Recept voor chocolade macarons

van Demi
chocolade macarons

Moeilijkheidsgraad | ❀ ❀ ❀ ❀

Chocolade macarons

Jawel hoor hier zijn ze dan eindelijk! Macarons en dan de chocolade versie. O ik kan je vertellen dat deze lichting, zo een 25 stuks binnen twee dagen verdwenen was. Gelukkig heb ik de foto’s nog hahah! Lukt het je nog steeds niet om macarons te maken of ben je gewoon toe aan een nieuwe smaak, dan is dit recept perfect voor jou! Feitje: Het basisrecept macarons is met Italiaanse merengue, dit recept met de franse!
En schijnt dus ook wat makkelijker te zijn aangezien je niet moeilijk hoeft te doen met suikerwater en een suikerthermometer. Voor het recept van de chocolade macarons ben ik uitgegaan van het basisrecept van Ladurée en heb ik hem aan mijn eigen voorkeur aangepast. Pssst: wist je dat recepten eigenlijk altijd qua basis en verhoudingen op elkaar lijken. Dit is omdat bakken eigenlijk gewoon wetenschap is en gebaseerd is op bepaalde chemische reacties. Heb je niet de goede verhoudingen, dan zal je baksel ook niet lukken! Maar dat terzijde! Wat heb je nodig?

 • Mixer
 • Spatel (siliconen)
 • Spuitzak plus mondje
 • Bakpapier, het lieft een silicone bakmat
 • Blender
 • Zeef

Recept voor chocolade macarons

Print
Personen: 24 Bereidingstijd: Baktijd:

Ingrediënten

Macarons schelpen
◇ 130g amandelmeel
◇ 125g poedersuiker
◇ 10g cacao
◇ 100g kristalsuiker
◇ 1/2 eiwit
◇ 3 eiwitten
◇ 30g chocolade

Vulling | Kies een van de onderstaande vullingen Citroen crème Roomkaas botercrème Chocolade ganache Meringue botercrèmeBosvruchten roomkaas crème 

Stap voor stap uitleg

 1. Vermaal het amandelmeel, de poedersuiker en de cacao even in de blender of keukenmachine. Het is belangrijk dat dit mengsel zo fijn mogelijk is, hoe fijner hoe egaler de schelpen. Zeef het daarom daarna nog 2 keer en zet dit mengsel apart.
 2. Smelt de chocolade au bain marie en laat afkoelen tot zo een 35 graden. 
 3. Klop de 3 eiwitten schuimig. Zorg hierbij dat je niet te lang doorklopt, wanneer het schuim blijft zitten als je de kom op z’n kop houdt is hij klaar! Voeg nu 1/3 suiker toe en laat 1 minuut kloppen. Voeg het laatste suiker in delen toe en laat nog 2 minuten kloppen op middel hoge stand. 
 4. Voeg de chocolade toe aan de meringue en spatel voorzichtig door. Klop het overgebleven eiwit op en spatel dit daarna erdoor. 
 5. Voeg 1/3 van de meringue toe aan het amandelmeel mengsel en vouw goed door. Voeg daarna stap voor stap het 2/3 deel en 3/3 deel en vouw dit voorzichtig met de silicone spatel. 
 6. Wanneer je beslag vloeit als lava (dit duurt wat langer dan de Italiaanse wijze en is dus ook wat makkelijker! is het klaar. Doe het in een spuitzak en spuit de macarons op. Tik hierna goed met de bakplaat op de toonbank om luchtbellen eruit te halen. 
 7. Laat deze nu 30 minuten rusten op kamertemperatuur. Dit zorgt voor de voetjes! Verwarm ondertussen de oven voor tot 150 graden.
 8. Tik voordat ze de oven in gaan nog even een aantal keer goed met de bakplaat op de toonbank. En bak de macarons zo een 14-18 minuten.  Wanneer ze klaar zijn haal je ze van de bakplaat en laat je ze op een koele en vochtige ondergrond afkoelen. Zo laten ze makkelijker los!
 9. Laat de schelpen afkoelen en maak ondertussen een vulling naar keuze, vul de schelpen en druk deze zachtjes aan.
 10. Bakze en eetsmakelijk!

Bakze! Psssst, supertof als jij jouw resultaat deelt op instagram met de #suikerjunkie of @suikerjunkie! Wie weet verschijn je wel in mijn story!
chocolade macarons
chocolade macarons chocolade macarons

bekijk ook

6 reacties

Henk Lenselink 27 januari 2019 - 11:42

Deze chocolade macarons zien er niet alleen heerlijk uit maar smaken denkelijk ook heerlijk. Bewaar er maar een paar voor mij als het kan Demi.

Reply
Demi 27 januari 2019 - 16:51

Ze zijn al op… Robin heeft ze allemaal meegenomen maar ik maak binnenkort weer nieuwe en bewaar er dan zeker wat!

Reply
Rosalie 7 juni 2019 - 11:40

Hoi!

Laatst heb ik je basis recept gebruikt voor macarons en wil nu graag de chocolade maken! Maar ik zie dat deze wel 30min moeten rusten en de macarons van het basis recept niet. Is hier een reden voor? 🙂

Reply
Demi 1 september 2019 - 17:01

Hoi! Dat komt omdat de chocolademacaroni op de franse methode worden gemaakt en niet de italiaanse (met suikersiroop). 😀

Reply
Wanda 11 januari 2020 - 16:38

Hi,
Ik heb ook het recept van ladureé gebruikt en zoals zij aangeven de schelpen 10 minuten laten rusten voordat ze oven ingingen maar ik heb nu allemaal belletjes en geen voetje. Komt dit omdat ik niet lang genoeg heb laten rusten of omdat ik de eiwitten te ver heb opgeklopt tot stijve pieken.

Reply
Demi 11 januari 2020 - 20:03

Hi Wanda! Geen voetjes hebben vaak te maken met dat je of te lang de meringue hebt gemengt, of met verkeerde techniek (en met een harde spatel) of je meringue is inderdaad niet goed. Heb je wel voordat ze de oven in gingen goed een aantal keer de bakplaat op het aanrecht getikt? Daar kunnen de belletjes door ontstaan als je dat niet doet. Hopelijk gaat de volgende keer beter! Succes!

Reply

Laat een reactie achter