Luchtige citroen meringue taart

van Demi
Citroen meringue taart

Moeilijkheidsgraad | ❀❀

Deze citroen meringue taart kan zo uit een klein bakkerijtje in de Franse alpen komen. Hmmm. Ideaal voor een echte zoetekauw. De taart lagen die onder de meringue verstopt zitten zijn lekker luchtig en hebben een zachte citroensmaak door de citroencrème. Over de Franse alpen gesproken, over een paar weken breekt de krokusvakantie alweer aan en ga ik heerlijk een weekje wintersporten. Ja ja hier een echte skifanaat! Het liefst sta ik de hele dag op de piste, maar dat terzijde. Tegen die tijd geef ik jullie leuke updates via mijn nieuwe persoonlijke blog!

Italiaanse meringue Italiaanse citroen meringue taart

Als je nou denkt, o wat leuk die sterretjes zo een foto ga ik ook maken! Hou er dan wel rekening mee dat ook sterretjes brand kunnen veroorzaken. Maak voor gebruik de ruimte vrij van alle spullen die kunnen branden. Heb tijdens het maken van de foto altijd een emmer water bij de hand en zorg dat je de sterretjes na gebruik in een bakje met koud water legt. Nu heb ik in mijn setting een doek eronder die synthetisch is (polyester). Het gevolg is wanneer je deze niet nat maakt dat het (koude) vuur van de sterretjes zo door het doek heen zal smelten. Maak hem dus altijd nat!

Alles netjes gelezen? Top! Dan heb je de volgende materialen nodig.

 • Keukenthermometer
 • Gasbrander
 • Spatel
 • Bakvorm 12cm (x3)
 • Paletmes

Luchtige citroen meringue taart

Print
Personen: 6 - 8 Bereidingstijd: Baktijd:

Ingrediënten

Citroencrème
◇ 70g suiker
◇  8g vanille suiker
◇ geraspte schil en sap van 1 grote citroen
◇ 120g ei
◇ 60 g boter

Biscuit
◇ 180g ei
◇ 80g suiker
◇ 8g vanille suiker
◇ 1/2 geraspte citroenschil
◇ 1 theelepel vanille extract
◇ 80g patentbloem of farina tipo 00 / manitoba
◇ 15g maizena

Meringue
◇ 1 el citroensap
◇ 100 g eiwit (ongeveer 4/5 eieren)
◇ 35g poedersuiker
◇ 160g kristalsuiker
◇ 40g water

 

Stap voor stap uitleg

Citroencrème 

 1. Zet een wat kleinere pan met water op (au bain marie).
 2. Doe de suiker en citroenrasp samen in een ruime vuurbestendige kom.
 3. Klop vervolgens in een andere kom de eieren met het citroensap goed los. Zorg ervoor dat er geen “draden” meer zichtbaar zijn. Giet het eiermengsel bij het suikermengsel, klop dit even kort door met de garde en voeg de boter er in blokjes aan toe.
 4. Zet de vuurbestendige kom met het mengsel op de pan met kookend water en roer regelmatig met een spatel. Wanneer de boter geheel gesmolten is laat je het nog maximaal 20 minuten binden tot dat het een wat vastere structuur heeft. Dit betekent dat je met een spatel een lijn door het beslag moet kunnen trekken en dat deze niet meteen verdwijnt. De crème moet een roomachtige dikte aannemen.
 5. Wanneer de crème de juiste dikte heeft bereikt zet je het vuur uit en dek je de kom af met folie. Let op! De folie moet direct op de crème zitten! Zo hou je de vorming van een velletje tegen. Laat verder afkoelen in de koelkast.

Biscuit

 1. Verwarm de over voor op 180 graden en zet een pannetje met water op (au bain marie)
 2. Doe de eieren en de suiker plus vanille suiker en extract in een vuurbestendige kom en klop deze los. Zet de kom op de steelpan met kokend water en verwarm dit mengsel tot 55 graden. Als je geen keukenthermometer hebt moet je regelmatig even controleren of de suiker is opgelost, dit doe je door een klein beetje van het mengsel tussen je vingers te wrijven.
 3. Giet vervolgens het mengsel in de mix kom en mix deze minimaal 10 minuten op een hoge, naar niet de allerhoogste, stand. Vet ondertussen alle bakblikken in en bedek de randen met bakpapier.
 4. Zeef de bloem, maizena en voeg hieraan de citroenrasp toe.
 5. Spatel heel voorzichtig het bloemmengsel door de opgeklopte eieren tot dat alle bloem is opgenomen. Neem de randen en vooral de bodem een paar keer goed mee, de bloem zakt vaak naar beneden.
 6. Verdeel de vulling over de drie bakvormen en bak ze 20 minuten op 180 graden. Laat de taartjes 15 minuten in een uitstaande oven afkoelen om inzakking te voorkomen. Verpak ze wanneer ze nog lichtjes warm zijn in een luchtdichte zak tot gebruik, zo drogen ze het minste uit.

Meringue

 1. Scheid de eieren en zorg dat er geen enkel spoortje eigeel bij het eiwit zit, ontvet desnoods alle bakjes met citroensap.
 2. Ontvet de mixkom en de garde met wat citroensap.
 3. Doet het eiwit in de kom en klop deze langzaam op. Wanneer deze wit en stevig begint te worden zet je de mixer uit. Pas op dat je niet te lang door mixt en daardoor het opgeklopte eiwit stuk klopt. Om te kijken of je eiwit stevig genoeg is hou je de kom even op z’n kop. Als het eiwit niet verschuift is hij stevig genoeg!
 4. Omdat we het eiwit nog niet meteen gebruiken zetten we de mixer op de laagste stand en voegen hier schep voor schep de poedersuiker aan toe. Hierdoor wordt het mengsel steviger en zal het de komende tijd niet inzakken. Wanneer alle poedersuiker is opgenomen zet je de mixer uit.
 5. Doe het water en de kristalsuiker in een steelpannetje, plaats de keukenthermometer erin en verwarm het op laag/middelhoog vuur tot zo’n 121 graden. Je mag hierbij niet roeren of het mengsel op een of andere manier aanraken!! Zorg wel voordat je het vuur aanzet dat de suiker goed over de bodem van de pan verdeeld is.
 6. Wanneer het mengsel de 118 graden bereikt zet je de mixer alvast aan op de laagste stand.
  Bij 121 graden haal je pannetje van het vuur en giet je de gemaakte suikersiroop in een langzame maar consistente straal bij het eiwitmengsel, vergeet het gas (of de inductieplaat) niet uit te zetten. Wanneer je alles erbij hebt gegoten zet je de mixer op de hoogste stand en blijf je kloppen totdat het mengsel is afgekoeld (10 – 15 minuten). Je zult aan het einde zien dat er pieken ontstaan. Wanneer je wilt dat je meringue een bepaalde kleur krijgt voeg je nu een paar druppels kleurstof toe.

Afwerking
Snij bij elke taart laag de bovenkant er vanaf en smeer hier de citroencrème op. Stapel vervolgens de taart lagen op elkaar en smeer op de citroencrème een dunne laag meringue. Bedek vervolgens de gehele taart in meringue en zorg dat je hem niet te strak afsmeert, anders zie je geen diepte tijdens het branden. Wanneer je tevreden bent met het resultaat van de meringue ga je hem voorzichtig branden met de gasbrander. Zet hierbij de brander niet al te hoog! Meringue verbrand snel en dan zal je huis niet heel lekker meer ruiken!

Bakze! Psssst, supertof als jij jouw resultaat deelt op instagram met de #suikerjunkie of @suikerjunkie! Wie weet verschijn je wel in mijn story!

bekijk ook

Laat een reactie achter