Moeilijkheidsgraad | ❀
Koekhuisjes! Wie kent ze niet? De gemberkoek versie of mooi in het Engels, Gingerbread. Die eigenlijk helemaal niet lekker is… Nou dat hoeft niet meer! Wie zegt dat een koekhuisje van gemberkoek gemaakt moet worden? Niemand hoor! Ik ga toch liever voor speculaas, vele male lekkerder.
Ook zijn deze huisjes super makkelijk en heel leuk om te maken. Kortom waar wacht je op?! Ja benodigdheden :)!
- Mixer
- Deegroller
- Spuitzak
- Huisjes uitsteek vormpjes (kun je ook zelf maken)
Koekhuisje van speculaas
PrintIngrediënten
Speculaas
◇ 95g boter (kamertemperatuur)
◇ 1/4 theelepel zout
◇ 1/2 vanille stokje (optioneel)
◇ rasp 1/4 citroen
◇ 115 g bruine basterdsuiker
◇ 25 ml melk + 1 eetlepel citroensap
◇ 200g bloem patent
◇ 2 eetlepels speculaaskruiden
◇ 1 tl bakingsoda
Royal Icing
◇ 225g poedersuiker
◇ 2 eiwitten
◇ 1 theelepel citroensap
◇ Optioneel kleurstof
Stap voor stap uitleg
Speculaas
- Maak het speculaas deeg minimaal 12 uur van te voren. Dit is heel belangrijk zodat alle specerijen kunnen intrekken, eerder kan je het niet gebruiken.
- Wil je extra smaak geven? Schraap het vanille stokje uit en verwarm de vanille inclusief stokje in de melk. Zet dit vervolgens terug in de koelkast tot dat het weer op kamertemperatuur is.
- Voeg nu het citroensap aan de melk toe en laat dit 10 minuutjes staan. Je zult zien dat deze iets vlokkiger/dikker wordt.
- Zeef de bloem, bakingsoda, speculaaskruiden, het zout en voeg ze samen in een kom. Voeg de boter in blokjes toe, samen met de melk.
- Mix alles (als je een staande mixer hebt met een platte menghaak) tot dat het deeg samenkomt en een bal vormt. Dit is ongeveer na 5 – 10 minuten. Mix niet langer dan nodig is! Verpak het deeg in folie en laat minimaal 12 uur rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven tot 170 graden.
- Beleg je werkbank met poedersuiker en rol het deeg (ik werk in delen van 4) uit tot plakjes van ongeveer 3mm. Druk hier de vormen uit die je nodig hebt. Let op! Je hebt van alles 2 nodig om 1 huisje te maken.
- Om het deeg zonder vervorming van de werkbank te schrapen, kun je gebruik maken van een palet mes.
- Bak de koekjes (aan de hand van de grootte van het hoekhuis). Voor een klein huisje bak ik ze ongeveer 10 minuten. Speculaas wordt pas hard nadat je het uit de oven haalt! Hier kun je dus niks aan afleiden.
- Laat minimaal 1 uur afkoelen.
Royal icing
- Voor het in elkaar zetten moet je 1/3 deel van het recept maken.
- Zeef de poedersuiker.
- Doe alle ingrediënten (poedersuiker, citroensap en eiwitten) in een kom en mix goed door. Zodra alles is opgenomen is het klaar voor gebruik!
- Te dik? Voeg een beetje citroensap toe en meng opnieuw.
Decoreren
- Zet de huisjes in elkaar en gebruik de royal icing als lijm. Laat dit een nachtje drogen en ga niet (zoals ik) meteen aan de slag. Er zijn er bij mij een paar gesneuveld, heel zonde aangezien je ook veel minder mooi de icing kunt aanbrengen. Maja…. ik was ongeduldig… hopelijk zijn jullie verstandiger!
- Nu komt het leukste! Maak de icing opnieuw en maak eventueel gebruik van kleurtjes! Decoreer zoals jij wilt en je kunt een sate prikker gebruiken als potloot om je lijntjes bij te werken.
Succes!
Bakze! Psssst, supertof als jij jouw resultaat deelt op instagram met de #suikerjunkie of @suikerjunkie! Wie weet verschijn je wel in mijn story!
3 reacties
Wat een mooie recepten en prachtige foto’s,
De suiker die in de ingrediënten lijst staat komt niet terug in de bereiding, waardoor de mixer al draaide en ik in de lijst ineens nog suiker zag staan, wat ik toen nog maar even heb toegevoegd. Verder zou het handig zijn als er een klein beetje een indicatie zou zijn hoe groot die huisjes zouden zijn, wij konden er maar 3 van maken ipv 10. En misschien een soort bouwtekeningetje van hoe de verschillende zijden moeten?
De icing was veel te dun, bleef absoluut niet plakken.
Hi liesbeth! Wat jammer dat het allemaal niet lukt. De vormpjes die ik gebruikt heb waren toen der tijd van aliexpress (uitdrukvormpjes) en erg klein inderdaad. Het eiwit daarentegen kan wat ouder zijn en daardoor wat losser (verschilt ook als het vochtig is) en daardoor wat meer poedersuiker nodig heeft. Hopelijk kan je er nog iets moois van maken en fijne kerstdagen gewenst!