Italiaanse ciabatta

van Demi

Moeilijkheidsgraad | ❀ ❀ 

Italiaanse Ciabatta

Italiaans stokbrood? Jazeker! Geef mij deze ciabatta variant maar! Dit deeg heeft een hoge hydratatie en een knapperige korst. Hoge hydratatie zie ik je al denken, dat is dat er veel water in zit 🙂 Ook bak je hem op een iets andere manier, maar daar kom ik straks bij! Vroeger werd ciabatta van restdeeg gemaakt, daar deden ze dan weer water bij om het soepel te maken. Vandaag de hoge hydratatie. Als topping kun je kruidenboter, tapenade, of mijn eigen tomatenmengsel gebruiken. Dan wordt de ciabatta een bruschetta! Dat recept vind je hier! Maar we gaan er niet te diep op in, hoe maak je zo’n lekkere ciabatta en wat heb je nodig qua materiaal?

 • Geduld voor het rijzen van het deeg
 • Vuurvast kommetje
 • Mengkom
 • Deegschraper (optioneel)

Italiaanse Ciabatta

Print
Personen: 4 Bereidingstijd: Baktijd:

Ingrediënten

◇ 500g bloem type 0 (00 en manitoba kunnen ook)* 
◇ 400g water koud
◇ 10g suiker
◇ 10g zout
◇ 1 zakje instant gist
◇ Olijfolie om mengkom mee in te vetten
 
*Pak bij type 0 bloem de korte rijstijd in de beschrijving en bij de andere de langere rijstijden. 

Stap voor stap uitleg

 1. Doe de suiker en gist in een kommetje en giet hier het koude water bij. Laat dit zo een 15 minuten staan zodat de gist wordt opgenomen. 
 2. Doe de bloem in een mengkom en giet hier je water/gist/suiker mengsel bij. Spatel dit bij elkaar met een houten spatel. Meng het zo een 5 minuten met de spatel. Ben je nou te lui hiervoor, zoals ik vaak, dan kun je het ook even kort in een mixer doen. Je deeg is aan het einde heel waterig, dat klopt! Geen stress. 
 3. Pak een nieuwe kom die groot genoeg is. Doe hier flink wat olijfolie in en leg het deeg erin. Het klopt dat je de zout nog over hebt, dit komt later pas bij het deeg!  Dek het deeg af met een natte handdoek of plastic folie en laat het minimaal 1,5 tot 2,5 uur rijzen. 
 4. Jeej! Je deeg is als goed is gerezen. Voeg nu het zout toe en kneed het met de hand (spatel) nog even goed door. Pak nu een rechthoekige bakplaat/schotel/kom en doe hier een vel bakpapier over. Bedek het bakpapier weer met lekker wat olijfolie. Leg het deeg hierop en spreid dit uit tot een rechthoek die ongeveer 1cm dik is. Dek dit weer af met folie en laat 1 tot 2 uur rijzen.
 5. Je deeg is als goed is enorm gerezen! Bedek je werkblad met bloem en leg het bakpapier waar je deeg op ligt met het deeg onderste boven tegen de werkblad met bloem aan. Nu haal je beetje bij beetje het bakpapier van het deeg. Bestrooi de bovenkant van het deeg ook met een beetje bloem zodat het niet meer plakt. 
 6. Snij met een scherp mes of deegschraper de deeg rechthoek doormidden. 
 7. Zorg dat overal genoeg bloem ligt, en schuif onder het deeg met je handen of met de deegschraper wat bloem. Pak nu de lange zijkant vast en til deze een stukje op en leg hem neer op het deeg. De bloem veeg je er een beetje vanaf en dit herhaal je tot je deeg helemaal opgevouwen is. Pak daarna de bovenkant en vouw deze naar onder. Doet dit hetzelfde voor de onderkant. Dit doe je ook voor het andere ciabatta brood. 
 8. Pak de bakplaat en bedek deze met een bakmat of bakpapier. Ik leg altijd een bakmat op het rooster, zo is hij wel stevig maar komt er wel lucht onder. Bedek deze met wat bloem en leg je ciabatta erop. Als deze iets uitrekken, kan je hem weer zo opvouwen als hier boven benoemd is. 
 9. Laat nu 1 tot 2 uur rijzen. Je kunt even iets warms eronder zetten zodat het deeg iets beter rijst. Maar het beste is om het even een nachtje in de koelkast te laten rijzen en het de volgende dag af te bakken. 
 10. Verwarm de oven nu voor op 200 graden (hetelucht). 
 11. Zet een schaaltje met kokend water in de over en bak de ciabatta nu 15 minuten. 
 12. Haal na 15 minuten het kokende water eruit en verlaag de temperatuur 180 graden.
 13. Bak nu de ciabatta nog 20-25 minuten op 180 graden. De korst is nu goudbruin van kleur. 
 14. Leg de ciabatta na het bakken op een rooster om af te koelen. Zo kan de vocht eruit ontsnappen en krijg je geen sompig brood. 

Het recept voor de bruschetta topping staat hier

Bakze! Psssst, supertof als jij jouw resultaat deelt op instagram met de #suikerjunkie of @suikerjunkie! Wie weet verschijn je wel in mijn story!

 

bekijk ook

Laat een reactie achter