Zachte kaneelbroodjes (met de hand)

van Demi

Moeilijkheidsgraad | ❀

Kaneelbroodjes

Ja je leest het goed! Super zachte kaneelbroodjes met de hand gemaak zonder keukenmachine. Juist ja! En nee je hoeft geen half uur het deeg door te kneden zoals je normaal zou moeten doen. Maar wat dan? Als we iets eruit laten moeten we ergens anders compenseren natuurlijk. Nou autolyse! Wat? Ja dit! Je mengt alleen de natte ingrediënten en het bloem en laat dit een uurtje staan (of een nachtje in de koelkast). Hierdoor ontwikkelt het deeg zich al verder en krijg je dus wat je normaal bereikt na 10/15 minuten kneden in de keukenmachine. Super handig en ook nog eens heel leuk om te doen. Want je ziet het deeg veranderen, zo leer je ook meer over hoe je deeg moet voelen en de verschillende stadia daarin. Wat heb je nodig?

 • Geduld

Kaneelbroodjes

Print
Personen: 6 Bereidingstijd: Baktijd:

Ingrediënten

◇ 450g bloem (witte patent/0/manitoba)
◇ 200ml melk
◇ 35ml zonnebloemolie
◇ 50ml water
◇ 40g ongezouten boter
◇ 2 eieren
◇ 7g gist
◇ 50g suiker
◇ 14g zout
◇  1 extra ei 

Vulling

◇  4 el boter (ongezouten)
◇ 2 tl kaneel (naar smaak, dus proef altijd even!)
◇ 2 el suiker

 

Stap voor stap uitleg

 1. Begin dit recept vroeg in de ochtend of een avond van te voren. Want je moet aardig wat wachten haha. Niet zoveel als bij desem brood, maar alsnog genoeg! 
 2. Verwarm de boter, klop de ei los en meng de natte ingrediënten (melk, zonnebloemolie, ei, boter). Niet het water! Dat hebben we straks nodig om de gister te activeren. 
 3. Zeef de bloem in een mengkom en maak een kuiltje in het midden. Giet hier de natte ingrediënten in en meng met een vork steeds een beetje bloem bij het water tot dat het te stevig wordt.
 4. Maak je handen licht vochtig en kneed het nog even heel kort met de hand door totdat het bij elkaar komt. Het hoeft absoluut niet mooi deeg te zijn, dat kan niet. Als je dit ‘s avonds maakt kan je er een plastic zak over doen en in de koelkast zetten voor morgen, overdag hoef je het maar 1 a 1,5 uur te laten staan. Het beste kan je het laten staan in de oven waarbij alleen het lichtje aan staat of op de kachel. Het is namelijk vrij koud in huis en dat helpt niet altijd met de vorming van gluten. 
 5. Na een uurtje zal je een enorm verschil zien, waarbij het deeg eerst nog stroef en klonterig was, is het nu egaal een soepel. De bloem heeft alle ingrediënten opgenomen. 
 6. Verwarm de 50ml water, voeg hier de gist en een beetje suiker aan toe en laat 10 minuten actief worden. 
 7. Voeg het gistmengsel en de suiker toe aan het deeg. Kneed dit met de hand nog even zo een 10/15 minuten door. Eerst zal het lijken alsof het deeg het vocht niet opneemt, maar naar 10/15 minuten heb je weer een homogeen deeg. Laat dit nog even 15 minuten staan, zodat het vocht goed is opgenomen.
 8. Voeg nu het zout toe en kneed het nog even 5 minuten door. 
 9. Als je nu een goed vliesje kunt trekken ben je ready voor de volgende stap. 
 10. We gaan lamineren, ja wat? We trekken het deeg langzaam uit tot een groot vliesje. 
 11. Maak je werkbank vrij zodat je genoeg ruimte heb en maak deze licht vochtig. Trek beetje bij beetje het deeg uit en leg deze telkens neer op de werkbalk. Wanneer je merkt dat de rek eruit is (bijna gaat scheuren), leg de het deeg aan de linker en rechterzijde over elkaar heen. Daarna rol je het van boven naar beneden op. Dit is enorm goed voor het gluten netwerk. 
 12. Laat dit nu nog 1/1,5 uur rijzen boven de verwarming of in een over waarbij alleen het licht aanstaat. 
 13. Je kunt nu alvast de vulling maken, dit doe je door de boter 10 minuten op te kloppen en hierna de suiker en kaneel toe te voegen. Doe dit naar smaak, proef dus altijd even een klein beetje!
 14. Jeej je deeg is verdubbeld. Verdeel het deeg nu in 12 gelijken stukken (je kunt het beste even wegen). 
 15. Pak een voor een een stukje en rol deze uit in zo goed mogelijke rechthoeken. Het deeg moet niet te dun zijn maar wel zo een 15/20cm qua lengte. Smeer hier nu een dunne laag vulling op, laat 1cm aan de lengte randen vrij. Rol vervolgens op en knijp de uiteindes bij elkaar. Doe dit met alle stukken. 
 16. Je hebt nu 12 slierten/rollen. Kies er telkens twee die het beste bij elkaar passen qua lengte en dikte en leg die bij elkaar. 
 17. Pak een scherp mes/scheermesje en snij bij de eerste twee een lijn van boven naar beneden, waarbij je boven en onder 1cm vrij houdt! Je deeg moet nu als goed is een beetje openen en je kan dan de laagjes zien. Je kunt ook nog een keer snijden als hij de eerste keer niet lukte. Zorg dat je een goed scherp mes hebt en je deeg niet te plakkerig is. Als hij te plakkerig is, kun je het beste de rolletje even in wat bloem rollen. 
 18. Druk nu de bovenkant van de twee rolletjes samen en leg ze over elkaar heen. Herhaal dit en druk de onderkant weer samen. Draai vervolgens het gevlochten deeg ineen zodat er een rondje ontstaat.
 19. Doe hetzelfde met de andere sliertjes. 
 20. Laat de broodjes nog 30/45 minuten rijzen. Is het winter en dus koud in huis? Zet het op de kachel en anders boven warm water. 
 21. Klop het extra ei los en bestrijk de broodjes ermee. Zo krijg je een mooie glanslaag. 
 22. Verwarm de oven voor op 175 graden en bak ze 15 minuten. Verlaag nu de temperatuur naar 165 graden en bak ze 5 minuten. Verlaag vervolgens naar 140 en bak ze nog eens 5 minuten. 
 23. Laat ze vervolgens nog even in een uitstaande open oven 5 minuten afkoelen voordat je ze verder laat afkoelen op een rek. 

Bakze! Psssst, supertof als jij jouw resultaat deelt op instagram met de #suikerjunkie of @suikerjunkie! Wie weet verschijn je wel in mijn story!

 

bekijk ook

Laat een reactie achter