Wintersporten in La Rosière met een temperatuur van -25

van Demi
wintersport

wintersport

Wintersporten in La Rosière

Veel van jullie zullen denken, wie vindt het in hemelsnaam leuk om op vakantie te gaan naar de sneeuw en kou?! Ik zal je iets vertellen, een aantal jaar geleden dacht ik ook precies zo! Maar sinds mijn eerste skivakantie is dat helemaal veranderd. In deze persoonlijke blog neem ik jullie mee in mijn weekje wintersporten. Mijn ervaring met -25 bespreek ik als laatste, dus als je daar naar benieuwd bent moet je even naar beneden scrollen!

Het gebied La Rosière

wintersport

La Rosière is een skioord dat samen met La Thuile behoort tot het skigebied Espace San Bernardo. In de skiwereld zie je steeds vaker dat twee wat kleinere gebieden een verbinding sluiten zodat ze een groter aantal pistekilometers op hun kaart kunnen zetten. Het speciale van dit gebied is dat La Rosière in Frankrijk ligt en La Thuile in Italië. Je skiet dus zo vanuitFrankrijk Italië in en andersom, supertof toch?! Het gebied richt zich in Frankrijk vooral op beginners en families met de vele blauwe pistes, maar de gevorderden onder ons kunnen hun hart kwijt het Italiaanse deel La Thuile waar de rode en meer uitdagende pistes zich bevinden.

Qua grootte is het gebied met 150km aan pistes flink kleiner dan de omliggende giganten zoals Les Trois Vallees (o.a. Val Thorens), Paradiski (o.a. La Plagne) en Espace Killy (o.a. Val d’ Isère). Zelf houden wij niet van wachtrijen bij de liften en enorme drukte op de pistes. Omdat het gebied wat kleiner is waren we hier in eerste instantie wel bang voor. Tot onze verbazing was dit gebied redelijk rustig en hebben we geen een keer langer dan 5 minuten hoeven wachten bij een liftje.
Het enige nadelige van het gebied is dat je alleen door middel van een lange sleeplift de oversteek kan maken naar Italië. Ja zo een pannenkoekachtig zitje… Normaal gesproken met -5 en een zonnetje in je gezicht zal het echt geen ramp zijn.
Maar met -25 en een windje verander je daar in een ijspegel.

Met de ski thalys!

wintersport

Wij zijn een keer met de auto naar de wintersport in Frankrijk geweest en hebben daar meteen ook dubbel zo lang over gedaan. Wel 22 uur, ik kon geen auto meer zien. Een advies: ga in de krokusvakantie niet met de auto naar Frankrijk om te wintersporten. De meeste skigebieden in Frankrijk liggen bij elkaar en kunnen maar door een of twee snelwegen bereikt worden, als het dan ook nog eens sneeuwt zorgt dat voor monsterlijke files. Buiten de vakanties is dit gewoon goed te doen. Maar hoe kom je er dan? Je kunt met het vliegtuig naar Chambery vliegen, maar aangezien de prijzen vaak enorm hoog liggen kan je die optie wel vergeten.

Een andere optie is de Ski Thalys! Ja echt waar. Er gaat een trein vanuit Amsterdam (Schiphol, Rotterdam, Antwerpen, Brussel) naar Bourg-Saint-Maurice en deze stopt op verschillende tussengelegen stations. Deze trein vertrekt elke zaterdag vanuit Amsterdam om 06:40 in de ochtend en komt om 14:30 aan op Bourg-Saint-Maurice.
Via online sites zoals Snowbuzz en Altibus kun je een bustransfer via deze stations
naar het skigebied boeken. De bussen rijden om het (half)uur en je doet er maximaal
een uur over om in het skigebied te komen. Wij kwamen aan met mooi weer en dat
maakt het alleen maar nog leuker! Er volgde een haarspelden bochten tocht naar het
skigebied dat echt recht tegenover het treinstation lag, alleen op 1850m hoogte.

wintersport

Het verblijf

wintersport

Dit jaar zaten we voor het eerst in een echt luxe huisje dat uitkeek over het dal. Magisch mooi! Wel moesten we een flink stuk omhoog lopen door de sneeuw met onze koffers om daar te komen. Het was een soort doolhof met sneeuwgangen van meer dan 3,5 meter hoog. Dit had ik echt nog nooit meegemaakt! Later bleek dat we ook gewoon de lokale skibus hadden kunnen nemen… ach beenspieren kweken dan maar! Het huisje had een ski in en een soort van ski out. Je kon de piste bereiken door een 10 meter hoge heuvel op te lopen die uitkwam op een piste. Lekkere ochtend workout voor het wintersporten. Aan het eind van de middag konden we wel direct naar ons huisje terug skiën. Het ontbijt konden we elke dag vers bij de receptie ophalen en op 10 minuten lopen vond je allerlei winkeltjes, restaurants en de supermarkt.

 

 

wintersportwintersportwintersport

De pistes

Wat erg opviel is dat de pistes mega breed zijn! Wat superfijn is in combinatie met een rustig gebied. Anders heb je soms echt het gevoel dat je tussen een mierenhoop skiet, wat ook weer gevaarlijker is. De liftjes in het gebied zijn soms wat verouderd maar ik heb geen een echte kuitenknallers meegemaakt. Ja dat is zo een liftje die je keihard onderuit zwiept.
Wel hebben de liften geen speciale kappen tegen regen en wind, tja minder luxe dan wat je in Oostenrijk tegenwoordig ziet.
Wat wel opviel is dat er eigenlijk geen telecabines zijn, je weet wel zo een bakjeslift. De enige in het hele gebied vind je in Italië, daar gaat er eentje vanuit het dal en ben je zo weer op een redelijke hoogte! Verder is het uitzicht op de pistes echt enorm mooi, hieronder enkele routes en pistes die ik zeker aanbeveel!

La Rosiere

Vanuit Le Roc Noir – > Tetras -> Rouvinettes -> Fontaine Froide
Deze dalafdaling begint met een blauwe brede piste waarna je de afslag maakt naar een stukje smal blauw. Hier ski je door een sleepliftje heen en kom je uit op de rode piste met magisch mooi uitzicht op het dal. Zo ski je langzaam de bomen in en blijft de piste op het stijle gedeelte behoorlijk breed. Wat enorm leuk is aan deze route is dat er genoeg zijroutes en kleine stukjes offpiste zijn die weer op dezelfde piste uitkomen. Kortom hij verveeld niet snel! Ook met slecht zicht en mist is dit een echte aanrader. Het liftje omhoog duurt lang, wel zo een 15 minuten, maar het uitzicht maakt alles goed.

Vanuit Le Roc Noir -> Tetras
Dit is een ideale afdaling voor beginners, deze piste is redelijk lang en mega breed, heeft een snelle liftverbinding en komt uit in het centrum van La Rosière. Ook ligt het deel van het centrum van La Rosière minder in de wind waardoor het wat rustiger skiet.

La Thuile

Vanuit Col du Petit Saint Bernard ->  7, San Benardo
De mooiste en langste afdaling in het gehele gebied! En laat de rode kleur je nou niet afschrikken, het is totaal geen stijle piste, op sommige plekken moet je zelfs bijprikken. Het enige is dat hij af en toe een beetje smal is. Je bevindt je al snel tussen de bomen en hebt uitzicht op La Thuile tijdens de afdaling. Een heerlijke piste die makkelijk te doen is voor de beginners onder ons.

Vanuit Grand Testa -> 28, Raccordo -> 18, Ponteilles, -> 6, Nouva
Dit is een wat stijlere en ijzigere dalafdaling en is daarom ook wat minder geschikt voor beginners. Je komt hier via de andere kant La Thuile binnen wat een bijna net zo mooi uitzicht geeft als bij de afdaling hiervoor. Wel zitten er wat meer stijle stukken in deze piste waardoor hij uitdagender is. Ook wordt er bij deze piste gebruik gemaakt van nep sneeuw waardoor, in combinatie met het ijzige, je grip flink minder is.

wintersport

Uitzicht vanaf Fontaine Froide

Uiteten tijdens het wintersporten

Wat is wintersport zonder uiteten! Nou heel weinig, maar goede en vooral betaalbare Restaurants vinden is wel echt een speurtocht, vooral in Frankrijk. We hebben bij verschillende tentjes gegeten maar mijn aanbevelingen zijn toch wel karig dit jaar! In het centrum van La Rosiere hebben we een aantal keer bij McKinley gegeten, een goed uitgebreidde en niet al te dure kaart waarbij je een flinke maaltijd kunt verwachten. Mijn broertje vond vooral zijn Dame Blanche erg lekker. In La Thuile heb je La Place, deze zit net achter de telecabine waarbij je kunt kiezen uit de pizzeria en het restaurant zelf. Je merkt meteen dat je in Italië ben en de pizza’s zijn er heerlijk! Verder is onze tip dat je voor 12.30 of na 14.30 zal moeten eten, hier tussenin zit het vaak al propvol en is er nergens meer plek.

wintersportwintersportwintersport

Een temperatuur van -25

Brrr… in de week voor de vakantie hoorde ik het al een paar keer voorbij komen. Kreten van het wordt mega mega mega koud, syberische kou, de russische beer… noem het maar op. In het begin dacht ik dat het een mediahype was en dan vooral op Nederland gericht, iedereen gaat er in mee en het zal op het laatste moment wel bijgesteld worden. Maar de dinsdag voor vertrek was de temperatuur verwachting -20 voor overdag. Ik besloot toch maar een aantal thermoshirts aan te schaffen, ja van die strakke dingen. Deze doe je dan onder je pulli (een soort skivest) en dat moet je goed warm houden.
Toen de vrijdag voor vertrek dat temperaturen niet gestegen maar juist nog meer gedaald waren naar -26 overdag kreeg ik het toch wel een beetje benauwd… Op mijn werk hebben we een viezer met -20, ik besloot om er even in te gaan staan.
Ja dat was dodelijk koud.

De avond voor vertrek gingen we nog even verwarmde zooltjes scoren. Alleen kwam ik niet met zooltjes terug maar met skisokken inclusief verwarmingselement. Jongens en meiden, ik ben nog nooit zo blij geweest! Ze waren wel prijzig, zo een 50,- (incl. 40% korting), maar alles waard! Waar ik normaal echt super super pijnlijke tenen heb, had ik nu de hele dag nergens last van. Oké een moment, maar toen zette ik hem een standje warmer en weg was de pijn. Ook gaat de batterij makkelijk 6 – 8 uur mee op de middelste stand. Ik denk dat ik voor volgend jaar verwarmde handschoenen ga kopen.

wintersport

Een blij ei aan het begin van de koudste dag ooit! -26 graden.

Extra kleding

Maar hoe kleed je je met een temperatuur van -25? Ik ben een koukleum dus dit zal niet voor iedereen gelden. Het is wel voor iedereen belangrijk om je in laagjes te kleden. Hoe zag mijn outfit eruit? 2x een thermoshirt, 2x een dun shirt, 1x een pulli en een skijas. Verder had ik twee thermoleggings aan en een skibroek. Nou ik heb het niet koud gehad, behalve mijn vingers. O mijn god. Dat deed me toch wel even zeer, zelfs met onderhandschoenen.

De eerste echte koude dag hadden we mazzel dat de temperatuur niet verder zakte dan -17, maar de tweede dag werd het echt goed koud met -26 op de top. Tijdens het wintersporten deed ik er alles aan om warm te blijven, en dat betekent dus ook als een gekkie met je arme zwaaien en je vingers bewegen om de bloedsomloop op gang te krijgen. Pfoee… ik heb het zelfs een keer zo erg gehad dat ik mijn handen moest warmen tussen mijn oksels en benen. Na deze extreme dag merkte ik ‘s avonds wel dat mijn vingers echt gevoelig waren.

‘S avonds tikte ik met mijn vingers op de tafel en dan deden ze nog pijn!

Naast bevroren handen had ik het verder gelukkig niet koud! De zon scheen en er was weinig wind, perfect wintersport weer! Wel sloeg het weer op die koudste dag aan het eind van de middag om naar mist en wind. De gevoelstemperatuur lag toen echt rond de -30! Mijn gezicht deed toen wel echt eventjes goed zeer en mijn speciale skisjaal was bevroren… Nou ik weet wel weer wat afzien is hoor! Na deze extreme dag is het gelukkig niet meer zo koud geweest en konden we heerlijk wintersporten.

Het filmpje staat sinds kort online. Zie hieronder!

Liefs

Suikerjunkie

 

wintersport

Gevolgen van een nachtje windkracht 7 plus sneeuwval

wintersport

De lift was opengewaaid en de rest van de dag stuk

wintersport

Een fijne afsluiter met zon!

bekijk ook

Laat een reactie achter