Basisrecept voor macarons

van Demi
Basisrecept macarons


Moeilijkheidsgraad | ❀ ❀ ❀ ❀

Macarons

Hier het basisrecept voor macarons. Macarons zijn klein, lief en verrukkelijk. Dat vind ik tenminste. Zelf maken schijnt een enorm lastige klus te zijn. Nou daar ben ik het niet mee eens, als je dit recept stapsgewijs volgt kan het niet mislukken!  Het recept bestaat uit twee delen, de schelpen volgens de Italiaanse wijze (het basisrecept) en de vulling. De vulling kan je helemaal zelf bepalen, al is hij maar stevig genoeg. Wel is het handig om de vulling een avond van te voren te maken, scheelt weer tijd en soms moet hij ook even afkoelen. Maak je voor het eerst macarons? Dan is het misschien handig om ook mijn handboek voor het maken van macarons te lezen! Qua materiaal heb je het volgende nodig.

 • Keukenthermometer
 • Mixer (het liefst eentje die staat)
 • Spatel
 • Spuitzak plus mondje
 • Bakpapier

Basisrecept voor macarons

Print
Personen: 12 Bereidingstijd: Baktijd:

Ingrediënten

Macarons schelpen
◇ 100g amandelmeel
◇ 100g poedersuiker
◇ 38 ml water
◇ 100g kristalsuiker
◇ 2x 40g eiwit (ongeveer 4 eieren)
◇ Paar druppels kleurstof (Americolors/Wilton)

Vulling | Kies een van de onderstaande vullingen
Citroen crème
Roomkaas botercrème
Chocolade ganache
Meringue botercrème
Bosvruchten roomkaas crème 

Stap voor stap uitleg

 1. Vermaal het amandelmeel en de poedersuiker even in de blender of keukenmachine.
  Het is belangrijk dat dit mengsel zo fijn mogelijk is, hoe fijner hoe egaler de schelpen.
  Zeef het daarom daarna nog 2 keer en zet dit mengsel apart.
 2. Gebruik een steelpannetje en breng hierin het water met de suiker aan de kook. BELANGRIJK: je mag dit mengsel absoluut niet aanraken of roeren. Zet een keukenthermometer op 119 graden zodat je er op tijd bij bent als hij de 121 graden aantikt.
 3. Wanneer de suiker aan het opwarmen is kun je de 40g eiwit opkloppen tot een luchtig schuim. Zorg hierbij dat je niet te lang doorklopt, wanneer het schuim blijft zitten als je de kom op z’n kop houdt is hij klaar! Je kunt eventueel een paar scheppen poedersuiker toevoegen een mee mixen zodat het eiwit stevig blijft en niet inzakt.
 4. Als de suiker 121 graden is haal je deze van het vuur. Zet de keukenmachine aan op een lage stand en giet de siroop met een dunne consistente straal bij het eiwitschuim. Klop de meringue nog ongeveer 10 minuten, tot het afgekoeld is, op een snelle stand.
 5. Meng het poedersuiker/amandelmengsel van stap 1 met de andere 40g eiwit tot een soort pasta.
  Hier voeg je vervolgens de kleurstof aan toe. Zorg dat je kleurstof van het merk Americolor of Wilton hebt, deze zijn in gelvorm waardoor de consistentie van je mengsel niet veel verandert.
 6. Nu kom het belangrijkste en moeilijkste gedeelte! Je hebt hierbij een spatel nodig om de meringue in delen door het pastabeslag te vouwen. Vouw als eerste 1/3 van de meringue door het pastabeslag en daarna pas de rest. Het is belangrijk dat je de meringue niet mengt maar echt door het beslag vouwt. Hierbij draai je met de spatel om de randen van het beslag en vouw je het als ware naar binnen.
 7. Verwarm ondertussen de oven voor op 155 graden.
 8. Gebruik een stevige spuitzak met ronde spuitmond en spuit het beslag op de bakplaat. Beweeg de spuitmond niet wanneer je ze erop spuit, wanneer vulling de juiste grootte bereikt heeft verminder je de druk op de spuitzak en draai je hem van het beslag af.  Tik als laatste met de bakplaat een aantal keer op het aanrecht. Hierdoor zullen de mogelijke luchtbelletjes in je macarons verdwijnen.
 9. Bak de schelpen 14 – 18 minuten. Wanneer ze klaar zijn haal je ze van de bakplaat en laat je ze op een koele en vochtige ondergrond afkoelen. Zo laten ze makkelijker los!
 10. Laat de schelpen afkoelen en maak ondertussen een vulling naar keuze, vul de schelpen en druk deze zachtjes aan.

Bakze! Psssst, supertof als jij jouw resultaat deelt op instagram met de #suikerjunkie of @suikerjunkie! Wie weet verschijn je wel in mijn story!

 

bekijk ook

7 reacties

Renate 29 augustus 2018 - 14:17

Wauw!! Na héél veel verschillende recepten en kant en klaar mixen nu eindelijk een recept waarmee je perfecte macarons kunt maken als je alle stappen precies opvolgt!! Heel blij mee!

Reply
Demi 29 augustus 2018 - 17:55

Dankjewel voor je lieve reactie! Fijn dat ze gelukt zijn!

Reply
Laurie 10 februari 2019 - 10:21

Joepie!!! Na 5 jaar pogingen gedaan te hebben zijn deze perfect gelukt de tweede keer, hartelijk dank!!

Reply
jerry 6 mei 2019 - 23:11

voor hoeveel macarons is dit recept?

Reply
Demi 1 september 2019 - 17:00

Voor ongeveer 20 stuks!

Reply
Claudia 21 augustus 2019 - 20:45

Vraagje hoeven bij jou recept te macarons geen uurtje te rusten?

Reply
Demi 1 september 2019 - 17:03

Hoi! Omdat ik ze vaak maak op de Italiaanse wijze (met hete suikersiroop). Ik merk als ik ze laat rusten dat ze dan barsten 🙂

Reply

Laat een reactie achter