Moeilijkheidsgraad | ❀❀❀
Botercrème, wie kent het niet. Het wordt veel gebruikt om cupcakes, taarten en andere baksel mee te versieren of om ze juist af te smeren. Maar welke botercrème is nou het meest geschikt voor jouw baksel? Voordat je meteen aan de slag gaat met dit recept is het handig om even dit artikel te lezen waar verschillende soorten botercrème met elkaar vergeleken worden. Al gedaan? Top! Aan de slag dan maar! Dit recept is goed voor het afsmeren van ongeveer 1 taart van drie lagen (12cm). In cupcake hoeveelheden kun je hier ongeveer 6 – 12 cupcakes mee versieren. Dit hangt af van hoe groot je de toefjes maakt. Van roosjes kun je er zeker 10-12 maken, maar wanneer je met de russianball tip, zoals hierboven aan de slag gaat, kom je uit op 6 of misschien wel minder. Wat heb je nodig?
- Keukenthermometer
- Staande mixer
Basisrecept zwitserse meringue botercrème
PrintIngrediënten
◇ 150g eiwit
◇ 250g boter (kamertemperatuur)
◇ 100g kristalsuiker
◇ 1/2 theelepels vanille extract
Stap voor stap uitleg
- Zet een steelpannetje met water op en breng dit langzaam aan het pruttelen (niet koken). Doe het eiwit, samen met de kristalsuiker in een vuurbestendige kom en klop dit een beetje op met een garde of vork. Het gaat als het goed is licht schuimen.
- Zet de vuurvaste kom op het pannetje water en verwarm zo au bain marie het suiker/eiwit mengsel. Verwarm dit tot 65 graden en blijf gedurende tijd het mengsel roeren met de garde.
- Bij 65 graden haal je de kom van het pannetje en giet je het mengsel in de kom waar je het mengsel in gaat mixen (je kunt het ook even een uurtje in de koelkast zetten). Zet de mixer aan op een hoge stand en klop het mengsel op tot dat een luchtige meringue gevormd is. Zodra de meringue kamertemperatuur bereikt heeft kun je schepje voor schepje de boter toevoegen. Voeg als laatste de vanille extract toe en laat nog een paar minuutjes kloppen.
- Wanneer je botercrème geen stevige vorm aanneemt (vooral in de zomer) moet je hem even een 15-30 minuten in de koelkast laten koelen. Schrik ook niet wanneer je meringue tijdens het toevoegen van de boter super slap als water wordt. Kan allemaal! Houdt het hoofd koel, mix door en zet eventueel later in koelkast, of als je minder tijd hebt 5 minuutjes in de vriezer. Nou na al deze uitleg kan het bijna niet meer fout gaan! Als je vragen hebt of tijdens het bakproces in de problemen komt, kun je me altijd een berichtje sturen.
Bakze! Psssst, supertof als jij jouw resultaat deelt op instagram met de #suikerjunkie of @suikerjunkie! Wie weet verschijn je wel in mijn story!
2 reacties
Beste Demi,
Ik vroeg mij af of je misschien een vervanger weet voor de vanille extract. Ik kan deze helaas niet gebruiken, vanwege de alcohol die er in zit. Alvast hartelijk bedankt !
Groetjes,
Beyda
Hoi! Je kunt altijd zelf vanille extract maken (dat duurt wel lang hahah) of gewoon vanille van vanillestokjes gebruiken!