Het lekkerste ijs in Rome

van Demi
Beste ijs Rome

beste ijs rome

In Rome kun je op elke hoek wel een ijszaak (gelateria) vinden als je door de stad loopt. Tenzij je er natuurlijk echt naar een opzoek bent, dan ben je altijd in een straat waar ze magisch allemaal verdwenen zijn… ik dan hahah! Maar zit er verschil tussen de ijszaken? Jazeker wel! Wil je meteen weten welke zaken het lekkerst zijn? Scroll dan naar beneden.

Herken de betere ijszaken!

De beste ijszaken maken hun eigen ijs met eigen verse ingrediënten. Sorbetijs wordt met vers fruit gemaakt en ijs op room en melk basis met verse producten zoals pistache. Wil je weten of een ijszaak het ijs zelf maakt, kijk dan iets verder dan de voordeur. Vaak is er achterin een ruimte waar het ijs dagelijks vers gemaakt wordt, dit wordt ook wel aangeduid met “laboratorio”. Ook kan je het simpel zelf vragen, maar ga vooral niet uit van de mixer die achter de toonbank staat. Dit is vaak helaas een marketing truc. Ook als er een super lange rij voor een ijswinkel staat, is dat vaak een goed teken, vooral buiten het centrum.

Verschil in gelato

Maar wat proef je dan bij de mindere ijszaken? Ten eerste importeren zij vaak bakken ijs en maken zij het niet zelf, of hoeven ze nog alleen een klein deel toe te voegen. Je kunt een vergelijking leggen met bakken! Bedenkt dat de betere ijszaken patissiers zijn en de mindere de supermarkten die werken met bakpakken (zoals Koopmans & Dokter Oetker).
Zelf kan ik geen ijs op basis van melk eten vanwege mijn lactose intolerantie, maar het verschil met sorbetijs is echt enorm! Vaak begint het al bij de structuur. Omdat het in Rome en heel Italië natuurlijk super warm is, smelt het ijs snel en wat doen de grote industrieën? Ze voegen gelatine toe aan het ijs! JAKKIE! Heb je ook wel eens zo een ijsje gehad waarbij hij voor je gevoel al smolt maar hij wel aan elkaar geplakt bleef? Het ijs is elastischer wat echt niet lekker weg eet.

Goed ijs? Smelt snel in de zomer (helaas) en kun dan ook beter in een bakje bestellen hahah. Ten tweede proef je het verschil het meeste met de smaak citroen. Vergelijk maar vers citroensap met citroensap uit een verpakking. Het is bitterder, wranger en heeft totaal niet dezelfde intensiteit. Dit proberen ze dan met heel veel suiker op te lossen, wat vaak echt een ranzige smaak oplevert.

Cursus ijs maken

Zelf heb ik een cursus ijs maken gevolgd volgens de traditionele wijze en in Rome heb je meerdere goede ijszaken die een kijkje achter de schermen geven, super leuk om te zien! En vooral leerzaam voor als je thuis zelf ijs (gelato) wilt maken. Ook leuk om te zien is dat het maken van sorbetijs veel makkelijker is dan op basis van melk en room. Dat allemaal nog gepasteuriseerd moet worden. Hierbij word de melk in een korte tijd tot 70 graden verwarmd en afgekoeld om alle schadelijke bacteriën te vernietigen.

De lekkerste ijszaken in Rome

Rome heeft natuurlijk 1001 ijszaken en ik heb ze helaas niet allemaal mogen proeven, maar in drie maanden tijd wel heeeeeel wat! Hierbij de beste ijszaken in mijn beleving!

  1. Giolitti
  2. Della Palma
  3. Giovanni Fassi*
  4. Gelato San Lorenzo
  5. Gelateria dei Gracchi
  6. Fata Morgana
  7. Gelateria dell’Angeletto
  8. La Romana
  9. Gelateria Artigianale Il Capriccio di Carla

* Hier kun je het goedkoopst een ijsje halen! Voor een kleintje betaal je rond de 1,50! 

 

bekijk ook

Laat een reactie achter