
Moeilijkheidsgraad | ❀
Italiaanse meringue kan je op verschillende manieren gebruiken. Je kunt het bakken (drogen) waardoor je koekjes krijgt zoals hierboven of juist zo gebruiken en een klein beetje branden als afwerking voor taarten en gebak. Kortom, duizenden mogelijkheden. Meringue is gemaakt van opgeklopt eiwit en suiker, super simpel. Het enige nadeel is wanneer je het wilt laten drogen dat het even duurt. In dit recept gebruik ik de Italiaanse manier om mijn meringue te maken, met als reden dat deze dan wat minder zoet en steviger is, een mooie glans heeft en je de suiker niet meer voelt in het beslag. Voordat we beginnen is het handig om de volgende keukenspullen in huis te hebben.
- Steelpannetje
- Mixer met houder (of een paar extra handen)
- Keukenthermometer
- Spuitzak en spuitmondjes (optioneel)
Alles in huis?! Wanneer je niet over een spuitzak beschikt kun je het mengsel gewoon met een lepel of een ijsschep op de bakplaat verdelen (dit alleen wanneer je de meringue wilt laten drogen), alleen krijg je dan niet een heel strak vormpje. Ook kun je een boterhamzakje gebruiken waarbij je een van de hoeken eraf knipt. Zelf ben ik het meeste fan van de spuitzakken met bijbehorende spuitmondjes, goed materiaal helpt een hoop! Met deze hoeveelheid kan je ongeveer 8 roosjes spuiten met een diameter van 5-8 cm.
Basisrecept Italiaanse meringue
PrintIngrediënten
Stap voor stap uitleg
- Scheid de eieren en zorg dat er geen enkel spoortje eigeel bij het eiwit zit, ontvet desnoods alle bakjes met citroensap.
- Ontvet de mixkom en de garde met wat citroensap.
- Doet het eiwit in de kom en klop deze langzaam op. Wanneer deze wit en stevig begint te worden zet je de mixer uit. Pas op dat je niet te lang door mixt en daardoor het opgeklopte eiwit stuk klopt. Om te kijken of je eiwit stevig genoeg is hou je de kom even op z’n kop. Als het eiwit niet verschuift is hij stevig genoeg!
- Omdat we het eiwit nog niet meteen gebruiken zetten we de mixer op de laagste stand en voegen hier schep voor schep de poedersuiker aan toe. Hierdoor wordt het mengsel steviger en zal het de komende tijd niet inzakken. Wanneer alle poedersuiker is opgenomen zet je de mixer uit.
- Doe het water en de kristalsuiker in een steelpannetje, plaats de keukenthermometer erin en verwarm het op laag/middelhoog vuur tot zo’n 121 graden. Je mag hierbij niet roeren of het mengsel op een of andere manier aanraken!! Zorg wel voordat je het vuur aanzet dat de suiker goed over de bodem van de pan verdeeld is.
- Wanneer het mengsel de 118 graden bereikt zet je de mixer alvast aan op de laagste stand.
Bij 121 graden haal je pannetje van het vuur en giet je de gemaakte suikersiroop in een langzame maar consistente straal bij het eiwitmengsel, vergeet het gas (of de inductieplaat) niet uit te zetten. Wanneer je alles erbij hebt gegoten zet je de mixer op de hoogste stand en blijf je kloppen totdat het mengsel is afgekoeld (10 – 15 minuten). Je zult aan het einde zien dat er pieken ontstaan. Wanneer je wilt dat je meringue een bepaalde kleur krijgt voeg je nu een paar druppels kleurstof toe. - De meringue is klaar voor gebruik. Je kunt ervoor kiezen om hem zo te gebruiken en dan iets te branden of hem op te spuiten als koekjes en deze nog even te laten drogen in de oven. Als je een patroon wilt zoals ik bij mijn meringue heb gedaan, smeer je de kleurstof met een satéprikker uit in strepen aan de binnenkant van de spuitzak. Zorg hierbij wel dat je het spuitmondje al in de spuitzak hebt zitten.
- De meringue zelf is zo goed als klaar! Door het hete suikerwater zou je hem in principe rauw al kunnen eten. Erg lekker en verslavend al zeg ik het zelf. Verwarm nu de oven voor op zo’n 100 graden. Spuit of schep de meringue op een bakplaat met bakpapier. Je kunt ze dicht bij elkaar spuiten aangezien ze van vorm niet meer zullen veranderen. Wel is het handig om het bakpapier even vast te plakken aan de bakplaat met wat meringue, anders trek je deze elke keer van de bakplaat af.
- Bak de meringue zo’n 2 tot 3 uur op 100 graden. Zet de tempratuur niet hoger aangezien ze dan zullen barsten. Laat ze daarna een nacht of een middag in de warme oven afkoelen zonder de oven open te zetten. Hierdoor is de kans kleiner dat ze weer plakkerig worden. Dit komt doordat het eiwit een bepaald stofje afscheidt. Als het daarna alsnog gebeurd geen ramp! Na ongeveer twee dagen zullen ze niet meer plakkerig zijn. Je kunt de meringue koekjes het beste droog en niet afgesloten bewaren. Tip: ze staan heel leuk op een schaaltje op de eettafel en blijven wel zo’n 2 weken houdbaar!
Bakze! Psssst, supertof als jij jouw resultaat deelt op instagram met de #suikerjunkie of @suikerjunkie! Wie weet verschijn je wel in mijn story!