Moeilijkheidsgraad | ❀
Sorbet citroen ijs (met ijsmachine)
IJs. Het is eigenlijk een vreemd product. Op melkbasis of juist fruit en water? Dan heb je nog softijs of juist roomijs. Kortom meer dan 1000 mogelijkheden. Wat maakt het maken ervan nou zo moeilijk? IJskristallen! Water zorgt ervoor dat het niet echt homogeen kan invriezen. Maar met jouw ijsmachine moet dit helemaal gaan lukken. En met mijn geheime
ingrediënt zal het ook niet kei hard worden in de vriezer. Even 20 minuten in de koelkast of 10 minuutjes buiten de koelkast en klaar voor een bolletje. Krijg je al trek?
Wat heb je nodig?
- IJsmachine
- Steelpan
Sorbet citroen ijs
PrintIngrediënten
◇ 375ml water
◇ 150g suiker
◇ 25g dextrose
◇ 200ml citroensap*
◇ 2g Johannesbroodpitmeel **
◇ snufje zout
◇ Schaafsel van 1 citroen
* Dit is echt echt citroenijs! Wil je hem iets minder zuur? Voeg dan 100 ml extra water toe en 50g extra suiker.
**Ja wat? Het zijn gemengde zaden die je mengsel dikker maken en het smeltpunt verlagen. Zo wordt je ijs niet giga hard in de koelkast. Het is geur en smaakloos en te koop bij de Tuinen! Denk aan een soort bindmiddel als maizena maar dan 100 keer zo sterk. Echt niet te veel toevoegen. Is je mengsel al wat dikker? Dan afgekoeld alleen een theelepel toevoegen.
Stap voor stap uitleg
- Doe de suiker, water dextrose en citroenschaafsel in een steelpan. Zet het vuur aan en laat het 3 minuten koken.
- Laat afkoelen, voeg citroensap, johannesbroodpitmeel en zout toe (alleen afgekoeld! anders wordt het te dik), roer, en zet het daarna in de koelkast voor een nachtje.
- Zet je ijsmachine aan, doe het mengsel erin en laat deze zo een 30 minuten draaien.
- Het beste is om het ijs nog even een uurtje in de vriezer te zetten als je er bolletjes van wilt scheppen.
Bakze! Psssst, supertof als jij jouw resultaat deelt op instagram met de #suikerjunkie of @suikerjunkie! Wie weet verschijn je wel in mijn story!