.

De spiegel (optioneel)

 1. Week de gelatine in het koude water of los de poeder erin op. Hak de chocolade fijn en zet dit in een ruime en vuurbestendige kom aan de zijkant.
 2. Doe het water, de honing en de kristalsuiker in een steelpan (even goed doorroeren met een garde) en zet het vuur op een middel lage stand. Wacht zo’n 5-6 minuten en je zult zien dat het begint te borrelen. Zet na 5-6 minuten het vuur uit en los de gelatine in het mengsel op, wanneer je van blaadjes gebruik maakt verwarm je het overige water even tot zo’n 50 graden en voeg je dit alsnog toe.
 3. Voeg vervolgens de gecondenseerde melk toe en roer tot het een geheel is. Schenk dit mengsel bij de witte chocolade en laat dit 1 minuutje zitten. Na een minuut roer je het even kort door met de garde en voeg je de gewenste kleurstof toe. Voor een optimale fijnheid kun je nog even met de staafmixer de laatste stukjes fijn maken. Schenk het mengsel vervolgens door een zeef in een nieuwe kom. Laat het mengsel afkoelen tot zo’n 35 graden voordat je verder gaat met de volgende stap.
 4. Wanneer het mengsel 35 graden is kun je ermee gaan werken. Dip de eclair voorzichtig in het mengsel, zorg dat je alleen de bovenkant erin dipt. Laat ondersteboven even uitlekken (1min of totdat hij niet meer drupt) en race dan als een gek naar de vriezer ;). Door de kou zal de gelatine stel opstijven en worden uitlekkende druppels voorkomen. Voor een mooie glans is het handig om de eclair tweemaal te dippen. Nadat je alles gedipt hebt, gewoon weer even vanaf vooraf aan beginnen. Anders heb je de kans dat hij wat doorzichtig is.

Meringue
Veel vinden de eclair nu al mooi zoals hij is, zo kan je hem natuurlijk laten als je geen zin meer hebt. Ik maakte hem af met meringue, erg lekker! Voor 12 eclairs heb je precies genoeg aan dit recept!

Bakze! Psssst, supertof als jij jouw resultaat deelt op instagram met de #suikerjunkie of @suikerjunkie! Wie weet verschijn je wel in mijn story!

bekijk ook

Laat een reactie achter