Gevuld chocolade Paasei met gezouten karamel, ganache & kersenvulling

van Demi
chocolade paasei

Chocolade paasei

Chocolade paasei

Moeilijkheidsgraad | ❀ ❀ ❀

Chocolade paasei

Als er iets bij Pasen hoort dan is het toch wel het beschilderen van eieren. Vroeger vond ik dit geweldig, maar nu doe ik eigenlijk het nooit meer. In mijn gedachten is het iets van vroeger, een soort jeugdsentiment. Maar wat als ik dit met een baksel kan combineren?!  Vroeger heb ik een paar jaar als bijbaan in een bakkerij gewerkt. Daar hadden ze tijdens de Paas altijd een leuk chocolade paasei gevuld met bonbons. Toen ik hieraan dacht viel het kwartje. Wat als ik het paasei opnieuw kan uitvinden! Met een basisset cacaoboter kleurstof en een hard plastic ei mal (Baktotaal Bouwhuis) zijn deze speciale eieren tot leven gekomen! Gevuld met kersen compôte, roomkaas kersen botercrème en een karamel vulling. Als laatste is hij afgewerkt met chocolade ganache en chocolade schaafsel.

Kortom het ultieme Paasdessert!

Wel is dit recept iets lastiger dan normaal aangezien je chocolade moet tempereren en voor het beschilderen van de eieren cacaoboter kleurstoffen nodig hebt. Een stap voor stap uitleg over chocolade tempereren kun je hier vinden.
De vulling kan het beste een dag/avond van te voren gemaakt worden zodat de decoratie chocolade kan afkoelen. 
De benodigdheden qua materiaal zijn het volgende:

 • Marmere plaat
 • Spatels, deegschrapers of plamuurmessen
 • Keukenthermometer
 • Ei mal x2 (14x10x5cm)
 • Spuitzak plus gekartelde spuitmond (optioneel)

chocolade paasei

Gevuld chocolade Paasei met gezouten karamel, ganache & kersenvulling

Print
Personen: 1 paasei Bereidingstijd: Baktijd:

Ingrediënten

Vulling*

Kersen compôte
◇ 200g kersen (uitgelekt of diepvries)
◇ 100g geleisuiker
◇ 40g water
◇ 1 zakje vanille suiker
◇ 1 kaneelstokje

Roomkaas kersen botercrème
◇ 1 / 2 theelepels van de bovenstaande kersen compôte
50g ongezouten boter (kamertemperatuur)
◇ 80g roomkaas (uitgelekt)
◇ 80g poedersuiker
◇ 1 theelepel vanille extract
◇ Snufje zout

Gezouten karamel crème / pudding
◇ 85g suiker
◇ 30g water
◇ 245g melk
◇ 15g maizena
◇ 1 medium ei
◇ 1 eigeel
◇ 15g ongezouten boter
◇ 1 theelepel vanille extract
◇ Snufje fleur de sel

Chocolade ganache
◇ 115g room
◇ 170g pure chocolade

* Maak de vulling 1 avond/dag van te voren

Paasei
Chocolade Paasei
◇ ± 800g pure chocolade
◇ Cacaoboter kleurstof

Stap voor stap uitleg

Kersen compôte

 1. Doe de kersen, geleisuiker, water en vanille suiker in een steelpan. Roer goed door.
 2. Zet het vuur op een lage stand tot alles gesmolten/opgenomen is. Loop niet weg.
 3. Waneer het mengsel begint te pruttelen voeg je het kaneelstokje toe. Laat 3 minuten met het kaneelstokje pruttelen en verwijder deze daarna.
 4. Laat het mengsel zo een 10 minuten zachtjes koken totdat het begint in te dikken. Pureer het vervolgens in een blender of met een staafmixer. Er moet zo min mogelijk vocht overblijven en de structuur van jam hebben. Voeg eventueel maizena toe als het mengsel te dun blijft. En laat nog 5 minuten zachtjes koken. Zet het mengsel daarna in de koelkast.

Roomkaas kersen botercrème

 1. Doe de boter in een mixkom en mix deze 10 minuten op gemiddelde snelheid.
 2. Voeg lepel voor lepel de poedersuiker toe en mix het geheel daarna nog 5 minuten.
 3. Voeg de uitgelekte roomkaas toe met de vanille extract en het zout. Mix nogmaals 5 minuten.
 4. Spatel vervolgens de afgekoelde kersencompote door de botercrème. Deze moet totaal afgekoeld zijn en dus ook niet lauw! Anders gaat de botercrème schiften.

Gezouten karamel crème / pudding

 1. Doe 70g suiker en het water in een wat grotere pan. Laat het water de suiker even opnemen en zet daarna het vuur zacht.
 2. Blijf bij het water staan. Zodra het gaat koken kan het zomaar hard gaan. Roer absoluut niet tijdens het proces en laat de pan gewoon rustig staan. Het karameliseren duurt 7-12 minuten, afhankelijk van de sterkte van het gaspitje/kookplaat.
 3. Zet ondertussen een andere pan met koud water klaar op een ander pitje waarin je de bodem van de pan kunt dippen.
 4. Wanneer het suikerwater bruin begint te worden kun je de pan voorzichtig heen en weer bewegen / draaien waardoor het water gelijkmatig kleurt. Bij een mooie goud/gele/bruine kleur haal je de pan van het vuur en laat je de bodem echt heeeeeel even tippen in de pan met koud water. Schrik niet, dit maakt geluid! Dit zorgt ervoor dat je karamel stopt met karameliseren en dus niet verbrand of te hard wordt!
 5. Voeg voorzichtig de melk toe en roer met een garde. Als je karamel nog heet is kan de melk omhoog komen, wees voorzichtig! Grote kans is dat je karamel een beetje is gaan klonteren. Zet de pan terug en het vuur laag. De karamel zal langzaam oplossen. Zet vervolgens het vuur middel/laag.
 6. Mix in een aparte hitte bestendige kom de suiker, maizena, ei en het eigeel met een garde goed los.
 7. Giet al mixend het warme karamel mengsel bij het eimengsel en roer goed door. Giet vervolgens terug in de pan en blijf roeren op middel/hoog vuur voor 1/2 minuten.
 8. Als het mengsel heel snel indikt haal je het van het vuur en roer je het goed door totdat er een egale puddingachtige structuur bereikt is. Roer nu de boter, fleur de sel (zout) en vanille extract er doorheen. Verpak met plasticfolie (direct op de pudding) en zet in de koeling.

Chocolade ganache (ter decoratie)

 1. Hak de chocolade zo fijn mogelijk en doe deze in een vuur bestendige kom.
 2. Verwarm de room tot hij begint te koken en giet deze bij de chocolade.
 3. Laat 1 minuut staan en begin dan voorzichtig te roeren totdat er een egale ganache overblijft.
 4. Laat deze ganache 8 – 10 uur buiten de koeling afkoelen of 1 / 2 uur in de koeling.

Chocolade paasei

 1. Verwarm de cacaoboter kleurstoffen in de magnetron of in heet water. Beschilder de chocolade eieren en koel dit even in de vriezer.
 2. Voor het tempereren van de chocolade moet je deze techniek toepassen. Klik hier. 
 3. Tempereer 500g chocolade
 4. Vul de eieren zo vol mogelijk met chocolade en beweeg deze zodat alle randen goed bedekt zijn. Laat 1 minuut zetten. Kieper vervolgens de vorm om en laat de overige chocolade uitlekken in een bak.
 5. Doe de vorm voor 10 minuten in de vriezer.
 6. Je kunt er nu voor kiezen om de vorm eruit te halen door hem te tikken op het werkblad en daarna het ei te vullen of om het ei in de vorm te vullen. Als je hem vult moet je hem met de bovenstaande en eerder gemaakt ingrediënten vullen Begin met een laagje kersenjam, gevolgd door roomkaas kersen botercrème en de gezouten karamel vulling. De chocolade ganache is ter decoratie. Hou 3cm aan de rand over. Tempereer nu de overgebleven chocolade met 200g nieuwe chocolade en giet dit over de paaseieren, totdat deze gevuld zijn. Laat 10-15 minuten koelen in de vriezer en haal ze voorzichtig uit de vorm. Besprenkel de bovenkant met chocolade snippers en maak het af met de chocolade ganache.

Bakze! Psssst, supertof als jij jouw resultaat deelt op instagram met de #suikerjunkie of @suikerjunkie! Wie weet verschijn je wel in mijn story!

 

chocolade paasei chocolade paasei

bekijk ook

1 reactie

Eieren schilderen met Suikerjunkie Demi - foodies magazine 16 april 2019 - 18:31

[…] is hij afgewerkt met chocoladeganache en een chocoladeschaafsel: kortom het ultieme paasdessert! Je vindt het recept op mijn blog.Veel plezier!Tekst en fotografie: Demi van […]

Reply

Laat een reactie achter