Alles over de CG-methode voor krullend haar

van Demi
CG methode

De CG-methode, een onderwerp waar jullie massaal maar dan ook echt massaal meer uitleg over vroegen en vragen. Dus hierbij mijn eerste persoonlijke blog! Soms vind ik het ook leuk om over andere dingen te schrijven dan ingrediënten, recepten en alles wat met mijn bakfanatisme te maken heeft. Daarom heb ik vanaf nu een apart deel op mijn website waar ik deze hersenspinsels kan uitbroeden.

 

Oorsprong CG-methode

De CG-methode staat voor curly girl method. Het is een benaming voor een haar verzorgingsmethode die opgericht is door de Amerikaanse Lorrain Massey. In haar boek, Curly girl: the handbook, beschrijft zij de verzorgingsmethode en velen tips en tricks voor krullend haar. Wil je dit boek nu kopen? Het kan handig zijn maar wacht daar nog even mee! Ik om hier straks op terug.

Wat houdt de CG-methode in?

Het belangrijkste uit deze methode is dat je geen haarproducten meer gebruikt met sulfaten, siliconen en slechte alcoholen. De reden hierachter is heel erg wetenschappelijk, maar het komt op het volgende neer. Wanneer je je haar wast met gewone shampoo en crèmespoeling zitten daar vaak deze “slechte” ingrediënten in, deze ingrediënten drogen je haar uit en beschadigen ook nog eens de schubben waaruit een haar is opgemaakt. Na een wasbeurt zit dan ook bij de meeste  mensen met krullend haar het voor geen meter, pas na 2 / 3 dagen zit het weer zoals het hoort te zitten. Hiermee bedoel ik dat je haar van al zijn natuurlijke oliën gestript is en dus super droog! Omdat het zo droog is gebruikte ik vroeger vaak oliën of andere leave-in spullen. Maar omdat deze ook uitdrogende en beschadigende ingrediënten hebben en je ze er niet uitwast werd mijn haar slap en futloos. Hierdoor ging ik mijn haar maar weer wassen en kwam zo in een visuele cirkel terecht…

 

Haartypes

Afbeelding is van Glamour.com

Type krullen

De CG methode maakt onderscheidt in 4 soorten type krullen, zie de afbeelding hierboven. Type 1 is stijl haar en deze valt buiten de CG-methode. Maar dit is niet alles! De CG-methode schrijft een aantal testjes voor waarmee je jouw type haar kunt testen. Iedereen is namelijk anders en al kan het lijken alsof je hetzelfde haar als iemand hebt, dit is vaak niet zo. Door deze testjes te doen weet je op welke producten jouw haar goed zal gaan reageren en dat bespaard een hoop geld! Aangezien dit enorm veel uitleg is verwijs ik jullie door naar de Nederlandse Facebook groep Curly Forever. Ik ben door een vriendin toegevoegd en ben deze groep nog steeds enorm dankbaar! Er zijn verschillende bestanden die je stap voor stap door de CG-methode testjes heen helpen. Kortom een aanrader!

Mijn CG-reis

Misschien geloof je het niet, maar vroeger was ik totaal niet blij met mijn krullen. Eigenlijk vanaf jongs af aan al. Mijn moeder heeft zelfs in een peuterboekje staan dat ik vanaf 3 jarige leeftijd al vroeg waarom ik kreukels in mijn haar had?! Hahahah te komisch dat je op die leeftijd daar al mee bezig bent. Toen ik ouder werd, een jaar of 8, droeg ik mijn haar alleen nog maar in een paardenstaart. En zo strak mogelijk, er mochten geen plukjes loskomen hoor! Maar dan ging je op de fiets naar school en met het vochtige weer in Nederland liep ik daarna als een soort Einstein in de rondte. Rond een jaar of 11/12 ontdekte ik de stijltang. Wat een uitvinding! Het gevolg, ik had mijn haar altijd stijl en mijn klasgenoten op de middelbare school wisten nog geen eens dat ik krullen had. Maar dit bracht ook wel irritante situaties met zich mee, even naar buiten? Ik moest altijd een jas met een capuchon aangezien anders mijn haar ging krullen. Zwemmen? Het liefste ging ik niet eens mee. Stijltang kapot? Ik kon eigenlijk niet zonder dus kocht van al mijn spaargeld een nieuwe.

Naast dat het stijle haar niet heel erg handig was als je wilde leven en af en toe naar buiten moest, was het ook niet heel gezond. Of beter gezegd, pure haarverwoesting. Na 2/3 jaar probeerde mijn kapster mij over te halen dat ik echt moest stoppen, er brak gewoon zoveel af! Maar ik was eigenwijs en ging gewoon door. Tot dat ik op 15/16 jarige leeftijd zoveel gespleten punten had en mijn haar zo dun geworden was dat ik er bang van werd! En ja ik gebruikte beschermende middelen, maar dat heeft op een gegeven moment geen nut meer als je elke dag je haar stijlt.

Het roerom!

Ik besloot in de zomervakantie het roer om te gooien met als startpunt een grote knipbeurt! Ik heb altijd echt lang haar gehad dus dat was wel even eng. Meer dan 15 centimeter is er afgeknipt en ik besloot vanaf die dag mijn haar niet meer te stijlen. Als ik nu terugkijk op een foto die in die vakantie is genomen schrik ik enorm. Geloof het of niet maar deze foto hiernaast is 6 jaar geleden genomen op vakantie en op vakantie zijn mijn haar altijd het beste vanwege de warmte. De krul is er eigenlijk gewoon helemaal uit door de beschadiging. De eerste paar jaar heb ik mijn haar alleen verzorgd met babyolie. Jup die van Zwitsal. Mijn haar groeide en groeide en na 3 jaar zonder stijltang door het leven gegaan te zijn had ik weer een volle bos met krullen! Alleen is mijn haar heel zwaar en werd het al snel wat lijzig, dus ging ik naar een speciale krullenkapper en sindsdien heb ik weer volop volume in mijn haar!

Mijn persoonlijke CG-methode

En toen ontdekte ik de CG-methode! Sindsdien ben ik weer helemaal tevreden met mijn krullen. Ja de ene dag krult het meer of pluist het minder, maar over het algemeen ben ik er enorm op voorruit gegaan. Ik ben er zo blij mee dat ik het iedereen kan aanbevelen en daarom ook dit artikel schrijf! Wel moet je je bedenken dat het herstellen van je haar tijd kost, als je nu begint is het mogelijk dat je pas over een jaar vooruitgang ziet. Mijn favoriete producten zijn toch wel van Deva Curl! Ik heb er een gel van en die is zo heerlijk zacht, een echte aanrader. Heb je vragen over deze methode of over de producten die ik gebruik dan kun je me altijd een berichtje sturen!

 

curly girl methode

bekijk ook

4 reacties

Eline 16 december 2018 - 19:10

Welke producten gebruik je allemaal van Deva Curl?

Reply
Demi 22 december 2018 - 17:27

Momenteel gebruik ik alleen de cocos crème, heel fijn en gaat super lang mee!

Reply
Kirsten 7 april 2020 - 21:49

Hoi Demi,

Zou je mij kunnen uitleggen hoe jouw ‘stappenplan’ eruit ziet? Ik vind het nog erg lastig dat door te krijgen.

Reply
Demi 11 oktober 2020 - 17:42

Hi! Ik verander constant. Momenteel was ik mijn haar 1x per week. Dan was ik het wel 3 keer zodat het echt goed goed schoon is. Doe ik er een masker in en na het uitspoelen meng ik een klein beetje appelazijn met water en gooi ik dat nog even over mijn hoofdhuid heen. Stinkt enorm maar zo gezond! Daarna wel goed uitspoelen natuurlijk. Dan heb ik gewoon een beetje leave in en wat gel 😀 en kan ik weer een week ermee door. Refreshen doe ik alleen met water 🙂

Reply

Laat een reactie achter