Tips voor jouw reis naar Rome

van Demi
tips Rome

Ga je binnenkort naar Rome? Voor een vakantie, stedentrip, werkbezoek of voor je studie dan heb ik hier een aantal superhandige tips die je niet mag missen! Rome is een grote stad en het zou namelijk zonde zijn als je er niet het optimale uit kunt halen! 

 1. Vervoer vanaf het vliegveld

  Rondom Rome kun je twee vliegvelden vinden, Fiumicino en Ciampino. Vanaf Fiumicino kun je heel gemakkelijk de trein naar Termini pakken (30 minuten voor 14,-). Wil je het iets goedkoper doen? Pak dan een van de bussen die je bij een loket op het vliegveld kunt kopen (60 minuten voor 3,50). Bij Ciampino kun je ook heel gemakkelijk de trein pakken naar station Ostiense. Hier bevindt zich het metrostation Piramide en pak je zo de metro (richting Jonio/Rebbibbia) naar Termini, waar je kunt overstappen op lijn A.

 2. Openbaar vervoer

  Metro’s en treinen werken prima in Rome, bussen daarentegen zijn klein en vooral in het voorjaar en de zomer enorm warm en zou ik dan ook vermijden. Bus 40 naar het Vaticaan staat er dan ook om bekend dat hij vol zit met zakkenrollers. Als je toch besluit om de bus te nemen, hou dan altijd je rugzak of tas voor je zodat niemand er bij kan. Handigste buslijn? Bus H vanaf Termini naar Trastevere.

  Verder is heel het centrum goed te bereiken met het OV behalve als in de buurt bent van het Pantheon en Piazza Navona. Hou er hier rekening mee dat er geen goede aansluiting (zowel qua bus als metro) is richting het Colosseo en Termini. Alles moet je dus te voet af of wachten op een bus. Ook is er vanaf alle stations geen directe metro verbinding naar Trastevere waardoor je genoodzaakt bent om de eerder genoemde bus H te nemen vanaf Termini. Verder heb je ook een Tram, grappig om even in te gaan maar o wat is die langzaam!

  In Rome heb je sinds kort drie metrolijnen A, B en C. Waarbij C niet langs veel toeristische attracties gaat en je dus links kan laten liggen. Ik beschrijf hieronder het gedeelte dat alleen voor toeristen van belang is.

 3. Metrolijnen Rome

  Metrolijn A
   | Termini -> Battistini | Repubblica (Teatro Opera) – Barberini (Trevifontijn) – Spagna (Spaanse Trappen & Villa Borghese) – Flaminio (Piazza del Popolo & uitzichtpunt Villa Borghese) – Lepanto (hier is niet zoveel) – Ottaviano (Vaticaanstad en museum).

  Metrolijn B | Termini -> Laurentina | Cavour (Foro Romano & veel goede restaurantjes) – Colosseo (Colosseum & Piazza Venezia) – Circo Massimo (Circus Maximus, Giardini degli Aranci, Sleutelgat en Termen van Caracalla) – Piramide (De Piramide, gratis overstap naar het strand (Lido di Ostia), Station Ostiense)

 4. Wachtrijen omzeilen…

  Jup, in Rome zijn veel toeristen en dus heel veel wachtrijen. Wees slim en omzeil deze! Hoe? De grootste wachtrijen staan van bij het Colosseum, de Sint Pietersbasiliek en het Vaticaan Museum. Hier de beste tip ooit! Plan een dag in waarin je het Colosseum en Foro Romano samen bezoekt. Begin de dag vroeg en ga rond 09.30 naar het Foro Romano. Er staat hier dan nog niet zo een grote rij en hetzelfde kaartje is twee dagen geldig voor het Colosseum. Aan het einde van de middag, zeg 15.00 kun je vervolgens het beste naar het Colosseum. Omdat je al een kaartje hebt kun je een andere rij pakken en ben je in 10 tot 15 minuten binnen!

  Voor de Sint Pietersbasiliek geld ongeveer hetzelfde, zorg dat je rond 8.30 er bent aangezien alle tours rond 09.00 beginnen. Hierdoor hoef je maar 20 minuutjes of minder in de rij te staan. Als je de koepel wilt bezoeken kun je dit via dezelfde ingang doen. Hier is vaak geen rij voor omdat niet iedereen er vanaf weet. Voor het Vaticaan Museum met de Sixtijnse Kapel zou ik altijd online kaartjes reserveren, je wilt het risico niet lopen dat je twee uur in de rij moet staan. Ja hier is het om 09.00 ook al mega druk. Wil je met minder mensen het Vaticaan Museum bezoeken? Ga dan ‘s nachts, de prijs is duurder maar het zeker waard!

 5. Het weer

  Het ligt er natuurlijk aan in welke tijd je naar naar Rome gaat maar zelf zou ik het voor- en najaar aanbevelen. Minder toeristen en minder hitte. Zelf ben ik aangekomen in mei en in mijn ogen is dit de beste maand om Rome te bezoeken, samen met het najaar (oktober/november). Maar ook in Rome is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn! De dag kan schitterend beginnen en hels eindigen, met de extremen vooral in de zomermaanden. Check altijd de weersverwachting en zorg dat je een paraplu bij je hebt, de buitjes in Rome zijn niet zoals in Nederland en ze noemen het ook wel Mal Tempo (slecht weer) en kan er in een relatief korte tijd (van 10 minuten tot 2 uur) heel veel neerslag vallen met onweer. De straten veranderen hierdoor in rivieren en je kunt buiten echt even niks meer doen. Bereid je er op voor en pas je dagplanning zodanig aan!

 6. Kleding

  Ga je een kerk in? Zorg dat je altijd een sjaaltje bij je hebt om je schouders mee te bedekken. Zelf heb ik niet veel problemen gehad met mijn shorts (die overigens wel wat langer waren) maar neem voor de zekerheid altijd iets mee waar je je mee kunt bedekken. Het Vaticaan is anders, zorg voor een broek of rok tot over de knie, iets over je schouders en je mag ook geen pet of ander hoofddeksel op. Sommigen doen niet moeilijk en sommigen wel… maar je moet het risico niet willen lopen, hetzelfde geld bij het Pantheon.

  In het Vaticaan Museum mag je wel met blote schouders en benen lopen, wil je de Sixtijnse Kapel in? Dan moet je jezelf bedekken! Zorg dat je altijd een luchtige broek (ik had een culotte) en een sjaaltje in je tas hebt zitten, is niet te zwaar en komt altijd van pas en voorkomt onnodige stress.Not done? Teenslippers, deze zijn nog gevaarlijk ook dus laat ze thuis! Overweeg je hakken? Jij daredevil! Ik raad je het persoonlijk niet aan maar Romeinse vrouwen zie je er ook op lopen, maar die doen dan ook geen rondje Rome en weten hoe de straten lopen. Er zitten namelijk altijd gaten in de stoepen! Ga veilig voor gympjes met een goede zool. Verder kan het in het voor- en najaar ‘s avonds nogal afkoelen, neem een vestje mee!

 7. Straatverkopers | de man met rozen

  Jup, je hebt ze ook in Rome en enorm veel! Om kort op te sommen: waterflesjes, paraplu’s, opladers, armbandjes en nog veeeeel meer! Zelf zou ik het niet aanraden om bij deze mensen iets te kopen. Vaak beginnen ze een praatje heel gezellig en zeggen ze (met het armbandje) “It’s for you my friend”, doen hem vervolgens om je pols en lopen een beetje weg. Wanneer jij denkt dat hij hem bij je achterlaat en je weg wilt gaan, komen ze terug en willen ze een euro. Heel vermoeiend. Negeer dit vanaf het begin.

  Het ergste is de man met rozen, deze drukt de roos bijna in je hand of in de hand van je vriend of man en komt daarna om geld vragen. Echt niet aannemen en weglopen. De mannen in een ridderachtig kostuum bij het Colosseum doen in principe hetzelfde. Ze komen om je heen staan en lokken uit om een foto te maken, waarna ze achteraf 5 tot 10 euro voor de foto vragen.

 8. Oplichting in Rome

  Zelf heb ik niet veel oplichting meegemaakt, maar dat betekend niet dat het er niet is! Wel zou ik aanbevelen om altijd bij een echte bank te pinnen en niet bij de toeristen automaten. Deze staan vaak buiten winkels en zijn geel van kleur. De kans op vervalsing bij deze automaten is groter omdat ze ‘s avonds niet altijd worden binnengehaald en er geen zicht op is, ook moet je 3,95 transactiekosten betalen, zonde! Verder zou ik niet na 12.00 alleen rond Termini lopen en dan bedoel ik vooral de buurt achter het station, wat totaal niet het centrum is. Verder is Rome heel veilig en hoef je je absoluut geen zorgen te maken!

 9. Fooi geven

  Wij zijn gewend om fooi te geven maar hoe zit dat nou in Italië? Het ligt aan het restaurant en wat je zelf wilt geven natuurljk. Maar bij veel restauntjes zit de fooi al bij de prijs in, dit kun je zien op het bonnetje aan de woorden coperto of costi servizi. Hierbij verwachten de restauranthouders ook niet dat je nog eens extra fooi geeft. De echt toeristische restaurants kunnen hier natuurlijk wel anders over denken, maar daar moet je schijt aan hebben! Wil je zelf graag fooi geven, laat dit dan vervolgens op de tafel achter.

 10. Drinkwater

  In Italië kun je over het algemeen geen water uit de kraan drinken. Maar Rome is hier een uitzondering op! Rome heeft een hoge kwaliteit kraanwater en dat is prima drinkbaar voor ons! Ook staan er door heel Rome heen op elke hoek fonteintjes waaruit je kunt drinken en je flesje kunt vullen.

 11. Stekkers

  Over het algemeen hebben ze in Rome dezelfde stekkers als in Nederland, maar niet overal! Zorg dat je altijd een reisstekker speciaal voor Italië mee hebt. Deze heeft doorgaans drie pinnen.

 12. Zondag

  Op bijna elke zondag kan je de Paus even zien op het balkon bij het Vaticaan. Hij houdt vervolgens een korte toespraak. Wist je ook dat vele wegen in het centrum op zondag zijn afgesloten? Vooral handig als je Rome op de fiets wilt ontdekken? Ook zijn velen musea gratis op de laatste zondag van de maand. Op de eerste zondag van de maand kun je gratis het Foro Romano en Colosseo in. Let op! Hierdoor zijn de rijen wel langer dus wees er vroeg bij!

Als je binnenkort op vakantie gaat naar Rome en je hebt nog specifieke vragen, kan je mij altijd een berichtje sturen.

Liefs,

Suikerjunkie

bekijk ook

1 reactie

opa Henk 30 augustus 2018 - 16:33

Heel goed en leerzaam voor toekomstige Rome gangers Demi.

Reply

Laat een reactie achter