Citroen meringue gebakjes

van Demi

Moeilijkheidsgraad | ❀❀

Als ik ergens van hou dan is het wel citroen! Ik ben dan ook zo’n iemand die het citroentje in je ijsthee afhapt zoals je normaal gesproken bij een sinaasappel doet. Oké niet overdrijven, ik eet dan gelukkig ook geen hele citroenen. Help daar gaan mijn tanden! Maar oh oh oh voor de echte diehard zoetekauwers onder ons is dit gebakje een uitkomst. Het zoetige van de italiaanse meringue biedt een goede tegenhanger voor de zure lemoncurd en al deze suikers zitten gevangen in een krokant bakje van koekjesdeeg. Wat heb je nodig qua materiaal?
 • Gasbrandertje (tenzij je de meringue niet wilt branden of wilt grillen)
 • Spuitzak plus spuitmondjes
 • Cupcake of tart bakvorm
 • Mixer met standaard (of een paar extra handen)

Citroen meringue gebakjes

Print
Personen: 6 Bereidingstijd: Baktijd:

Ingrediënten

Lemon Curd
◇ Rasp van 1 citroen
◇ Sap van 1 citroen
◇ 90g fijne kristalsuiker
◇ 70g ongezouten roomboter
◇ 1 ei (goed losgeklopt)

Koekjesdeeg tartelette
◇ 55g zachte boter
◇ 50g rietsuiker
◇ 1/2 ei
◇ 1 tl vanille extract
◇ 110g bloem
◇ 1/4 tl zout
◇ 1/2 tl baking soda
◇ 50g suiker

Italiaanse meringue
◇ 1/2 el citroensap
◇ 50g eiwit (ongeveer 2 eieren)
◇ 15g poedersuiker
◇ 80g kristalsuiker
◇ 20g water
◇ snufje zout

Stap voor stap uitleg

Lemoncurd

 1. Rasp de citroen en pers de ander uit. Zorg dat er geen velletjes of pitjes meekomen, je kunt eventueel gebruik maken van een fijne zeef.
 2. Plaats de roomboter, citroenrasp en suiker in een vuurvaste kom en laat de ingrediënten au bain marie smelten. Dit doe je door een pannetje water op de zetten en de vuurvaste kom hier boven te zetten. Tip: zet het vuur niet te hoog, anders kun je het pannetje niet meer vasthouden. Blijf tijdens dit proces rustig roeren.
 3. Wanneer de boter is gesmolten en je een gele massa hebt voeg je de citroensap en de eieren toe. Het enige wat je nu nog hoeft te doen is wachten en natuurlijk roeren tot de lemon curd indikt. Bij mij duurde het ongeveer 25 minuten, maar het ligt er natuurlijk ook aan hoe hoog je het vuur hebt staan. Wanneer je de spatel uit het mengsel haalt en er een streep op trek moet deze niet meteen doorlopen als je de spatel schuin houdt. Wanneer je de lemoncurd goed is (ongeveer yoghurt dikte) zet je het gas uit en giet je het mengsel in een bakje. Om geen velletje te krijgen is het belangrijk dat je deze meteen afsluit met huishoudfolie.

Tartelettes

 1. Nu gaan we verder met de tartelettes. Verwarm de oven voor op 170 graden en vet de bakvorm in.
 2. Doe de boter, suiker en rietsuiker in een kom en mix tot alles is opgenomen. Voeg hier vervolgens het ei en vanille extract aan toe en mix op gemiddelde snelheid tot er een romig beslag ontstaat.
 3. Mix in een aparte kom de bloem, zout en baking soda en voeg dit lepel voor lepel bij het romige beslag. Mix tot alles is opgenomen.
 4. Verdeel het deeg over de taartvormpjes en bak 10 – 15 minuten op 170 graden.

Meringue

 1. Voor de meringue scheid je de eieren en zorg je dat er geen enkel spoortje eigeel bij het eiwit zit. Ontvet de mixkom en de garde met wat citroensap.
 2. Doet het eiwit in de kom en klop deze langzaam op. Wanneer deze wit en stevig begint te worden zet je de mixer uit. Pas op dat je niet te lang door mixt en daardoor het opgeklopte eiwit stuk klopt. Om te kijken of je eiwit stevig genoeg is hou je de kom even op z’n kop. Als het eiwit niet verschuift is hij stevig genoeg!
 3. Omdat we het eiwit nog niet meteen gebruiken zetten we de mixer op de laagste stand en voegen hier schep voor schep de poedersuiker aan toe. Hierdoor wordt het mengsel steviger en zal het de komende tijd niet inzakken. Wanneer alle poedersuiker is opgenomen zet je de mixer uit.
 4. Doe het water en de kristalsuiker in een steelpannetje, plaats de keukenthermometer erin en verwarm het op laag/middelhoog vuur tot zo’n 121 graden. Je mag hierbij niet roeren of het mengsel op een of andere manier aanraken!!
 5. Wanneer het mengsel de 118 graden bereikt zet je de mixer alvast aan op de laagste stand.
 6. Bij 121 graden haal je pannetje van het vuur en giet je de gemaakte suikersiroop in een langzame maar consistente straal bij het eiwitmengsel, vergeet het gas (of de inductieplaat) niet uit te zetten. Wanneer je alles erbij hebt gegoten zet je de mixer op de hoogste stand en blijf je kloppen totdat het mengsel is afgekoeld (10 – 20 minuten). Je zult aan het einde zien dat er pieken ontstaan.
 7. Afwerking: Schep de afgekoelde lemon curd in de koekjesbakjes en werk deze af met de meringue. Wanneer je de meringue brand met een gasbrander moet je oppassen dat de vlam niet te dichtbij komt. De leuke dunne puntjes verbranden namelijk vrij snel!

Bakze! Psssst, supertof als jij jouw resultaat deelt op instagram met de #suikerjunkie of @suikerjunkie! Wie weet verschijn je wel in mijn story!

 

bekijk ook

Laat een reactie achter