Alles over bakken met kleurstof

van Demi
kleurstof

kleurstof kleurstof

Bakken met kleurstof. Op Facebook is / was het een ware rage, regenboog taarten. Of in ieder geval baksels met de meest gekke en felle kleuren combinaties die je je maar kan bedenken. Maar niet alleen in deze super overdreven stijl wordt kleurstof gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan een gender reveal taart, cupcakes, bruidstaarten of een red velvet cake! Kortom kleurstoffen worden veel gebruikt in de bakwereld.

Wil je een taart mooi wit afsmeren met botercrème, ja zelfs dan heb je kleurstof nodig. Als je eenmaal op dat punt bent beland komt de vraag, welke kleurstof is het meest geschikt? Je zou denken dat kleurstoffen allemaal hetzelfde zijn. Nou helaas niet en dat heb ik zelf ondervonden toen ik voor het eerst met waterkleurstof ging werken en mijn taart laag die blauw moest worden er groen grijzig uitkwam nadat ik het halve! flesje erin had gekieperd. Ben jij verstandiger? Lees dan snel verder!

Soorten kleurstof

Als je aan bakken met kleurstoffen denkt kun je ten eerste een onderscheidt maken tussen natuurlijke en onnatuurlijke kleurstoffen. Omdat natuurlijke kleurstoffen geen felle en heldere kleuren geven, gaan we hier niet verder op in. Bij het bakken gaat het er namelijk vaak om heldere kleuren te creëren. De onnatuurlijke kleurstoffen kun je grofweg onderscheiden in vier categorieën.

  • kleurengels / pasta’s
  • kleurstof op waterbasis
  • kleurstof op poederbasis
  • cacaoboter kleurstoffen
Kleurengels / pasta’s

Laten we maar meteen beginnen met degene die je het meeste zal gebruiken! Kleurengels/pasta’s zijn het meest geschikt voor het kleuren van baksels zoals taarten, cupcakes, ganaches, fondant en botercrème. Het voordeel van deze pasta’s is dat ze zeer geconcentreerd zijn waardoor je maar weinig nodig hebt om een felle kleur te creëren. Doordat het in een gelvorm is, tast het de verhoudingen van je ingrediënten niet aan, iets wat heel handig is bij bijvoorbeeld het kleuren van macarons. De merken die ik aanraad zijn: Wilton (gebruik ik zelf) en Americolor (gebruikte ik, vond het een iets onhandig flesje). Een tip is om je niet te later verleiden door supermarktkleurstoffen, deze zijn misschien goedkoper maar de concentratie is lager waardoor je veel minder lang doet met een flesje!


Kleurstof op waterbasis

Over deze variant kan ik eigenlijk heel kort zijn. Mijn eerste kleurstof was op waterbasis en daar had ik geen goede ervaring mee, totaal niet geconcentreerd en het veranderde de verhouding van mijn ingrediënten waardoor mijn taart niet gaar werd. Kortom, ik kan geen reden bedenken waarom je voor kleurstof op waterbasis zou kiezen tenzij je voor natuurlijke kleurstoffen gaat.


Kleurstof op poederbasis

Kleurstoffen op poederbasis zijn erg geschikt voor (droge) baksels waarbij de verhouding niet mag veranderen, denk hierbij aan macarons. Ook zul je bij deze kleurstoffen een diepere kleur creëren maar is het lastiger te gebruiken bij natte baksels of het kleuren van fondant.


Cacaoboter kleurstoffen

Maar hoe kleur je dan chocolade? Een vraag die ik heel vaak krijg. Chocolade is niet te kleuren met de andere genoemde kleurstoffen, tenzij je je chocolade wil laten verbranden. Chocolade en enige vorm van water gaan namelijk niet samen! Ook lost poeder er niet in op aangezien gesmolten chocolade geen water/vocht bevat waar het in kan oplossen. Dilemma. Maar niet voor lang meer! Cacaoboter kleurstoffen kun je makkelijk online vinden waarmee je je chocolade alle kleuren kan geven. Verder kan je chocolade ganache wanneer het al gemengd is met slagroom wel kleuren met kleurenpasta’s!

bekijk ook

Laat een reactie achter