Moeilijkheidsgraad | ❀❀
Citroen Tulband
Het is zo vies weer de laatste tijd dat ik deze wel online moet zetten! Want zodra de herfst intreedt heb ik zo een zin in citroen tulband. Maar dan wel de super luchtige versie. En die frisse citroensmaak geeft dan tenminste nog een beetje kleur aan mijn dag haha. Het recept is voor een vrij grote tulbandvorm (Nordic Ware). Dus als je een wat kleine hebt, kun je wat overhouden. Benodigdheden?
- Tulbandvorm
- Mixer
- Spatel (rubber)
Zachte tulband met citroensmaak
PrintIngrediënten
Tulband
◇ 420g ei (6 grote eieren)
◇ 300g suiker
◇ 300g bloem
◇ 200ml water
◇ 100ml zonnebloemolie
◇ 20g bakpoeder
◇ 10g bakingsoda
◇ 1 geraspte citroen
◇ 1/2 of 1 sap van citroen (wat je zelf lekkerder vindt)
◇ citroensap om kommetjes te ontvetten
Glazuur
◇ 220gr poedersuiker
◇ 60gr citroensap
◇ 1 eetlepel boter
Stap voor stap uitleg
- Begin met het scheiden van al het eigeel/wit van de eieren in ontvette kommen.
- Meng de bloem, suiker (hou 50g suiker apart) en de bakpoeder. Doe dit in de mixkom en mix hier het water bij (op lage stand).
- Voeg nu de olie toe en mix door op lage stand. Voeg het eigeel toe en mix nog even door tot alles goed is opgenomen. Voeg nu het citroensap en de schil toe.
- Klop in een andere kom het eiwit op. Let op! Klop het niet te veel op, dan wordt het brokkelig en kan je het moeilijk mengen zo meteen. Wanneer het begint te schuimen voeg je beetje bij beetje de suiker toe, zo wordt je schuim wat steviger en soepeler. Voeg hierna de bakingsoda toe en mix nog even kort door.
- Voeg nu eerst een klein schepje van je meringue (uitkomst van stap 4) toe aan je andere mengsel. Meng dit tot het helemaal is opgenomen. Dit heet “familie maken”. Schep nu 1/3 van je meringue door het mengsel en vouw het voorzichtig door het beslag heen. Niet opkloppen! Echt vouwen! Anders gaat de lucht eruit. Voeg hierna het laatste deel toe een vouw voorzichtig tot je een egaal mengsel hebt.
- Verwarm de (hetelucht)oven voor op 150 graden. En bak je cake af voor zo een 50 minuten.
- Na het afbakken laat je de cake nog 2 uur op zijn kop staan zodat al het vocht in de cake kan trekken. Niet eerder verwijderen! Dan breekt je cake in 1001 stukjes haha.
Glazuur
- Klop de boter 5 minuten op tot hij licht schuimig is. Voeg de citroensap toe en klop dit door. Voeg nu beetje bij beetje de poedersuiker toe totdat je de gewenste dikte hebt. En klaar om te gebruiken!
Bakze! Psssst, supertof als jij jouw resultaat deelt op instagram met de #suikerjunkie of @suikerjunkie! Wie weet verschijn je wel in mijn story!
Geen afbeeldingen gevonden!
Probeer een andere hashtag of gebruikersnaam
2 reacties
Wauw wat een leuke blog, ben een heel stuk ouder hier kan ik nog veel leren… super mooi allemaal, prachtige foto’s staat het recept van de kerstboompjes in merinque ook ergens?ik ga je met plezier volgen ?
Hi dankjewel! Met het basisrecept meringue en een gekartelde spuitmond kun je kerstboom merinues maken, sorry voor de te late reactie, maar niet alles komt bij mijn meldingen binnen haha.