Moeilijkheidsgraad | ❀
Stracciatella ijs (met ijsmachine)
IJs. Het is eigenlijk een vreemd product. Op melkbasis of juist fruit en water? Dan heb je nog softijs of juist roomijs. Kortom meer dan 1000 mogelijkheden. Wat maakt het maken ervan nou zo moeilijk? IJskristallen! Water zorgt ervoor dat het niet echt homogeen kan invriezen. Maar met jouw ijsmachine moet dit helemaal gaan lukken. En met mijn geheime
ingrediënt zal het ook niet kei hard worden in de vriezer. Even 20 minuten in de koelkast of 10 minuutjes buiten de koelkast en klaar voor een bolletje. Krijg je al trek?
Wat heb je nodig?
- IJsmachine
- Steelpan
Stracciatella ijs
PrintIngrediënten
◇ 500ml volle melk
◇ 150ml verse slagroom
◇ 155g suiker
◇ 25g dextrose
◇ 2g Johannesbroodpitmeel *
◇ snufje zout
◇ 1 stokje vanille**
◇ 100g pure chocolade
*Ja wat? Het zijn gemengde zaden die je mengsel dikker maken en het smeltpunt verlagen. Zo wordt je ijs niet giga hard in de koelkast. Het is geur en smaakloos en te koop bij de Tuinen! Denk aan een soort bindmiddel als maizena maar dan 100 keer zo sterk. Echt niet te veel toevoegen. Is je mengsel al wat dikker? Dan afgekoeld alleen een theelepel toevoegen.
**Vanille is zo duur dus dit kun je ook eventueel vervangen door theelepel vanille extract.
Stap voor stap uitleg
- Doe de suiker, slagroom, melk, vanille en dextrose in een steelpan. Zet het vuur aan en wanneer het 85 graden aanraakt of begint te borrelen draai je het vuur uit.
- Zeef hierna het mengsel en leg alleen het vanille stokje erin terug. Laat afkoelen, voeg johannesbroodpitmeel en zout toe (alleen afgekoeld! anders wordt het te dik), roer, en zet het daarna in de koelkast voor een nachtje.
- Zet je ijsmachine aan, doe het mengsel erin en laat deze zo een 15 minuten draaien.
- Hak ondertussen de chocolade super fijn en voeg dit na 15 minuten toe.
- Laat nog 15 minuten draaien of tot dat je de gewenste structuur hebt!
- Het beste is om het ijs nog even een uurtje in de vriezer te zetten als je er bolletjes van wilt scheppen.
Bakze! Psssst, supertof als jij jouw resultaat deelt op instagram met de #suikerjunkie of @suikerjunkie! Wie weet verschijn je wel in mijn story!
2 reacties
Waarom kies je voor dextrose? Wat doet het?
Hi Manon!
Dextrose is een zoetstof die mee helpt om het smeltpunt te verlagen en de binding te verbeteren zodat je ijs smeuiiger wordt.