Verschillende soorten spuitmondjes en mijn favorieten

van Demi
verschillende soorten spuitmondjes

Spuitmondjes

Of wel “piping tips” genoemd, zijn iets dat iedere thuisbakker in huis moet hebben. Maar dan komt de vraag… Welk spuitmondje, van welk merk en wat voor materiaal? Ooooh er zijn wel meer dan 1000 spuitmondjes en door de bomen zie je het bos niet meer. En dan heb je ook nog aardige verschillen in prijs… verschillende winkels of koop je ze online? AHHH zoveel vragen en zo weinig antwoorden. Hieronder zal ik per onderwerp een aantal dingen bespreken. Aan het einde som ik een aantal spuitmondjes op die je het beste altijd in huis kunt hebben, dus kun je niet wachten? Scroll dan meteen naar beneden.

spuitmondjes
Materiaal, merk en prijs

Qua materiaal zie je vaak roestvrijstaal (staal) of plastic mondjes. Hier kan ik heel kort over zijn, kies altijd voor stalen mondjes van goede kwaliteit. Op dit laatste kom ik zometeen terug. Plastic mondjes worden vaak niet zo scherp uitgesneden als stalen mondjes waardoor je botercrème er bijvoorbeeld niet zo strak uitkomt zoals je zou willen.
Goede kwaliteit kan je vinden bij de merken Wilton en Patisse, wel zit hier een prijskaartje aan.
Voor de grotere spuitmondjes van Wilton betaal je al snel € 2,25 per stuk. Vaak kun je ook hele sets kopen, waarbij de prijs gemiddeld lager ligt.

Bedenk je daar goed bij hoeveel spuitmondjes erin zitten die jij daadwerkelijk gaat gebruiken. Soms lijkt het goedkoper, maar ben je uiteindelijk duurder uit omdat het net niet de mondjes zijn die jij uiteindelijk gebruikt. Bij huismerken of andere merken die mondjes aanbieden moet je er goed op letten dat je geen las naad in het mondje zit waardoor je vorm niet meer symmetrisch is. Vaak is dat helaas wel zo en zou ik je echt aanraden om voor Wilton, Patisse of een ander bekend en professioneel merk te gaan.

Winkels & online

Spuitmondjes kun je het beste in de winkel zelf kopen, vanaf een plaatje is het lastig te zien hoe groot het mondje en hoe de vorm is. Enkele basis spuitmondjes zou je wel online kunnen bestellen, zie het laatste kopje met mijn favoriete mondjes. Vaak heeft een cupcake/taarten winkels vele spuitmondjes en je ziet ze ook steeds vaker bij bak en kookwinkels verschijnen. Het is zeker de moeite om even langs te gaan! Online kun je ze bij verschillende webwinkels bestellen zoals deleukstetaartenshop, Baktotaal Bouwhuis en Taartenoutlet. Maar ook heeft Aliexpress bepaalde spuitmondjes, vooral de Russian Ball Tip. Let hierbij altijd op de recensies en zorg dat er altijd genoeg afbeeldingen van kopers zijn.

Soorten spuitmondjes

Grofweg kun je de mondjes in de volgende categorieën onderscheiden.

 • Open star tip
 • Closed star tip
 • French tip
 • Round tip
 • Russian Ball tip
 • Bloemen & decoratie mondjes

Open star tip
Wordt vaak gebruikt om “ruffels” te maken door meerdere laagjes over elkaar heen te spuiten. Ook zijn ze handig om kleine meringue koekjes mee op te spuiten.

Closed star tip
Geeft iets meer definitie en zorgt vaak voor een strakkere uitvoering dan de open star tip. Beide zijn geschikt voor decoratie werk. Voor het opspuiten van roosjes op cupcakes of taarten worden deze mondjes gebruikt.

spuitmondjes

Links de open star tip en recht de closed star tip

 

French tip
Geeft strakke lijnen bij het opspuiten en heeft scherpe punten in verschillende groottes. Deze worden veelal ook gebruikt bij het opspuiten van eclair soezenbeslag.

spuitmondjes

French tip

 

Round tip
Dit zijn gewoon ronde mondjes die gebruikt kunnen worden bij het opspuiten van macarons, decoratie werk, soesjes etc. Door verschillende groottes aan te schaffen sla je de plank nooit mis.

spuitmondjes

 

Russian Ball Tip
Dit mondje is een ware hype en superleuk! Het zorgt voor een fluffy bal bovenop cupcakes of ander gebak. Deze kun je gewoon op Aliexpress aanschaffen. Voor een paar euro heb je verschillende soorten.

spuitmondjes

Bloemen & decoratie mondjes
Je ziet steeds vaker dat er ook mondjes in bloem- blad- en grasvorm in de schappen liggen. Handig voor als je specifieke decoratie zoekt.

Mijn favoriete spuitmondjes
 •  #1M – Wilton (geschikt voor ruffles)
 •  #6B  – Wilton (strakke lijnen en geschikt voor eclairbeslag)
 •  #1A  – Wilton + kleinere vormen van deze grote ronde spuitmond
 •  #2D  – Wilton (geschikt voor roosjes en opmaak werk)
 • Russian Ball Tip

bekijk ook

1 reactie

Henk Lenselink 29 maart 2018 - 19:16

Smullen maar Robin maar wel je tanden goed poetsen daarna met die suiker

Reply

Laat een reactie achter