Moeilijkheidsgraad | ❀
Donuts
Wie kent ze niet. Ik denk dat iedereen wel eens eentje geproefd heeft in zijn of haar leven. Helaas kan ik niet zo goed tegen donuts, veel boter en suiker en dan ook nog eens vaak met een topping die wat chemisch is. Mijn maag krijgt werkelijk een lichte aanval na het eten van een donut uit de supermarkt. Maar gelukkig heeft niet iedereen dat! Toen besefte ik mij dat ik ook wel zelf donuts kon maken, vers en zonder rare toevoegingen. Als je mij al vanaf het begin volgt, weet je waarschijnlijk al dat ik een ouder recept online op Youtube heb staan die al bijna 2000 keer bekeken is. Wauw!
Maar als ik terug denk aan dat recept, ben ik niet helemaal tevreden. Dat is ook de reden dat hij niet op mijn website vermeld staat. Mijn donuts waren lekker, maar smaakte niet echt naar de donuts zoals je die in de winkel kunt krijgen. De echte smaak valt natuurlijk niet te evenaren aangezien er zoveel troep en smaakstoffen worden gebruikt, maar in de buurt moet je toch wel kunnen komen. Dus wat kan je verwachten van dit recept? Super zachte en luchtige donuts die bijna naar de zachtheid van een brioche neigen. Ja echt zo luchtig! Ik heb mijn deeg nog nooit zo luchtig gekregen. Benieuwd hoe dat komt? Lees dan snel het recept!
Dit recept moet 12 uur in de koelkast rijzen, zorg dat je genoeg tijd hebt en weet waar je aan begint!
Benodigde materialen:
- Keukenmachine / mixer
- Grote kom om deeg in te laten rijzen
- Spuitmondje
- Plastic bak voor een rijs kistje (optioneel)
Basisrecept zachte en luchtige donuts
PrintIngrediënten
◇ 50g suiker
◇ 8g vanille suiker
◇ 100 ml water
◇ 100 ml melk
◇ 12g gedroogde gist
◇ 170g ei (3 medium eieren)
◇ 500g farina 00*
◇ 100g boter op huiskamer temperatuur
◇ 2 theelepels citroenschil
◇ 1 theelepel citroensap
◇ 10g zout
◇ 2 liter zonnebloemolie
◇ 400g suiker (ter afwerking)
*Dit is een Italiaanse bloem die verkrijgbaar is in speciaalzaken. Deze bloem is heel zacht en maakt het deeg elastischer, wat er voor zorgt dat de donuts na het frituren zachter en luchtiger zullen zijn. Niet in huis?
Gebruik dan Patentbloem.
Stap voor stap uitleg
- Doe het water en de melk in een steelpan en warm deze tot ongeveer 38 / 40 graden. Let op! Hij mag niet te warm worden, dan verpest je in de volgende stap de gist. Klop ondertussen de eieren in een aparte kom los.
- Doe de vanille suiker, de suiker en de gist in een wat ruimer kommetje en meng goed door elkaar. Giet hier vervolgens het melk/water mengsel bij en laat dit tien minuutjes staat. Na tien minuten schuimt het goedje als het goed is en ruikt het behoorlijk sterk.
- Doe ondertussen de bloem en het zout in een mixkom en vermeng dit goed met elkaar. Maak een kuil in het midden en giet hier het gist/suiker/melk/water mengsel in. Voeg daaraan de citroensap, citroenschil en de losgeklopte eieren toe.
- Laat de mixer met eventuele menghaak op de laagste stand voor 5 – 7 minuten draaien. Je kunt testen of het deeg elastisch genoeg is door een klein stukje in een rondje uit te rekken. Zie je een dun velletje dan is hij flexibel genoeg. Breekt het meteen dan moet je nog even doormixen.
- Snij de boter in blokjes en voeg deze in kleine hoeveelheden toe aan het deeg, je kunt nu op stand 2 mixen. Wanneer alle boter is opgenomen laat je de mixer nog een a twee minuten draaien.
- Het deeg is vrij plakkerig dus bedek je werkblad en je handen met genoeg bloem. Maak een mooie ronde bal van het deeg door het steeds als een pakketje naar binnen te vouwen. Dit doe je door de bovenkant en onderkant als een envelopje naar binnen te vouwen en plat te drukken. Hierna doe je hetzelfde met de zijkanten. Herhaal dit een paar keer en draai de deegbol om. De bovenkant is als het goed is helemaal egaal.
- Leg de deegbal in een kom en sluit deze af met een plastic zak of verhoud folie. Zet de kom vervolgens op een wat warmere plek en laat 2 uur rijzen. Heb je geen kachel? Zet de bak dan in een schaal met heet water en vervang dit om het uur.
- Na twee uur is het deeg verdubbel en kneed je het nogmaals goed door. Vouw het daarna weer als een envelopje om tot een bal en laat vervolgens 12 uur rijzen in de koelkast.
- Na het rijzen verdeel je de deegbal in stukjes van 75-80g. Rol deze tot een bal en druk deze plat. Let op de deegbal moet nog wel een paar centimeter dik zijn. Druk hieruit vervolgens met een spuitmondje het welbekende donut gat in het midden.
- Leg de donuts op bakpapier dat bekleed is met een dun laagje bloem, laat de donuts nu minimaal 2 uur rijzen of totdat ze in volume verdubbeld zijn. Om de donuts optimaal te laten rijzen kun je het beste een rijs kistje gebruiken. Hierbij gebruik je een grote plastic bak (Blokker, Xenos of Action) en zet je naast de donuts er twee of drie koppen kokend water in. Hierdoor wordt de omgeving vochtiger en warmer en boots je een rijsproces na zoals dat bij een bakker gebeurd! Ververs het kokende water na 40 / 50 minuten. Zorg tevens dat het bakpapier waar de donuts op liggen op een theedoek ligt. Deze geleid minder waardoor de warmte in de kist beter blijft hangen.
- Verwarm nu de twee liter zonnebloemolie in een pan tot 165 – 175 graden. Bak de donuts aan iedere kant 2,5 tot 3 minuten en kantel ze zo weinig mogelijk, hierdoor blijft er een leuke lichte streep.
- Laat ze uitlekken op een velletje keukenrol, maar wacht niet te lang. Dompel zo snel mogelijk daarna de gladste kant van de donut in het suiker, zo blijft het beter zitten.
Bakze! Psssst, supertof als jij jouw resultaat deelt op instagram met de #suikerjunkie of @suikerjunkie! Wie weet verschijn je wel in mijn story!