Italiaanse granita van meloen

van Demi
granita meloen

granita meloenMoeilijkheidsgraad | ❀

Granita

Wie kent hem niet? Nou ik denk best veel mensen en vooral als je nooit in Italië bent geweest. De granita is van oorsprong een Siciliaanse specialiteit en werd vroeger gemaakt met het ijs dat op de Etna gevonden werd, daar deden ze vervolgens vers fruit bij en tadaaa.. een heerlijke en vooral simpele verkoeling voorin de hete zomermaanden. In Sicilië word hij nu ook veel gegeten in combinatie met een brioche.

Maar lijkt dit dan niet veel op sorbetijs? Ja en toch ook nee. Een granita is groffer doordat je echt stukjes ijs hebt die niet allemaal even groot zijn. Ook is hij veeeeel makkelijker te maken en heb je geen speciale keukenapparatuur, behalve een staafmixer of blender, nodig. Top dus! Let wel op! Koop een meloen van goede kwaliteit met genoeg smaak, het is nu (eind augustus begin september) meloenen seizoen!

Granita met Meloen

Print
Personen: 6 Bereidingstijd: Baktijd:

Ingrediënten

◇ 110g water
◇ 25g suiker
◇ 40g verse citroensap (1 citroen)
◇ 500g Cantaloupe meloen (1 meloen)
◇ 1 extra Cantaloupe meloen (optioneel)

Stap voor stap uitleg

  1. Doe de suiker en het water in een steelpan en zet het vuur middel/hoog. Wanneer het mengsel goed kookt en de suiker niet meer zichtbaar is, zet je het gas uit en giet je het mengsel in een kom. Laat 10 minuten afkoelen en zet daarna in de koelkast.
  2. Snij de meloen in grove stukken en blend dit vervolgens tot een sapje in de blender. Hou eventueel wat stukjes meloen apart voor de garnering. Giet dit sap in een lage bak (denk hierbij aan een ovenschaal. Pers de citroen en voeg het citroensap hieraan toe. Even goed roeren is belangrijk!
  3. Pak vervolgens het afgekoelde suikerwater en giet dit bij het meloenmengsel. Roer goed door en plak af met plasticfolie.
  4. Zet in de koelkast en roer ieder uur even met een vork door het mengsel. Na 3 tot 4 uur is hij stevig genoeg.
  5. Maaaaar…. Helaas zijn de meloenen die in Nederland te verkrijgen zijn niet altijd even smaakvol. Hoe los je dat op? Gebruik de helft van de overige meloen en prak het een beetje fijn. Schep dit door je ijs heen voor een extra sterke meloen smaak, heeeerlijk!

    Bakze! Psssst, supertof als jij jouw resultaat deelt op instagram met de #suikerjunkie of @suikerjunkie! Wie weet verschijn je wel in mijn story!

    granita meloen

bekijk ook

Laat een reactie achter