Hazelnoot ijs

van Demi

Moeilijkheidsgraad | ❀

Hazelnoot ijs (met ijsmachine)

IJs. Het is eigenlijk een vreemd product. Op melkbasis of juist fruit en water? Dan heb je nog softijs of juist roomijs. Kortom meer dan 1000 mogelijkheden. Wat maakt het maken ervan nou zo moeilijk? IJskristallen! Water zorgt ervoor dat het niet echt homogeen kan invriezen. Maar met jouw ijsmachine moet dit helemaal gaan lukken. En met mijn geheime
ingrediënt zal het ook niet kei hard worden in de vriezer. Even 20 minuten in de koelkast of 10 minuutjes buiten de koelkast en klaar voor een bolletje. Krijg je al trek?

Wat heb je nodig?

 • IJsmachine
 • Steelpan
 • Blender of magimix

Hazelnoot ijs

Print
Personen: 4 Bereidingstijd: Baktijd:

Ingrediënten

◇ 400ml volle melk (500ml sojamelk kan ook)**
◇ 230ml slagroom (130gr magere yoghurt kan ook) 
◇ 150g suiker
◇ 60gr hazelnoten 
◇ 40gr hazelnoten
◇ 25g dextrose
◇ 2g Johannesbroodpitmeel *
◇ 5g cacao
◇ snufje zout
◇ 1 theelepel vanille extract
 
*Ja wat? Het zijn gemengde zaden die je mengsel dikker maken en het smeltpunt verlagen. Zo wordt je ijs niet giga hard in de koelkast. Het is geur en smaakloos en te koop bij de Tuinen! Denk aan een soort bindmiddel als maizena maar dan 100 keer zo sterk. Echt niet te veel toevoegen. Is je mengsel al wat dikker? Dan afgekoeld alleen een theelepel toevoegen. 
 
**IJs is heerlijk maar roomijs is vaak mega mega slecht. Wil je hem iets minder slecht maken? Gebruik dan de ingrediënten die tussen haakjes staan ipv de ingrediënten ervoor. 
 

Stap voor stap uitleg

 1. Rooster de hazelnoten 4 minuten op  175 graden, draai ze om en rooster ze nog eens 4 minuten. Laat ze vervolgens even afkoelen.
 2. Doe 40g hazelnoten met 50g suiker in een magimix/blender. Mix dit tot het praline is. Dus een soort van stroopachtige substantie. 
 3. Doe de hazelnoot praline, melk, slagroom, suiker, dextrose, vanille en cacao in een steelpan. 
  Zet het vuur aan en wanneer het 85 graden aanraakt of begint te borrelen draai je het vuur uit.
 4. Pak een handmixer en mix het mengsel nog even, je kunt het ook even in de blender doen.
 5. Zeef hierna het mengsel. Laat afkoelen, voeg johannesbroodpitmeel en zout toe (alleen afgekoeld! anders wordt het te dik), roer, en zet het daarna in de koelkast voor een nachtje. 
 6. Je kunt alvast de andere 60g hazelnoten in een zakje doen en met een deegroller er over heen rollen. Zo krijg je kleine stukjes hazelnoot. Deze kun je het beste even een uurtje in de vriezer leggen voordat je het ijs gaat maken. 
 7. Zet je ijsmachine aan, doe het mengsel erin en laat deze zo een 10/15 minuten draaien.
 8. Voeg nu de koude stukjes hazelnoot beetje bij beetje toe. Je kunt wat overhouden voor garnering in de ijsbak. 
 9. Laat het ijs nogmaals draaien tot dat het in totaal 30 minuten gedraaid heeft. 
 10. Het beste is om het ijs nog even een uurtje in de vriezer te zetten als je er bolletjes van wilt scheppen. 

Bakze! Psssst, supertof als jij jouw resultaat deelt op instagram met de #suikerjunkie of @suikerjunkie! Wie weet verschijn je wel in mijn story!

bekijk ook

4 reacties

Marina Grosemans 3 januari 2021 - 22:37

bedankt voor het recept, ziet er erg lekker uit … heb je ook al chocolade ijs gemaakt? ben blij dat er geen eitjes in je ijs verwerkt worden!

Reply
Demi 3 januari 2021 - 23:11

Hoi! Dankjewel en leuk om te horen! 😃 chocolade staat op mijn lijstje om te maken, maar mijn kitchenaid ging stuk helaas. Van het voorjaar probeer ik meer smaken inclusief chocolade online te zetten 😃

Reply
Marina Grosemans 5 januari 2021 - 17:58

Zie nu pas u reactie… heel erg bedankt heb het niet via mail gekregen… ik zal alvast de pot bestellen om ijs te maken😀hoe lief van u… voor mij de mooiste blog die ik al gevonden heb, heel duidelijk!!!
Alles past perfect niet te druk, niet sober gewoon af!!!
Nogmaals dikke proficiat, mooie foto van jezelf!!!
Marina

Reply
Demi 6 januari 2021 - 21:18

Dankuwel voor deze lieve woorden 🥰!

Reply

Laat een reactie achter