Verschillende soorten botercrème

van Demi
Verschillende soorten botercrème

Ter decoratie is gewone botercrème gebruikt.

Ter decoratie is gewone botercrème gebruikt.

Welkom allen bij het eerste artikel van de categorie “Bakweetjes”. Botercrème is heel makkelijk en je ziet het al vaak genoeg voorbij komen. Ter decoratie van cupcakes en taarten is het een factor die niet mag ontbreken. Maar tijdens al mijn bakjaren ben ik erachter gekomen dat botercrème maken niet zo moeilijk is, maar de geschikte botercrème vinden wel! Er zijn namelijk heel veel verschillende soorten. En online is er niet echt een artikel te vinden waarin de voordelen en nadelen duidelijk tegen elkaar worden afgezet. Dus hierbij, het eerste artikel waarin we ons gaan verdiepen in de botercrème. Wel houden we het er bij de drie bekendste, het moet niet onoverzichtelijk worden. Namelijk; de gewone botercrème, de roomkaas botercrème en de Zwitserse meringue botercrème. Aan de hand van de volgende topics worden ze besproken.

 • Ingrediënten
 • Verhoudingen
 • Bereidingswijze
 • Voor- en nadelen
 • Conclusie
Ingrediënten

Gewone botercrème (verhouding boter en suiker (1:2 of 1:2.3)
Of te wel voor 1 hoeveelheid boter heb je 2 keer zoveel poedersuiker nodig

 • Boter
 • Poedersuiker
 • Vanille extract
 • Soms een klein beetje melk voor de smeuiigheid

Roomkaas botercrème (verhouding boter, roomkaas en suiker 1:2:1 2/5)
Of te wel voor 1 hoeveelheid boter heb je 2 keer zoveel roomkaas nodig en 1 2/5 (1,4 )keer zoveel poedersuiker

 • Boter
 • Roomkaas
 • Poedersuiker
 • Vanille extract

Zwitserse meringue botercrème (verhouding boter, suiker en eiwit 1:2/5:3/5)
Of te wel voor 1 hoeveelheid boter heb je 2/5 (0,4) keer zoveel kristalsuiker nodig en 3/5 (0,6 )keer zoveel eiwit.

 • Eiwit
 • Kristalsuiker
 • Klein beetje poedersuiker
 • Vanille extract
Verhoudingen

Oké wat nu met deze vage verhoudingen? Nou deze verhoudingen zijn superhandig! Als er in mijn recept 400g boter staat en je hebt maar 200g in huis, nu kan je dus zelf uitrekenen hoeveel je van de rest nodig hebt. Vind je dit te veel gedoe? Bij al mijn recepten zijn alle drie de soorten als recept al uitgerekend. Maar voor de geïnteresseerden hier een voorbeeld voor de Zwitserse meringue botercrème. Stel je hebt maar 200gram boter en je wilt ook maar 6 cupcakes versieren dan gaat de berekening als volgt:

Verhouding: 1:2/5:3/5 | 100% : 40% : 60%

1. Je vult in wat je al hebt, dus de boter. In deze verhouding staat de boter ALTIJD centraal, dat betekend dat de boter gelijk staat aan 1 (100%)

1 = 200g boter

2. De suiker staat gelijk aan 2/5 deel. Dus van de hoeveelheid boter gaat er 2/5 (40%) gebruikt worden voor suiker. We hebben 200g boter dus 200×2/5 (40% of te wel 0,4) = 80

2/5 = 80g suiker

3. Hetzelfde geld voor het eiwit. Van de hoeveelheid boter gaat er 3/5 (60%) gebruikt worden voor eiwit. We hebben 200g boter dus 200×3/5 (60% of te wel 0,6) = 120

3/5 = 120g eiwit

Bereidingswijze

Oké nu het hele verhaal achter de rug is over hoeveelheden, zit er ook belangrijke verschillen in de bereidingswijze. De verschillen?

Gewone & Roomkaas                                            Zwitserse

Boter 10 min. opkloppen                                      Eiwit samen met suiker verhitten tot 65C

Poedersuiker in delen toevoegen                        Eiwit opkloppen tot gekoeld is (10min.)

Melk en vanille extract toevoegen                      Boter in blokjes toevoegen en laten kloppen 10min.

Eventueel de roomkaas toevoegen                      Vanille toevoegen & eventueel nog koelen in koelkast

Voor- en nadelen

Gewone & Roomkaas                                          Zwitserse

+ Snel klaar te maken                                         + Luchtig

+ De makkelijkste manier                                  + Stevig & Flexibel

+ Kleurt goed met kleurstof                              + Kan goed /beter tegen warmere temperaturen

– Kan niet tegen warmte (+21C)                       – Langere bereidingstijd

– Heel erg zoet                                                      – Eerder kans op mislukken

– Niet super luchtig                                             – Kleurstof kan niet goed hechten*

*Kleurstof hecht zich aan poedersuiker, deze botercrème heeft bijna geen poedersuiker dus de kleur zal niet zo helder zijn als bij de gewone botercrème. Ook is het niet mogelijk om deze botercrème de kleur zwart te geven. Dit wordt grijs.

Conclusie

Na al deze informatie zit je hoofd waarschijnlijk een beetje vol… Daarom hierbij mijn kleine conclusie.

Ga voor de gewone botercrème als...
Heb je niet al te veel tijd en ben je niet zo bekend met bakken, ga dan voor de simpelere botercrème. Het enorme nadeel hiervan is wel, dat bij mij zwaar weegt, dat de crème het niet goed doet bij temperaturen boven de 21/23 graden. Hij gaat smelten en de toefjes die je wilt gaan spuiten worden lang niet zo mooi. Ook is hij vrij zoet, wat je een klein beetje kunt verhelpen door een beetje zout toe te voegen. Wanneer je per se de kleur zwart nodig hebt, raad ik je ook aan om voor deze botercrème te gaan.

Ga voor de gewone roomkaas botercrème als...
Eigenlijk heeft deze dezelfde reden als de gewone botercrème. Het is een simpelere botercrème die niet goed tegen hogere temperaturen kan. Deze botercrème heeft een iets vollere smaak dan de gewone botercrème. Je proeft niet alleen boter en suiker. Het enorme nadeel is wel dat roomkaas vaak wat meer vocht meebrengt, je kunt deze uit laten lekker maar alsnog tast dit de stevigheid van de botercrème aan. Al helemaal met warme temperaturen. Ga voor deze botercrème als je een vollere smaak wilt en de tijd hebt om hem te laten koelen, ook tussen het afsmeren door. Voor decoratiewerk is deze het minste geschikt. Een taart afsmeren daar en tegen gaat prima. Tevens pakt deze botercrème ook alle kleuren goed.

Ga voor de Zwitserse meringue botercrème als…
Je genoeg tijd en al een klein beetje bakervaring hebt. Tijdsdruk is namelijk een van de grootste risico’s die je kunt nemen. Door dingen die je niet kunt beïnvloeden, zoals het weer, kan je bakproces in een keer heel anders verlopen. Hierbij kan je denken aan heel warm weer, waardoor je de botercrème meerdere keren moet koelen. Ga voor Zwitserse meringe botercrème met warm weer, deze zal buiten de koelkast minder snel smelten dan de gewone botercrème. Verder heeft deze botercrème mijn persoonlijke voorkeur aangezien hij steviger, minder zoet en luchtiger is dan de gewone botercrème, super geschikt voor decoratiewerk! Het enige nadeel in mijn ogen is dat je er iets meer kleurstof door moet doen om wat fellere kleuren te krijgen en dat je niet de kleur zwart kunt krijgen.

Bakze! Psssst, supertof als jij jouw resultaat deelt op instagram met de #suikerjunkie of @suikerjunkie! Wie weet verschijn je wel in mijn story!

bekijk ook

2 reacties

Emilie 23 februari 2020 - 10:18

Hoi hoi,
Wat een super fijn, compleet en vooral duidelijk berichtje over iets waar op het internet al zoveel over staat!! Maar inderdaad nooit een overzichtje over de overeenkomsten en de verschillen, ik vind het erg handig, dus bedankt???

Reply
Demi 23 maart 2020 - 15:33

Dankjewel! Fijn dat je er wat aan hebt ?

Reply

Laat een reactie achter