Moeilijkheidsgraad | ❀
Italiaanse Focaccia
De Italiaanse Focaccia. Het makkelijkste broodje om te maken, echt waar! Super luchtig, heerlijk en te beleggen met jouw favoriete topping naar keuze! Pas op hoor, als je dit maakt wil je dit nog maar alleen maar haha! En het fijnste is ook nog eens dat er geen mixer, deeghaak of machine aan te pas komt! Het enige wat je nodig hebt is een beetje geduld en tijd. En in deze tijden met Corona hebben de meesten nogal veel tijd! Ook kun je dit deeg gebruiken als sandwich brood. Aan het einde van dit artikel zal ik verschillende toppings noteren. Wat heb je nodig qua materiaal?
- Tijd 🙂
- een mengkom is ook wel fijn!
Italiaanse Focaccia
PrintIngrediënten
Stap voor stap uitleg
Focaccia deeg
- Doe de gist en suiker in en glaasje en giet hier wat van het warme water bij zodat de gist actief wordt. Laat dit een kwartiertje staan.
- Doe de bloem in een kom en maak een kuil in het midden.
- Als de gist goed actief is, doe je het gistmengsel, het water en de olijfolie in de kuil.
- Pak een vork en roer beetje bij beetje de bloem door het watermengsel van gist en olijfolie.
- Als alles een beetje bij elkaar komt, doe je de zout er doorheen en mix je het nog goed door met de vork.
- Als je dit goed gemengd hebt en je deeg ziet er redelijk egaal uit, dan is het klaar voor gebruik! Pak een wat hoge kom waarin je deeg kan rijzen en vet deze goed in met olijfolie. Vet nu ook je handen goed in met olijfolie en pak het deeg en leg deze in de ingevette kom.
- Laat het deeg 30 minuten onder een natte theedoek rusten (deze mag het deeg niet raken). Om de 30 minuten vouw je het deeg als een envelopje. Hoe leg ik hieronder uit. Dit doe je vier keer dus je schema ziet er als volgt uit:
30 minuten rusten
Envelop vouwen
30 minuten rusten
Envelop vouwen
30 minuten rusten
Envelop vouwen
30 minuten rusten
Envelop vouwen
30 minuten rusten
Envelop vouwen
Vet je handen in met olijfolie, zo blijft het deeg niet aan je handen plakken. Pak het deeg aan een kant en trek dit omhoog en vouw het over de rest van het deeg heen (naar onder). Draai de kom, pak het deeg (onder waar je net het deeg hebt neergelegd) een trek dit omhoog en vouw het over de rest heen (naar onder). Doe dit ook voor de andere kant. Je trekt dus in totaal aan 4 kanten het deeg omhoog en legt het aan de andere kant neer. Een beetje zoals je ook bladerdeeg vouwt.
8. Pak nu een bakplaat en bekleed deze met bakpapier. Vet de randen voor de zekerheid in met olijfolie.
9. Druk het deeg voorzichtig uit over de bakplaat en duw het met je vingers aan zodat het iets breder wordt. Lucht mag er een beetje uitlopen aangezien het toch nog gaat rijzen! Voor de focaccia met rozemarijn kun je zachtjes in je deeg drukken met de toppen van je vingers, dit geeft het traditionele focaccia brood effect.
10. Leg onder de bakplaat iets dat warm is, of zet hem op de kachel. Hierdoor rijst je deeg nog beter! Na een uurtje moet het verdubbeld zijn en moet je luchtbellen kunnen zien. Wil je iets knapperiger brood? Zet het dan nog een nachtje in de koelkast :).
11. Na het rijzen doe je nog niet de toppings erop, anders zakt het brood al in mekaar.
12. Verwarm de oven (hetelucht) op 180 graden en plaats de focaccia onderin. Bak hem 15 minuten.
13. Haal de focaccia eruit en beleg snel met jouw favoriete topping!
14. Bak nu de focaccia nog 10-15 minuten 🙂
15. Eetsmakelijk! Persoonlijk vind ik de Focaccia lekkerder als hij afgekoeld is, behalve de pizzabroodje variant.
//////
Rozemarijn topping uitleg
Doe de olijfolie, een deel van de rozemarijn, de knoflook (geplet en zonder schil) in een kommetje. Laat dit het liefste een uurtje of nog beter nachtje trekken. Voeg hier ook nog peper en zout naar smaak aan toe. Als de focaccia na 15 minuten uit de oven komt smeer je deze licht in met de olijfolie marinade en bestrooi het met een klein beetje zeezout en rozemarijn.
Bakze! Psssst, supertof als jij jouw resultaat deelt op instagram met de #suikerjunkie of @suikerjunkie! Wie weet verschijn je wel in mijn story!