Nutella broodster van brioche deeg

van Demi
nutella broodster

nutella brioche nutella brioche

 

Moeilijkheidsgraad | ❀❀

Zondagochtend en wat is nou gezelliger als een verse 100% zelfgemaakte nutella broodster? Die ook je hele huis lekker laat ruiken. Een paar maanden geleden maakte ik al eens brioche broodjes, maar nu om alvast even in de kerstfeest te komen maken we er een feestelijke creatie van. Een nutella broodster. Gemaakt van brioche deeg en daardoor super luchtig. Brioche moet lang gekneed worden, dit is onmogelijk zonder keukenmachine met een deeghaak. Heb je deze niet, dan zou ik het je niet aanraden om brioche te gaan maken. Heb je deze wel, jeej! Je kunt gewoon beginnen. Benodigdheden?

 • Mixer met deeghaak en goede motor
 • Deegroller
 • Grote plastic doos voor een rijs kistje (optioneel)

Nutella broodster van brioche deeg

Print
Personen: 5 Bereidingstijd: Baktijd:

Ingrediënten

Deeg
◇ 380g Farina Manitoba tipo 0*
◇ 10g gedroogde gist
◇ 55g suiker
◇ 12g zout
◇ 190g ei
◇ 65g melk (volle melk bij voorkeur maar halvolle kan ook)
◇ 170g ongezouten boter (kamertemperatuur)

*Je kunt, als er geen Italiaanse winkel bij jou in de buurt is, ook patentbloem gebruiken. Wel zal je broodje minder luchtig worden omdat patentbloem minder fijn gemalen is en minder gluten bevat. Farina Manitoba tipo 0 is de beste soort bloem die je kunt gebruiken voor brioche, croissants en andere superluchtige producten.  

Vulling
◇ 90g ongezouten boter (kamertemperatuur)
◇ 45g suiker
◇ 45g cacaopoeder (droste)
◇ 1 theelepel vanille extract
◇ 15g honing

Stap voor stap uitleg

Het deeg (maak dit een avond van te voren!)

 1. Doe de bloem in de mixkom en verwarm de melk (35 graden of warm bij aanraking). Doe 10g van de suiker, de gist en de helft van de melk in een kommetje en laat 5 minuten staan. Na 5 minuten kun je het mengsel even doorkloppen en zal je zien (en ruiken) dat de gist actief is geworden. De rest van de suiker kan je bij de bloem voegen en even mengen.
 2. Voeg aan het bloem/suiker mengsel het gist mengsel toe samen met de overige melk en de eieren. Zet de mixer aan op stand 1, wanneer het deeg begint samen te komen doe je het zout erbij. Mix nu 5 minuten op stand 2. Mijn mixer heeft 10 standen. Als jouw mixer er minder heeft, kun je het beste alles op stand 1 mixen.
 3. Nu het deeg compact is, moet de boter erbij. Snij deze in kleine blokjes en voeg een voor een toe. Voordat je het volgende boterblokje toevoegt moet de andere zijn opgelost, dit duurt ongeveer 15 minuten. Lost de boter niet op? Misschien is hij nog niet op kamertemperatuur of moet je de mixer een standje hoger zetten.
 4. Nu komt het zware gedeelte voor de mixer! Als jouw mixer niet zo een sterke motor heeft, kun je dit het beste met tussenpauzes doen. Het deeg moet nu 45min lang op stand 2 gemixt worden. Heeft jouw mixer minder dan 10 standen, dus bijvoorbeeld 5, dan kun je het beste op stand 1 mixen.
 5. Na 45 minuten zie je dat het deeg is gaan werken en is de plakkerige massa in een deegbol veranderd. Haal het deeg uit de mengkom en leg deze op een bebloemd werkblad, hij is minder, maar nog steeds plakkerig. Pak de linker- en rechterkant van het deeg en vouw deze naar binnen. Pak vervolgens de boven- en onderkant en vouw deze ook naar binnen. Herhaal dit een paar keer totdat je een mooi bolletje hebt. Laat dit bolletje met de “naad” naar onder in een mengkom op een warme plek rijzen totdat hij in volume verdubbeld is. Je kunt ook een rijskistje maken door een plastic doos over je mengkom heen te zetten met twee glazen kokend water. Zo droogt je deeg ook niet uit! Na 1,5 uur is je deeg verdubbeld in volume.
 6. Haal het gerezen deeg uit de mengkom en herhaal het vouwproces totdat je alle lucht eruit hebt gevouwen. Plaats het deeg weer terug in de mengkom met een folie erover en laat dit een nachtje rusten in de koelkast.

Vulling 

 1.  Mix de boter luchtig (5min)
 2. Voeg de suiker toe en blijf mixen (10min)
 3. Voeg de cacao toe en blijf mixen tot deze is opgenomen, voeg vervolgens de honing en vanille toe en meng alles tot een geheel.

De broodjes afmaken en bakken

 1. Haal het deeg uit de koeling en snij deze in 4 gelijke stukken. Je werkt met 1 stuk tegelijk vanwege de boter die niet zacht mag worden. Zet de rest terug in de koeling. Rol op een bebloemde ondergrond de stukken uit tot een cirkel achtige vorm met een doorsnee van ongeveer 30 cm. LET OP! Wanneer je meet moet je het deeg eerst even van het werkblad halen, hij krimpt altijd iets. Leg deze vervolgens op een stuk bakpapier en houdt hem koel in de koelkast totdat je alle 4 de stukken heb uitgerold.
 2. Pak de eerste laag en smeer hier een goede maar niet al te dikke laag chocoladeboter op. Hoe dikker de vulling hoe lekkerder, maar hoe minder mooi hij zal worden. Ik heb minder vulling gebruikt zodat het er niet uitloopt. Leg de volgende laag er bovenop en herhaal hetzelfde principe totdat je bij de laatste laag bent aangekomen. Deze besmeer je niet! Leg een bord met een diameter van ongeveer 26cm op het deeg en snij met een scherp mes de ongelijke randen weg.  Nu heb je een mooie cirkel! Laat de overgebleven cirkel zo een 10 minuten koelen in de koelkast.
 3. Pak een glas met een diameter van ongeveer 8cm en zet deze midden op het deeg. Snij vanaf het glas van binnen naar buiten en verdeel het deeg in 4 gelijke stukken, snij deze 4 daarna allemaal door de helft. Nu heb je 8 gelijke stukken. Snij deze vervolgens nogmaals allemaal door de helft en je houdt 16 stukken over.
 4. Pak 2 stukken vast en draai deze 360 graden. De linkerhand naar links en de rechterhand naar rechts. Herhaal dit steeds met twee stukken totdat alles gedraaid is zoals op de afbeelding hierboven.
 5. Optioneel: Je kunt nu nog van iedere 2 stukken de punten naar elkaar toe trekken zoals op de foto hieronder. Druk stevig aan, want zoals je ziet zijn ze bij mij tijdens het bakken losgelaten.
 6. Laat de ster minimaal 1,5 uur rijzen! Je kunt he hiervoor eventueel in een vochtige en warme badkamer zetten of weer in een zelfgemaakt rijs kistje.
 7. Verwarm de oven voor op 165 graden en bak de het brood 20 – 25 minuten af.

Bakze! Psssst, supertof als jij jouw resultaat deelt op instagram met de #suikerjunkie of @suikerjunkie! Wie weet verschijn je wel in mijn story!

nutella broodster nutella broodster

bekijk ook

Laat een reactie achter