Vegan Pistache ijs

van Demi

Moeilijkheidsgraad | ❀ 

Vegan Pistache ijs (met ijsmachine)

IJs. Het is eigenlijk een vreemd product. Op melkbasis of juist fruit en water? Dan heb je nog softijs of juist roomijs. Kortom meer dan 1000 mogelijkheden. Wat maakt het maken ervan nou zo moeilijk? IJskristallen! Water zorgt ervoor dat het niet echt homogeen kan invriezen. Maar met jouw ijsmachine moet dit helemaal gaan lukken. En met mijn geheime
ingrediënt zal het ook niet kei hard worden in de vriezer. Even 20 minuten in de koelkast of 10 minuutjes buiten de koelkast en klaar voor een bolletje. Krijg je al trek?

Wat heb je nodig?

  • IJsmachine
  • Steelpan
  • Blender of magimix

Vegan Pistache ijs

Print
Personen: 4 Bereidingstijd: Baktijd:

Ingrediënten

◇ 500ml Sojamelk
◇ 75g rietsuiker
◇ 25g bruine suiker
◇ 50g suiker
◇ 80g pistache noten (gepeld!) (ongezout!)
◇ 25g dextrose
◇ 15g kokosolie
◇ 2g Johannesbroodpitmeel *
◇ snufje zout
◇ 1 theelepel vanille extract
◇ Optioneel: klein druppeltje groene kleurstof
 
*Ja wat? Het zijn gemengde zaden die je mengsel dikker maken en het smeltpunt verlagen. Zo wordt je ijs niet giga hard in de koelkast. Het is geur en smaakloos en te koop bij de Tuinen! Denk aan een soort bindmiddel als maizena maar dan 100 keer zo sterk. Echt niet te veel toevoegen. Is je mengsel al wat dikker? Dan afgekoeld alleen een theelepel toevoegen. 
 
 

Stap voor stap uitleg

  1. Pel de Pistache noten. Haal eerst de harde schil eraf. Zet een steelpannetje water op. Als dit kookt gooi je de pistache noten erin. Dit laat je 2 minuten koken. Pak ondertussen een zeef en zet een bakje met ijswater klaar. Dip de pistache noten voor 30 seconden in het ijswater. Leg deze daarna op een keukenrol en wrijf met een ander stukje keukenrol over de nootjes heen. De velletjes laten dan los.
  2. Doe de gepelde pistache noten in een blender of magimixer tot dat deze een prutje worden.
  3. Doe de pistache noten, suiker, sojamelk, kokosolie, vanille en dextrose in een steelpan.  Zet het vuur aan en wanneer het 85 graden aanraakt of begint te borrelen draai je het vuur uit.
  4. Pak een handmixer en mix het mengsel nog even, je kunt het ook even in de blender doen.
  5. Zeef hierna het mengsel. Laat afkoelen, voeg johannesbroodpitmeel en zout toe (alleen afgekoeld! anders wordt het te dik), roer, en zet het daarna in de koelkast voor een nachtje. 
  6. Zet je ijsmachine aan, doe het mengsel erin en laat deze zo een 20 tot 30 minuten draaien.
  7. Het beste is om het ijs nog even een uurtje in de vriezer te zetten als je er bolletjes van wilt scheppen. 

Bakze! Psssst, supertof als jij jouw resultaat deelt op instagram met de #suikerjunkie of @suikerjunkie! Wie weet verschijn je wel in mijn story!

bekijk ook

2 reacties

Laura 3 augustus 2020 - 23:09

Deze ziet er zoooo lekker uit! Ik kan niet wachten om het te proberen. Zodra ik een vriezer heb waar mijn ijsmachine in past! ?

Reply
Demi 6 augustus 2020 - 20:17

Hahah zo leuk om te horen! ?

Reply

Laat een reactie achter