De bakspullen top 10 van iedere thuisbakker!

van Demi
top 10 bakspullen thuisbakker

top 10 bakbenodigdheden


Bakspullen. Als ik de kast opentrek die ik geclaimd heb als bakkast, valt er nog net geen bakvorm uit. Pfff. Zoveel bakspullen. Als ik iets wil pakken, valt er vaak een toren van in elkaar gestapelde vormen om. Maar dat terzijde! Bakvormen zijn nou eenmaal een belangrijk voor het bakken en je kunt ze moeilijk wegdoen. Terwijl ik mijn bakkast aan het opruimen was bedacht ik mij dat het misschien juist wel handig is om een lijstje op te stellen van bakspullen en apparaten die ik het meeste gebruik en waar ik bijna niet meer zonder kan. Hierbij heb ik bakvormen, bakpapier etc. erbuiten gelaten aangezien dat natuurlijk voor zichzelf spreekt! 

1 | Een mixer
Misschien wel het aller belangrijkste voor iedere thuisbakker, maar in ieder geval voor mij is een mixer! Zelf gebruik ik een Kitchenaid (daarom de garde rechts onderin bovenstaande afbeelding) en ik ben nog nooit zo blij met een keukenapparaat geweest. Vooral bij het maken van meringue, botercrème en brooddegen is het handig om een mixer te kopen die kan staan zonder dat je hem hoeft vast te houden. Kortom zorg voor een goeie mixer met goeie motor en het liefs verschillende menghaken zodat je hem ook kunt gebruiken voor bijvoorbeeld het kneden van brood.

2 | Een weegschaal
Oh oh waar zou ik zijn zonder weegschaal! Deze staat voor mij op twee van bakspullen omdat je altijd dingen nog af kunt wegen in kopjes en bekers, maar zelf kan ik eigenlijk niet zonder. Bakken is wetenschap, soms zelfs op de gram nauwkeurig. Een weegschaal mag daarom niet ontbreken in de keuken!

3 | Een keukenthermometer
Een keukenthermometer heb je zeker nodig als je verder wilt gaan dan de standaard appeltaart. Met een keukenmeter kan je nagaan of je chocolade op de juiste temperatuur is of juist je suikerwater! Maar ook een oventhermometer is zeer handig, soms zegt de oven dat het op 180 graden staat, maar blijkt dat helemaal niet zo te zijn. Kortom om misbaksels te voorkomen is een keukenthermometer een must!

4 | Een garde
Wat moet een thuisbakker nou zonder garde? Heel erg handig om een eitje los te kloppen of juist om heel minimalistisch te bakken. Soms moet een mengsel namelijk alleen even los geklutst worden en werkt een vork net niet lekker en is een mixer overkill. Kortom gardes, klein of groot, zijn ideaal!

5 | Een spatel
Als vijfde is een spatel van uiterst belang! Bij het maken van macarons en kapselbeslag van taarten kan je het niet mixen met een mixer aangezien de lucht er in moet blijven. Huh maar met een mixer klop je toch de lucht erin? Voor een deel is dat waar, alleen dat werkt bij enkele ingrediënten zo. Neem kapsel beslag. Eieren kan je met een mixer goed luchtig kloppen. Maar als er eenmaal bloem bij komt en je gaat (hard) mixen zal het als een plumpudding in elkaar zakken. Daarom moet je deze twee ingrediënten met een spatel in elkaar vouwen (een mengmanier) waardoor de luchtigheid bewaard blijft. Dus een spatel onzin? Zeker niet!

6 | Een deegroller
Ik kan me niet voorstellen dat je geen deegroller in huis hebt, maar toch zal het bij sommige zo zijn! Als thuisbakker begin je vaak met makkelijke recepten zoals koekjes en appeltaart. Om het deeg mooi gelijk uit te rollen mag de deegroller bij jouw bakspullen niet ontbreken. Maar ook lastigere recepten met meer ingrediënten hebben vaak als materiaal een deegrollen als materiaal staan, denk maar aan tartelettes!

7 | Een zeef
Een baksel zonder klontjes en met een superfijn beslag is de droom van iedere thuisbakker! Om ervoor te zorgen dat tijdens het mixen alles gelijk wordt opgenomen is het belangrijk om alle droge ingrediënten altijd even te zeven!

8 | Een paletmes
Een paletmes is voor mij persoonlijk echt een musthave van iedere thuisbakker die meer wilt bakken dan alleen de standaard gebakjes. Vooral bij het afsmeren van stapeltaarten en ander gebak is het onmisbaar.

9 | Spuitmondjes en -zakken
Naast een paletmes horen spuitmondjes en -zakken er natuurlijk ook bij, maar niet alleen voor decoratie werk. Deze zijn uitermate geschikt voor het opspuiten van soesjes, macarons, langevingers enzovoort. Maar ook bij vullingen en chocolade drips op taarten kunnen spuitzakken gebruikt worden. Zorg in ieder geval dat je wegwerp spuitzakken hebt en RVS spuitmondjes van Wilton, Patisse of een ander bekend merk!

10 | Mini maatcups
Een eetlepel, een theelepel een halve theelepel… al die verschillende maten en dan heb je ook nog eens theelepels die van elkaar verschillen. Nou ik ben daar helemaal klaar mee en gebruik dan ook mini maatcups waardoor ik ze altijd bij de hand heb. Scheelt weer een stukje geklungel.

bekijk ook

Laat een reactie achter